200 poliisia taltutti mellakointia Nantesissa, #nuoriso poltti rakennuksia (VIDEO)

Tilanne alkoi eilen (ti 03.07.) poliisin pysäyttäessä nuortamiestä ajokortin ja rekisteriotteen tarkistusta varten klo. 20.30, ja tämän yrittäessä ajaa poliisin päälle autollaan. Hyökkääjä pysäytettiin ampumalla, yliajon kohde loukkaantui vain lievästi. Poliisin surmaamista yrittänyt 22-vuorias mies menehtyi paikalle. Mellakointi alkoi keskiviikon puolella yötä, polttopulloilla yms. varustautuneiden nuorisoryhmien levittäytyessä kaduille Breilin kaupunginosassa, jossa asuu paljon maahanmuuttajia. Tarkastelemme tapahtuneen merkitystä.

Ranskan vuoden 2005 mellakat alkoivat kahden, myös poliisin henkilöätarkastusta pakenevan, teinin kiivettyä muuntajan suoja-aitaukseen, ja poltettua itsensä hengiltä aiheuttamassaan oikosulussa. Kaupungit olivat rauhattomia kolme viikkoa, ja ihmishenkiäkin menetettiin. Tämä tapahtumasarja näyttää toistuvan sellaisenaan.

Brittilehti The Guardianin haastattelema paikallinen kertoo kuulleensa räjähdyksiä, ja autoja poltetun. Levottomuudet levisivät myös Dervallieresin ja Malakoffin alueille. Järjestyksen palauttamiseen tarvittiin 200 poliisia. Jatkuvatko levottomuudet tulevina öinä, ei ole vielä tiedossa.

Myös v.2016 mieshenkilön menehtyminen poliisin toimenpiteen seurauksena aiheutti pitkään kestänyttä mellakointia Ranskassa. Tämä kesä tulee olemaan erityisen kriittinen maahanmuuttajien asuttamien lähiöiden nuorison mahdollisten joukkoesiintymisien kannalta:  EU:n yritykset hillitä maahanmuuttoa Välimeren eteläpuolelta, ja siihen liittyvää ihmissalakuljetusta, saattavat luoda tilanteita, jotka antavat lähiöihin sytykettä. Itävallan aie sulkea etelärajansa kontrolloimattomalta maahantulolta v.2915 tapaan, voi johtaa kriittisiin tilanteisiin.

Maahanmuuttajavaltaiset kaupunginosat eri Euroopan maissa ovat ilman poikkeuksellisia tilanteitakin haastellisia viranomaisille, eikä niissä voi suorittaa poliisitoimia normaalilla vahvuudella. Mm. ruotsalaisten poliisijohtajien viimeaikaiset lausunnot ovat olleet hyvin pessimistisiä. 

Telegraph 04.07.2018.

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  5.7.2018 07:28

  Nantesin toissaöinen mellakka oli tavanomaista autojenpolttelua vakavampi: ”Nuoriso” liikkui joukkoina, heitteli polttopulloja ja etsi konflikktia poliisin kanssa. Poltettiin myös rakennuksia.

  200:n poliisin lähettäminen rauhoittamaan tilannetta ei ollut ilmeisesti ylimitoitettua. Että mellakat eivät jatkuneet, ei voi olla kuitenkaan poliisin tehokkaan toiminnan tulosta, sillä ”tavanomaisilla epäillyillä” on pinttynyt tapa lyödä päätään seinään, jos kohtaavat vastusta.

  Olemme ehkä yliarvioineet spontaaniuden merekitystä Ranskan 2005 ja 2016 mellakka-aalloissa, jotka käynnistyivät aivan samanlaisista tapauksista, kuin Nantesin 03.07. l. tämänviikkoinen maturikollisen kuolema kun poliisi otti ja ampui päällekäyvän tyypin.

  2005 ja 2016 mekkalointi kesti viikkoja, ja teki suurta tuhoa. Voidaan pitää sitä normina, oli toiminta spontaania tai johdettua. Nyt on kysymys, miksi Nantes rauhoittui?

  Siihen täytyy olla jokin syy. Ehkä toimintakäsky puuttui?

  https://www.ouest-france.fr/pays-de-la-loire/nantes-44000/nantes-coup-de-feu-au-breil-un-jeune-entre-la-vie-et-la-mort-5861329

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top