18-32-vuotiaat kiinalaiset kuluttavat yli varojensa, velkaantuminen huolestuttavaa

Kiinan suuri loikka kommunistisesta suunnitelmataloudesta markkinavetoiseen kapitalismiin näkyy kärsivän muustakin, kuin keskusjohdon halusta pitää langat käsissään: Kiinalaisten nuori polvi, 90-luvulla ja sen jälkeen syntyneet, joiden piti olla moderni Maon jälkeinen sukupolvi  joka nostaa Kiinan vihattujen mutta ihailtujen läntisten teollisuusmaiden rinnalle -ja ohi- on oppinut kulutuksen kautta elämisen, mutta ei muista elävänsä nyt markkinataloudessa, -tai jossakin sitä muistuttavassa.

Kommunistinen kausi Kiinassa oli -suurimmalle osalle kiinalaisista- niukkuuden ja ankaran työnteon aikaa, mutta myös ”rautaisen riisikulhon” aikakausi: Valtio ja Puolue antoivat vähän, mutta takasivat että riisiä on siinä kulhossa. -Tämän uudistajat lakkauttivat ensimmäisenä. Markkinatalous-Kiina, joskin yhä kommunistipuolueen autokraattisesti johtamana, antoi jokaiselle luvan vaurastua, mutta myös jätti kaikki oman onnensa varaan. Kokeilu muistuttaa rohkeudessaan -ja piittaamattomuudessa puhemies Mao Zedongin (Mao Tse Tung, vanhan kirjoitustavan mukaan) keksimää ”Suurta Harppausta”, jolla piti päästä hetkessä johtavien teollisuusmaiden rinnalle. Saatiinkin nälänhätä.

Kulutuksen kautta elämistä on tavattu pitää läntisten yhteiskuntien sairautena, mutta Kiinassa materiaalisen elintason näyttämisellä -kerskakulutuksella- on oma pitkä perinnetausta. Se kuuluu paikalliseen sielunmaisemaan yhtä luontevasti, kuin piittaamattomuus toistuvien nälkäkatastrofien uhreista. Hankkia rahaa itselleen -ja suvulleen- on ollut normi tuhansia vuosia. Niinpä kiinalaisten ”milleniaalit” toteuttavat ikivanhaa kaavaa kahmimalla tilaisuuden tullen varakkuutta, ja antamalla sen näkyä.

Niinpä kerskakulutus-atrappien markkinat kukoistavat, koska menestys pitää näyttää. Kun rautainen riisikulho on poissa, ja tulotaso riippuu sekä henkilöstä itsestään että tämän hyvästä onnesta, kulutusjuhliin liittyy riski, jota Maon sinisten työmuurahaisten jälkeläiset eivät osaa hahmottaa, eivätkä siihen varautua. Kiinan nuori polvi velkaantuu huolestuttavalla tavalla.

”Osta nyt, maksa myöhemmin”

Uusi raportti Kiinasta paljastaa, että 86,6 prosenttia 1990-luvulla syntyneistä 175 miljoonasta kiinalaisesta on tällä hetkellä velkaa.

Kiinan valtiollisen uutisvälineen People’s Dailyn jakaman Bank of China Consumer Financen ja Datagoon yhdessä julkaiseman tutkimuksen mukaan Kiinan nuoremmalla sukupolvella, 18-32 -vuotiailla, on huolestuttavia kulutustottumuksia. Tapa kuluttaa velaksi on kopioitu länsimaista, ja omaksuttu sokean ihailun vallassa, riskejä tiedostamatta. Kiinan lähihistoria ei ole heitä siihen valmentanut.

Kiinan uus-konsumeristisessä ilmapiirissä yksilö on yhtä hyvä, kuin hänen käyttämänsä tuotteet ovat laadukkaita, -vaikka hänellä ei olisi niihin varaa. Korkein #näyttöarvo on siihen  asti harvinaisilla -jopa ennenkuulumattomilla- työtäsäästävillä kodinkoneilla, kuten kananmunankeittimillä, kengänkiillotuskoneilla ja muilla härpäkkeillä, joita kukaan ei tosiasiassa tarvitse, mutta jotka maksavat maltaita. -Vähän niinkuin puhelinvastaajat kotipuhelimessa 1980-luvun Suomessa: Vastaajaan tallennettu automaattinen viesti olisi voinut olla usein: ”Minä olen parempi kuin Sinä, jolla ei ole tälläistä.” Niinpä vastaajat yleistyivätkin ensimmäisenä ruotsinkielisten kodeissa.

Kauneustuotteet, viihde ja lemmikkieläimet

Niinpä kiinalainen menestyjä demonstroi varallisuuttaan ihmetuotteilla, joiden myynti kasvoi lehden mukaan tarkastelussa 2020-2021 jopa 200%. Lemmikkieläimet, joita Maon ajan kiinalainen -joka hengissä pysyäkseen söi kaiken mikä liikkuu (jos sai kiinni)- ei olisi kyennyt kuvittelemaankaan, ovat kiinalais-milleniaalien keskuudessa yleistyneet. Vuoden 1990 jälkeen syntyneet kiinalaiset käyttivät 40 prosenttia kaikista lemmikkieläimiin liittyvistä menoista maassa, ja vuoden 1995 jälkeen syntyneiden rahankulutus niihin on kasvanut eksponentiaalisesti kolmena peräkkäisenä vuotena.

Kiinalaisten taipumus materialismiin kukkii siis tänään kuin viimeistä päivää ennen syksyä. Kiinalainen media onkin syystä huolestunut: Miljoonat velkaantuneet kuluttajat muuttuvat hetkessä ylivelkaisiksi, jos kulutusjuhla päättyy suhdanteiden vaihtuessa, -ja se voi epävakauttaa maan taloutta. Kiinteistö-ala on jo vaikeuksissa, kun kiinalaisilla ei ole varaa ostaa kaikkea mitä toiveikkaat grynderit ovat rakennuttaneet, kuten olemme jo kertoneetkin.

Taiwan News 02.11. 2021: Report finds 87% of young Chinese in debt.

Viranomaiset kehoittavat paikallishallintoa valmistautumaan levottomuuksiin Kiinan 2.suurimman kiinteistösijoittajan kaatuessa velkoihinsa

 

5 Comments

 1. Puolueeton
  2.11.2021 22:11

  Kiina on selvinnyt hyvin kommunistisesta vallankumouksestaan. Vallankumous on suuri muutos, josta kansa kärsii vuosikymmeniä..
  Nopeat muutokset yhteiskunnassa johtavat aina ongelmiin. Länsimaissa on syntymässä tai on jo meneillään ideologinen vallankumous, jossa esiintyy typeriä määritelmiä. Bolsevikit keksivät kummallisuuksia kiusaamaan kansalaisia, mutta eivät päässeet globalismin tasolle, missä jo miehetkin synnyttää. TV ohjelmiin on kerättävä erivärisiä ja erisukupuolisia tai sukupuolettomia esiintyjiä tasapuolisuutta osoittamaan. Tähänkää typeryyteen ei kommunismi edennyt.
  Elämme henkisesti Venäjän vallankumousta 1917 karmeampaa alkuaikaa, johon pitäisi keksiä rauhallinen muutos.

  Vastaa
 2. juha II
  3.11.2021 00:03

  Koko Kiina menee persielleen ja tämän tietäen nykyinen diktaattori, jonka palli jo huojuu. Tulee ottamaan naftaliinista sen toiseksi wanhimman asian eli sota Taiwania vastaan kääntää katseet kotimaisista harmeista ulkoiseen isänmaalliseen sotaan CCP:n ja ”statisti” -kansan puolesta nostattaen jatkuvan propakandan ja varsinkin sotapropakandan siivittämänä sellaiseen kiihkolentoseen intoon, jota ei ole pitkään aikaan nähty sitten WWII:n.

  Samalla ehkäpä, jos aikaa jää voi samalla nyk. diktaattori puhdistaa kommunistista puoluetta pahimmista änkyröistä lyhyellä kaavalla kapitalistisina sabotööreinä ja pettureina, jotka ovat kaivaneet maata Kiinan loisteliaan kommunistisen puolueen alta vaarantaen sen vastaisen onnen ja loputtoman menestyksen maailman suurimpana valtana!

  Vm. tapahtuu ”Isä Aurinkoisen” Josif Stalinin pahimoien päivien retoriikalla!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.11.2021 00:17

   Luulen myös, että kommunisti-Kiinan talousvaikeudet tietävät ongelmia Taiwanille.

   Vastaa
 3. Pakotteet
  3.11.2021 10:58

  Jos nuoriso on velkaantuntu ulkomaille niin tätä tietoa vastaan ymmärrän miksi USA ja EU haluaa asettaa jatkuvasti lisää pakotteita Kiinalle. Tulojen ehtyessä maan talous romahtaa. Ja velka ulkmaille pitää kuitenkin maksaa joka tarkottaa että maan keräämä varallisuus valuu ulkomaille.

  Kiina on kuitenkin yksi BRICS-maista joka takaa sille jonkinmoisen aseman maailman 2/3-osa markkinoista. Ne eivät ole yhtä tuottoisia kuin länsimaiden markkinat mutta pitävät sen hengissä, vaikkakin nykyistä elintasoa huomattavasti alhaisempana. No, aika näyttää.

  Yhtä asiaa en muuten ymmärrä. Miksi puhutaan ”millenaaleista”? Voisin ymmärtää jos tällä tarkoitettaisiin 2000-luvun jälkeen syntyneitä (new millenium = uusi vuosituhat) mutta kun ko. joukkoon laskeaan myös 1990-luvulla syntyneet. Eiväthän he ole syntyneet 2000-luvun jälkeen. Ja toisaalta, miksi puhua ”millenaaleista” kun voi sanoa ”1990-luvun jälkeen syntyneet”. Eihän se tietysti ole mediaseksikästä eikä uus-suomea, mutta se on kirjakieltä. Ja maa jossa ei käytetä kirjakieltä, se taantuu. Vähän niinkuin OMG, Oh, Meine Gott.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.11.2021 13:38

   Kiinan ongelma näyttää olevan maan sisäinen velkaantuminen ja kiinteistöalan sakkaaminen. Myös Suomessa luotiin 1980-luvun hulluina kulutusvuosina kotitalouksien ylivelkaantumista, joka sitten laukesi kun talouspolitiikkaa muuttui. Suomessa se oli tahallista, Kiinassa ilmeisesti taitamattomuutta. Lopputulos ei ole kaunista jälkeä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top