2/3 Eurooppalaisista: Elämä ilman EU:ta ei tulisi olemaan huonompaa

Eikä siinä vielä tarpeeksi – puolet katsoo sen lisäksi, että EU projektina on ”irrelevantti”. Lisää Brexitejä on odotettavissa, mikäli ei mitään tehdä, toteaa Alexsander Stubb, ehdokas EU-komisionin puheenjohtaja pallille.

Tulos ajatushautomosta Friends of Europe puhuu selvää kieltä omalla 64:llä prosentillaan, joka katsoo, että unionin olemassaolo ei paranna elämää jäsenmaiden kansalaisille, kun taas 49 prosenttia näkee koko projektin merkityksettömänä.

EU: EU on tärkeä

Luvut menevät suoraa EU:n omaa näkemystä vastaan; EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä EU-komisionin varapuheenjohtaja Rederica Mogherini, katsoo, että maailma ei tulisi selviämään ilman unionia.

Aiemmin tällä viikolla Moghernin on sanonut: ”Sulje silmäsi ja kuvittele hetken aikaa, että EU katoaa globaalilta näyttämöltä. Maailma tulisi silloin yksinkertaisesti romahtamaan”.

Friends of Europea rahoittaa osaltaan EU ja heidän tavoitteenaan on ”luoda enemmän osallistuva, kestävä ja tulevaisuuteen katsova Eurooppa”.

Ero idän ja lännen välillä

Kysely tehtiin kaikissa jäsenvaltioissa ja siihen osallistui yli 11.000 henkilöä.

Vaikka Keski- ja Itä-Eurooppa haluaa nähdä enemmän EU:n keskittymistä talouskasvuun, ovat he Länsi- ja Pohjois-Euroopassa enemmän keskittyneet arvoihin ja demokratiaan. Ja lisäksi alle 35-vuotiailla on enemmän positiivinen näkemys unionista.

Pelottava tulevaisuus

Brysseliin asettunut toimittaja, Luc Rivet, tulkitsee tuloksen jonkinlaisena ”eurooppalaisten ja Euroopan rakkaustarinan loppuna”.

-Ihmiset haluavat rajansa takaisin siksi, koska he näkevät, että eurooppalaiset rajat eivät toimi neljänkään vuoden probleemien jälkeen, lisäsi hän.

Suomen entinen pääministeri Alexander Studd, joka on yksi vahva ehdokas uudelle EU-komisionin puheenjohtajan paikalle, kommentoi tulosta sillä, että EU kuvastuu ”toivottomuutena ja epätoivona”.

-Jos emme toimi, tulemme näkemään lisää Brexittejä.

Mylläri

Samnytt

6 Comments

 1. Minä
  16.10.2018 12:00

  Kun EU on sitä, että keskushallinto pyrkii vahvistamaan otettaan ja toimimaan joidenkin rakastaman ideologian käsikassarana, ei todellakaan voi odottaa kansan pitävän sitä hyvänä.

  Itseään suvaitsevaisina pitävät fasistisesti ajatelevat ovat keksineet nimittää ideologiaansa ”eurooppalaisiksi arvoiksi”, joka on pelkkää kansan kusettamista, siis poliittista propagandaa. Kyse ei ole eurooppalaisista arvoista, vaan suvakkien todellisuuden kieltävästä ideologiasta.

  Vastaa
 2. Minä
  16.10.2018 13:51

  Mihin se edellinen versio tästä artikkelista katosi. Vaivalla mietitty kommenttikin meni saman tien.

  Vastaa
  1. Toimitus
   17.10.2018 14:35

   Hei, artikkelin päivitys aiheutti hetkellisesti ongelman, jonka yhteydessä kommentit katosivat.

   Pahoittelemme tapahtunutta teknistä ongelmaa.

   Vastaa
 3. Nestori Lundahl
  16.10.2018 14:39

  Kerrankin Stubbin puheissa on edes hivenen totta ja järkeä, nimittäin tämä: ” …. tulemme näkemään lisää Brexittejä”.

  Vastaa
 4. Putte
  16.10.2018 17:11

  Itse ainakin näkisin että maailma olisi ilman Euroopan Unionia ainoastaan vapaampi.

  Vastaa
 5. Raksaäijä
  17.10.2018 15:20

  Taitaa nyt olla kuitenkin niin, että maailma ei romahda ilman eu:ta.
  Omituisen eu keskeistä ajattelua…
  Eu ei ole koskaan ollut aito ja yhtenäinen liittovaltio, jolla oikeasti olisi jotain painoarvoa maailman asioissa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top