1000:n kilometrin läpimittainen plasmapyörre havaittu avaruudessa

”Avaruus-syklonin” olemassaolo on ollut tähän asti vain teoreettista spekulaatiota, mutta nyt sellaisesta on saatu todisteita. Auringosta lähtöisin olevat hiukkaset saattavat käyttäytyä ilmakehän sääilmiön syklonin tavoin.

Satojen kilometrien korkeudessa pohjoisnavan yläpuolella kelluva ”avaruus-hurrikaani”, jossa ilmakehän kaasujen sijasta liikkuu eletroneja, on ollut teoreettinen mahdollisuus, mutta vuonna 2014 tehtyjen satelliittihavaintojen tutkiminen useassa yliopistossa on todistanut mahdollisen tapahtuneeksi. Kiinalaisista (Shandongin yliopisto), yhdysvaltalaisista, norjalaisista ja brittiläisistä (Readingin yliopisto)  tutkijoista koostuva ryhmä käytti neljän DMSP-satelliitin (Defense Meteorological Satellite Program) tuottamaa dataa laatiakseen 3D-mallinnuksen ilmiöstä. Heidän raporttinsa on julkaistu Nature Communications -lehdessä .

Maata ja sen ilmakehää suojaa magnetosfäärinä tunnettu vyöhyke, joka pohjoisen asukkaidenkin havaintojen mukaan päästää läpi avaruudesta tulevia hiukkasia, ns. aurinkotuulta, joka aiheuttaa ilmakehän ylimmissä kerroksissa valoilmiöitä, revontulia. Koska auringon aktiviteetti vaihtelee, nämä ilmiöt ovat ajoittaisia. Myös nyt julkaistu plasmapyörre esiintyy auringon aktiivisimpina kausina.

Readingin yliopiston avaruustutkija, professori Mike Lockwood sanoi lehdelle: ”Tähän asti ei ollut varmaa, että avaruusplasma-hurrikaaneja olisi edes olemassa, joten tämän todistaminen niin silmiinpistävällä havainnolla on uskomatonta.” ”Ilmakehän plasma- ja magneettikenttiä on kaikkialla maailmankaikkeudessa, joten löydösten mukaan avaruushurrikaanien pitäisi olla laajalle levinnyt ilmiö.”

Alemman ilmakehän hurrikaaneja, jotka aiheutuva vesihöyrystä ja lämpötilaeroista, on havaittu Maan lisäksi myös Marsin, Jupiterin ja Saturnuksen ilmakehissä. Auringon kaasukehässä tapahtuu myös kaasuvirtauksiin liittyviä ilmiöitä: Valtavia aurinkotornadoita, joista voidaan tehdä havaintoja myös optisesti. Puheenaolevat avaruushurrikaanit tapahtuvat planeettojen ylemmässä ilmakehässä, ja niiden aiheuttajana on lämpötilojen sijasta magneettiset ilmiöt, -auringosta tuleva hiukkasvirta. Avaruushurrikaaneista ei kuitenkaan ole saatu aikaisempia havaintoja.

Tutkijoiden tarkkaileva avaruustornado kesti kahdeksan tuntia ennen hajoamistaan, ja ulottui tuhannen kilometrin läpimittaiselle alueelle. Ilmiöllä oli ilmakehän hurrikaanien tapaan spiraalimainen rakenne, ja se pyöri vastapäivään. Avaruushurrikaanit saattavat aiheuttaa ongelmia satelliiteille, ja tuottaa häiriöitä GPS-paikannukselle. Niiden takia tuskin kuitenkaan jouduttaneen julistamaan kansallista hätätilaa tai ulkonaliikkumiskieltoja. Baarissakin voi edelleen käydä, -avaruusilmiöiden puolesta, kunhan pysyy kohtuudessa. 

 

Luettavaa:

5 Comments

 1. juha.
  4.3.2021 20:32

  Eikö tuo Marinin pärstä ole jo joka paikassa ilman tätäkin! Hallituksen toiminta vie Suomen niin alas kuin ilman sotaa voi mennä!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.3.2021 20:52

   Mut ku se on niin.

   Vastaa
   1. Huru-ukko
    4.3.2021 22:30

    Hii haa HII lidioksidi eipääse poistumaan avaruuteen moisen myrskyn takia ja jää pyörimän tuohon pallon pintaa aiheuttaen tuhoisan läpötilannousun ja jäätiköiden sulamisen. Hukkumisvaara alavilla mailla. Ja saunaa lämmittäessäsi ole tarkkana ettet lämmitä liikaa, ainakaan koivuklapeilla. Ne nokihiukkasetkin jäävät pöyrimään avaruusmyrskyn silmään. Ja saattaapi se saunakin palaa jos sitä liikaa korventaa:)
    Huru-ukko

    Vastaa
 2. Zebuli
  4.3.2021 22:20

  Vai että ihan plasma hurrikaani!
  Mistä näitä salaliittoteorioita oikein tulee?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.3.2021 10:51

   Nature on johtava tiedelehti tällä pallolla. Katso myös linkki Business Insideriin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top