Eino Leinon päivänä liputetaan runoilijan kunniaksi

Tänään vietetään Eino Leinon syntymä- ja muistopäivää.

Runoilija, näytelmäkirjailija ja toimittaja kuoli vain 47-vuotiaana, mutta eli merkittävän ja vaiherikkaan elämän. Leino syntyi Hövelön tilalle Paltamoon joka oli 40 vuotta aiemmin ollut myös Elias Lönnrotin kotipaikka tämän Kajaanin-vuosina.

Eino Leino syntyi melko köyhään, mutta sivistyneeseen perheeseen jossa arvostettiin lukeneisuutta. Kolmevuotiaana lukemaan oppinut Eino ei ollut poikkeus jonka tuotantoa julkaistiin ensi kerran 12-vuotiaana Oskar-veljen myötävaikutuksella. Armas Einar Leopold Lönnbohmiksi ristitty Eino Leino oli aloittanut koulun kolme vuotta aiemmin Kajaanissa ja kävi koulunsa myös Oulussa ja Hämeenlinnassa. Isänsä kaksi vuotta aiemmin menettänyt poika tottui liikkuvaan elämään jo kouluvuosina, koska pojan elatus tuli äidille vaivalloiseksi. Äidin ja pojan välit olivat taloudellisista vaikeuksista huolimatta lämpimät, sillä Eino kirjoitti äidilleen pitkiä kirjeitä.

Eino Leino oppi ruotsia, ranskaa ja saksaa ja aloitti sanomalehtityön jo kouluaikoina kirjoittamalla juttuja Hämeenlinnan lyseon lehdissä. Niinikään kouluarvosanat olivat loistavia, mutta opinnot yliopistossa eivät sujuneet kun Leino tutustui Helsingin seuraelämään. Apuraha jäi saamatta ja Leinosta tuli Nykyaika-lehden toimittaja.

Leinon merkittävimpiä töitä olivat runo Nocturne, kokoelma Talviyö (sis. Nocturnen) kokoelma Helkavirsiä ja Tuonelan Joutsen. Leinon tuotanto on toisaalta niin laaja-alaista, että kaikkea lukemaansa ei edes muista olleen Leinon tuotantoa. Esimerkiksi Dante Alighierin Jumalainen näytelmä on suomennettu Eino Leinon toimesta. Suomentamisen ohella Leino myös toimi teatterikriitikkona ja pakinoitsijana. Aleksis Kivi, Elias Lönnrot, Runeberg ja Topelius innoittivat sanataiteen monitoimimiestä.

Oma lukunsa oli Leinon rakkauselämä. Siitä löytyy myös netistä lukuisia lähteitä, mutta mainittakoon tämän kirjoituksen yhteydessä Freya Schoultz ja L. Onerva. Ensimmäisen kanssa Leino oli naimisissa ja Onervan kanssa rakkaussuhteessa. Menevä Leino ei viihtynyt kotona, oli seikkailunhaluisena taipuvainen muuttamaan ja juhli ajoittain liikaa. Leino oli silti ehkä älykkyyttään ja vaihtelynhaluisuuttaan niin lahjakas kuin oli ja jätti siksi kädenjälkensäkin myös sinne minne ei ymmärrä katsoa. Voin sanoa Leinon olleen yksi merkittävimmistä suomalaisista jonka koko elämäntyön kattava kertaaminenkin on mahdoton tehtävä ellei siihen käytä loputonta rivimäärää.

2 Comments

 1. Jussi
  6.7.2019 19:18

  Hieno kuva!! Herättää tervettä Patrioottihenkeä kuten mm. patrioottikolleganne Mr Bill Mitchell jenkeissä, Palm Beach. Florida.
  Syytä juhlia myös oikeaa Euroopan maiden tulevaa itsenäisyyttä, kun EU:n lopetus globaalisti sovittu jo ennen G-20 kokousta todellisten päättäjien toimesta kuten nykyinen valkohattuinen mutteritao, veteraanit, kaukoidän vanhat upporikkaat suvut… Mm. Halpatyövoiman maahantuoja ja lahjottu Euroopan romuttaja Perkkelkin keskittyy peloissaan valtansa rajoittumiseen lapsettoman kotinsa kotiapulaisen tasolle. Samat tahot pitävät huolta ja lupasivat että lähi-idän sodat lopetetaan, Korean niemimaa saa rauhansa 🙂
  https://youtu.be/AXFUmFUbvyk

  Vastaa
 2. Jorma
  11.7.2019 12:54

  Kiitos tästä. Eino Leino oli aikansa viha- ja kivapuhuja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top