16-vuotiaalle elinkautinen 15-vuotiaan puukottamisesta Lontoossa

Kuusitoistavuotias Marvin Dyer, joka tappoi itseään puoltatoista kuukautta nuoremman Baptista Adjein, on tänään tuomittu elinkaudeksi vankilaan. Teko ei tapahtunut koulun pihalla, vaan paikallisbussissa Stratfordissa, Itä-Lontoossa.

Marvin kuvassa vasemmalla ja Babtista pikkukuvassa oikealla. Molemmat lapset kävivät samaa koulua, ja ilmeisesti Babtista oli nimitellyt Marvinia ”kääpiöksi” tämän pienen koon takia. Siitä kauna, joka johti murhaan.  Puukotus kuvan taisteluveitsellä tapahtui Babtistan laskeutuessa bussin yläkerroksesta portaita alas. Marvin oli iskenyt veitsen ensin keuhkojen läpi ja toisen iskun sydämeen. Marvinin kerrotaan tanssineen riemusta kuultuaan uhrinsa menehtyneen.

Tuomio annettiin tänään Old Baileyssä Lontoossa: Elinkautinen, josta on istuttava vähintään 16 vuotta. Rikosnimike on murha. Lehti antaa palstatilaa Babtistan äidin tuntemuksille, eikä lukija jää ymmärtämättä millainen menetys on koulussa ja urheilussa menestyneen pojan äkillinen katoaminen elämästä. Marvinin äiti oli saattanut poikansa poliisiasemalle ymmärrettyään mitä tämä oli tehnyt. Kahden perheen tragedia, jota ei voi korjata, ja jonka takana on huonoa onnea, tekemättömiä toimenpiteitä, ja paljon muuta.

Koululaisten välinen väkivalta on ollut puheena meillä Suomessakin, ja yksi ihmishenki menetettiin kesällä, järjettömässä kostohyökkäyksessä loukkaukseksi koettujen sanojen jälkeen, aivan kuin nyt puheenaolevassa tapauksessa Lontoosta. Tekijöiden tuntuvia rangaistuksia -jollainen on tänään annettu Lontoossa- vaatii oikeustajumme ja lain kunnioituksen ylläpitäminen, mutta miten on ennaltaehkäisyn laita?

Kuullessamme sanan #ennaltaehkäisy, sitä seuraa yleensä litania jonka funktio on karkoittaa näkyvistä kaikki viitteet ongelman epäkorrekteihin syihin. Niin on tehty Englannissakin, ja tänään siellä annettiin elinkautinen lapselle jonka pitäisi olla koulussa, ei vankilassa.

Se tie on siis väärä, että sensuroimme todellisuuden itseltämme, ylläpitääksemme maailmankuvaamme joka on kelpoinen fiineissä piireissä ja antaa meille trendikkään mielipideprofiilin. On rumaa puhua niinkuin persu, rikkoa kauniit sadut tosiasioilla. Hyväksyttävyyden tavoittelu on inhimillistä, mutta haitallista todellisuuden tajuamiselle. Itsepetos on silloin lähellä.

Opetusministeri Li Anderssonin reaktiota Vantaalla eräässä koulussa tapahtuneeseen väkivaltaiseen välikohtaukseen joudun tarkastelemaan tässä kontekstissa. Ketään ei tälläkertaa kuollut,  mutta paljon siitä ei puuttunut. Ministeri Anderssonin kyselytuntivastauksia eilen eduskunnassa leimaa ikäänkuin todellisuus-fobia: Ei ole rohkeutta myöntää todeksi sitä mitä kaikki näkee, ja minkä itsekin hyvin tietää .

Tämän tien päässä on herääminen nykyisestä harhasta surullisempaan todellisuuteen, -kuten Lontoossa on jo käynyt.

Normipäivä brittikoulussa:

Opetusministeri Li Andersson ei suostunut myöntämään, että maahanmuuttajataustaiset koululaiset ovat ongelma

4 Comments

 1. murre riepunen
  25.9.2020 23:05

  Kunhan ruumiskasat ja raiskattujen naisten ja lasten uhrien luku yltää päättäjien korviin, herääminen tapahtuu…ehkä, kuitenkin on liian myöhäistä korjata mitään. Maailman paras ja suurta kunnioitusta pitkin maapalloa saanut maamme koulujärjestelmä tuhottu muutamassa vuodessa, teko hakee vertaistaan, tähän pystyy vain maamme ” tuulenpesä ” hallitus.

  Vastaa
 2. Kauko Putki
  26.9.2020 07:25

  Puolitotuuksia. Ei ole maailman paras ollutkaan, mutta huonommaksi todellakin menee.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.9.2020 12:03

   Suomalaiset koulut ovat oikeestikin saavuttaneet maailman ykkösluokan tuloksia, mihin on vaikuttanut sekä tavoite maximoida jokaisen oppilaan oppiminen että erinomainen oppilasaines. Toivoisin, että opetusministeri keskittyisi tämän säilyttämiseen.

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    26.9.2020 19:48

    Opetusministerille taitaa olla tärkeintä, että jokainen oppilas löytäisi sopivimman sukupuolensa moninaisten vaihtoehtojen joukosta.
    Onhan opetusministerillä käytettävissään pätevät opastajat tarjota jo pienille ekaluokkalaisille heti koulun alkajaisiksi: viherkommunistien alajaoksen SETA:n seksuaalipervertikot!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top