1991-lama mainittiin tänään lisätalousarvio-keskustelussa

Hallituksen laatima 400 miljoonan euron lisätalousarvio esitettiin tänään eduskunnalle tilanteessa, jossa Suomi ja Suomen talous ovat kiistämättä kriisin edessä, Tällä kertaa kriisi ei ole tiettävästi ihmisen aiheuttama, vaan -pohjalaisittain sanoen- ”isoommas käres”, -siis mikroskooppisen viruksen aiheuttama. Seurauksiltaan kriisi on verrannollinen vuoden 1991 lamaan, joka tulikin mainittua useassa puheenvuorossa.

Vasemmiston Jussi Saramo totesi, rinnastuksena vuoden 91-tapahtumiin, ettei tällä kertaa tule pelastaa pankkeja -jälkikäteen- vaan pelastaa työntekijät ja yrittäjät.

Lainaamme Saramon puheenvuoroa:

Arvoisa puhemies! Hallituksen päätös mahdollistaa yrittäjille nopea pääsy työttömyysturvan piiriin, vaikka yritystoimintaa ei kokonaan lopeteta, oli todella tärkeä. Lomautusten helpottaminen ja karenssien poistaminen taas auttavat sekä työntekijöitä että työnantajia. On hienoa, että tämä hallitus näyttää oppineen 1990-luvun virheistä.

Sen sijaan, että tuetaan pankkien omistajia jälkikäteen ja jätetään ihmiset ja työpaikat oman onnensa nojaan, lähdetään tukemaan työtä ja toimeentuloa laajasti.

On hyvä, että ihmisille annetaan suoraa tukea toimeentuloon. Sen sijaan pankkien ja suurten pörssiyhtiöiden, joiden omistus on ympäri maailmaa, ei pidä saada vastikkeetonta tukea, joka pahimmassa tapauksessa jaetaan osinkoina ulos jo tänä keväänä.

Mikäli pörssiyhtiöt tarvitsevat isoja pääomia, on valtion oltava valmis tekemään sijoituksia oman pääoman ehtoisina. Silloin me kansalaiset saamme omistusta vastineeksi rahoistamme. Ei voi olla niin, että voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia.

Jussi Saramon puheenvuo kokonaisuudessaan on luettavissa eduskunnan pöytäkirjassa.

90-luvun laman jälkihoidossa tehtiin juuri ne asiat, joita Saramo luettelee vältettävinä: Pankit nostettiin niiden itse itselleen holtittomalla uloslainauksella aiheuttamastaan suosta massiivisella julkisella rahoituksella, ilman että niiden osakkeita nollattiin, kuten markkinatalouden tapa edellyttäisi:

Pankit olivat käytännössä nurin, ja niiden osakkeet siis arvottomia. Suomen silloisen hallituksen valinta tukea pankkeja vastikeetta pelasti osakkeenomistajat ja tuomitsi tuhoon pankkien yrittäjä-asiakkaat, kuten myös asuntosäästäjät, joiden kiristämistä ja kaatamista tuensaaja-pankit yhä jatkoivat.

Kriitikkojen mielestä pankkituki oli yhtä kuin tapporaha yrittäjistä

Saramon puheenvuoro tänään eduskunnassa, lisätalousarviokeskustelussa, tuli siis oikeaan aikaan ja oikeassa yhteydessä. Tarkastelua on kuitenkin jatkettava: Mitä muuta 90-luvulla pelastettiin, kuin lamasyylliset pankit ja näiden osakkeenomistajat?

90-luvun käsitteitä ovat #leikkaaminen ja #juustohöylä. Ne tarkoittavat, ettei julkisesta sektorista, joka kokonaisuudessaan on valtiontalouden menot-sarakkeessa, leikattu turhia osia, vaan ”tasaisesti” sieltä-täältä. Raimo Sailakseen henkilöityneen leikkauspolitiikan satona suuri joukko suomalaisia sairaanhoitajia siirtyi pysyvästi ulkomaille töihin, ja sairaaloihin tuli tietty kiirehtimisen ja stressaantumisen kulttuuri. jonka tuloksena jo silloin levisivät sairaalabakteerit (bacteria sailasensis?) osastolta toiselle, kun tilanteissa jouduttiin rutiininomaisesti pyytämään apua oman työtiimin ulkopuolelta, viereiseltä sairasosastolta, kun tekeviä käsiä ei enää ollut.

Julkisen sektorin palvelujatuottavaa osaa leikattiin surutta, -jopa tavalla joka saattaa kostautua nykyisessä tilanteessa. Ilkeämieliset kansankyynikot kertovat, ettei leikkuri käynyt konttorin puolella. Silloin kukaan ei tiennyt eikä mielikuvitus tavoittanut tämän talven somehittiä, ministerien avustaja-leegioita.  Periaatteessa ilmiöillä saattaa kuitenkin olla tiettyä paralleellisuutta?

Muistamme niiltä vuosilta kahdenkin vasemmistolaisen ministerin päivitelleen Suomen ”tarpeeseen nähden nelinkertaista hallintoa”, joka siis purjehti laman läpi täysin purjein ja vaurioitta.

Jussi Saramon varoitus 91-virheiden välttämisestä on täysin aiheellinen, mutta ehkä hiukka vajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top