Linke puolitti kannatuksensa Saksan vaaleissa, vasemmistopoliitikko kertoo syyn

Saksan vasemmistopuolueen Die Linken puolitettua liittopäivävaali-kannatuksensa kesän-21 vaaleissa, uutiskanava kysyi kuulumisia tunnetulta vasemmistopoliitikolta Sahra Wagenknechtilta. Vastaukset, ja itsekritiikki puoluetta kohtaan eivät ole vailla kosketuskohtia suomalaisenkaan Vasemmiston tilanteisiin.

Die Linke menetti 2017-vaalien kannatuksestaan 4,3 prosenttiyksikköä, jääden 4,9 % tulokseen.

Valitettavasti huono vaalitulos ei tullut täysin yllätyksenä. Viime vuosien huonot tulokset olivat varoitusmerkki siitä, että vakuutamme yhä vähemmän ihmisiä politiikallamme”, totesi pitkän linjan vasemmistopoliitikko Sahra Wagenknecht.

”Meistä (Vasemmistosta) on viime vuosina tullut yhä enemmän osallinen hyvintoimeentulevien akateemisissa vapaapäivissä tulevaisuuden puolesta (Partei des gutsituierten akademischen Fridays-for-Future-Milieus). Tämä kohderyhmä on pieni, ja myös vihreät saavat sieltä kannatusta. Jos yritämme näyttää vihreämmiltä kuin vihreät, vieraannutamme monet perinteisistä äänestäjistämme itsestämme. Meidän ei pitäisi jatkaa näin, koska se vaarantaa olemassaolomme” totesi frau Wagenknecht.

Tylyjä sanoja, ja vastuulliselta toimijalta kuultuna. -Emme voi sivuuttaa Wagenknechtin näkökulmaa, ja vaalimatematiikkaa antaa hänen sanoilleen Vasemmiston kannalta apokalyptisen kaiun: Onko länsieurooppalainen Vasemmisto (=demareista vasemmalle olevat) menettäneet kosketuksensa perinteiseen kannattajakuntaansa ja viiteryhmänsä reaalitalouden palkansaajiin. Vasemmistohan ei ollut rakentanut identiteettiään epäkohtien arvostelun kautta, vaan kiinnittyi alunperin palkansaajien edunvalvontaan, suhteessa työn tuloksena syntyvän kakun jakamiseen. Tämä tehtävänasettelu oli reaalipolitiikkaa, -ja yhteiskunnallisesti kaukonäköistä toimintaa.

Kun Sahra Wagenknecht sanoo, että Linke ”vakuuttaa yhä vähemmän ihmisiä”, hän on täysin oikeassa. Hän on oikeassa myös osoittaessaan puolueensa väärää valintaa suuntautua punaviherteleviin koulutettuihin kaupunkilaisiin. Näin toimien Linke on menettänyt uskottavuuttaan suuremman äänestäjäjoukon, perinteisten Vasemmiston kannattajien, keskuudessa -toteaa frau Wagenknecht.

”Ei ole järkevää kopioida vihreiden vaatimuksia ja mennä niissä askeleen pidemmälle: Poistu hiilestä aikaisemmin, kiellä polttomoottori vielä nopeammin …”

Todellisuudessa se ei ole vihreää, vaan epärehellistä”, kritisoi Wagenknecht. Huutokauppakilpailu, -kuka on ilmasto-kunnianhimoisempi- sehän on jo maalaisjärjelläkin hullunhommaa. Suomessa Vihreillä on tänään selittelyongelma heidän kannattajiensa tukkiessa pääkaupungin valtakatua, joten ”vihreydessä” ei siis kannata kilpailla jos aikoo pysyä sisäsiistien kirjoissa.

Saksassa Linke on menettänyt politiikantutkijoiden mukaan äänestäjiä AfD-puolueelle. Wagenknecht toteaa tähän:

”Äänestäjät, jotka siirtyivät meiltä AfD:hen, eivät ole rasisteja. He ovat ihmisiä, jotka tuntevat olevansa hylättyjä politiikan ja ilmeisesti myös puolueeni taholta ja he olettavat voivansa ilmaista vastalauseensa vain äänestämällä AfD:tä.”

Tässä frau Wagenknecht toteaa tosiasian, mutta sanoissa on paljon enemmän: Toisin, kuin vasemmiston ideologista formaattia seuraavat huutajat, hän ei tuomitse vasemmiston rasistisena puolueena pitämän AfD:n kannattajia rasisteiksi, vaan kysyy, miksi he ovat siellä, -hyväksyen heidät ihmisinä. Näyttäytyykö tässä jokin tärkeä vedenjakaja?

Gut Mensch oder Proletariat?

Alussa siteerasin Saksan vasemmistojohtajan itsekritiikkiä puolueensa suuntautumisestä Hyviin Ihmisiin (”Gut Mensch”), ja poliittisten tavoitteiden muotoiluun sellaisiksi mitkä miellyttävät ilmasto-heränneitä, antirasismi-heränneitä, -jne. jne.  ja muita hyvintoimeentulevia  joilla on tarve pitää itseään tavallista diesel-autoilijaa, mökkinsä ”fossiileilla” lämmittäjää ja likaisessa/meluisassa tehtaassa 8/5 palkkansa ansaitsevia parempina. -No mutta perinteiset sinikaulusduunarithan ovat juuri näitä ympäristö-hifistelijöiden kauhuja?

Vasemmistolla on edessään joko kuihtuminen pois, tai vaikea valinta. Toivotan onnea!

Sahra Wagenknecht uusi Bundestag-edustajanpaikkansa NordRhein-Westfalenin osavaltiosta.

Saksan Vasemmiston entinen johtaja hyökkäysten kohteena: Sanoi että turvapaikanhakijat vievät etuja saksalaisilta eläkeläisiltä

Vasemmiston varapuheenjohtaja, entinen puheenjohtaja ja veteraanivihreä: He haluavat sulkea Saksan rajat

4 Comments

 1. juha II
  30.9.2021 22:37

  Eli. Nyt itse pääasiaan… saksalaiset naiset ovat kauniita kuin kukkaset. Pesee mennen tulen Hertta Kuusisen (1904-1974), jota aikanaan pidettiin ”kuumahkona” ellinä, vaikka hänen vaarallisuutensa sai aikaan porvarien rivissä sai aikaan pelon väristyksiä.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  1.10.2021 11:56

  Miten tämä tarkastelu suhtautuu Nalle Wahlroosin väitteeseen, että saavuttaakseen ”hiilineutraalisuuden” Suomi tulee sulkemaan 10v-kuluessa Raahen terästehtaan`?

  Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  2.10.2021 12:04

  Saksan vasemmistopuolueen tulevaisuusnäkymät siis ovat hyvin samanlaiset, kuin suomalaisen Vasemmiston: Vihreitä imitoiden on jääty vihreiden varjoon? Vielä äskettäin lupaava kehitys saattaa hyytyä, ja historian tyly roskakori odottaa. En tyrkytä kenellekään neuvoja, mutta joku korjaa sadon vihreiden ilmastohölmöilyistä. Vastareaktio putoaa Perussuomalaisten laariin, mutta pitääkö ilmasto- (ja elokapina-) ylilyönneistä pelästyneet suosiolla luovuttaa demareille, jotka nykyisellään ovat pahempia kuin vihreät, -juuri tässä tarkastelussa.

  Frau Wagenknecht tuli mukaan politiikkaan jo teini-iässä, liittyi erääseen Freie Deutsche Jugendiin, joka sattumalta oli sekä vasemmistohenkinen että saksalaisen diktatuurivaltion nuorisonkasvatusjärjestö. Sitten kokonainen valtio ideologioineen katosi kartalta. -Sitä saa näköalaa ja kehittyy poliittinen hahmotuskyky myös pettymysten kautta, eikä Sahra W. hakenut *uutta poliittista impeyttä vihreistä*, kuten niin monet ikäluokkansa vasemmistolaiset Berliinin-muurista länteen, -myös Suomessa.

  Hänen pettymyksekseen hänen puolueensa, Die Linke (Vasemmisto), alkoi imitoimaan vihreitä, Die Grüne-puoluetta, jonka alkuvaiheissa oli vahvasti läsnä myös saksalainen diktatuurivaltio DDR. Frau Wagenknecht ei ehkä tiennyt sitä valitessaan Die Linken poliittiseksi areenakseen, mutta varmaan valitsi oikein. Nyt Die Grüne/Vihreät joko jyrää vasemmiston tai vie mukaansa hautaan ekologian ja luonto-suuntautumisen väännyttyä ilmasto-hysteriaksi, -jos Vasemmisto ei ota selvää välimatkaa punavihreään kytkykauppaan.

  Bai tö vei, kerrotaanhan suomalaisissa oppikirjoissa koululaisille, että hiilidioksidi (CO2) on hyödyllinen luonnon kiertokulkuun osallistuva kaasu? Kuka tietää? Keneltä pitäis kysyä??

  Loppukevennys: Suomessa wanhat kommunistit katselevat tippa silmässä SKP:n jäsenkirjansa kantta, jossa kirjainlogon takaa nousevat tehtaan savupiiput. (Kysykää vaikka legendaariselta Raahen Rautaruukin pääluottamusmieheltä, jos vielä elää.)

  Vastaa
 4. Obelix
  2.10.2021 13:24

  Hyvä kirjoitus Pekka Kemppaiselta

  ”Sitä saa näköalaa ja kehittyy poliittinen hahmotuskyky myös pettymysten kautta, eikä Sahra W. hakenut *uutta poliittista impeyttä vihreistä*, kuten niin monet ikäluokkansa vasemmistolaiset Berliinin-muurista länteen, -myös Suomessa.”

  Onneksi meillä täällä Suomessa tämä ”hiilineutraali-ikäluokka-ongelma” ei koske muista puolueista poiketen ainakaan Kokoomusta, vaikka se luopuikin kansallinen etuliitteestään …..ai niin ja oho, sitten mä heräsin. Viherpiipertäjäthän ovat kuin ilmetty Kokoomuksen ikäluokka puisto-osasto! Muut puolueessa tuntuvat nöyrtyvän hiilineutraalius ”aatteen” suuntaan, enemmän tai vähemmän business ja trendi pohjalta – patterin kuva silmissään, vaikka hyvin tietävät, että ydinvoima, öljy / hiili -ja turvevoimasta luopumisen jälkeen ollaan kaikki periaatteessa kusessa, kylmissään ja nälissään, koska niitä korvaavaa teknologiaa ei ole vielä olemassakaan – jos olisi, niin kaikkialla mediassa siitä huudettaisiin kurkku suorana….eikä Iris Suomelakaan – tasan tarkkaan – osaisi pitää sillä kohtaa matalaa profiilia.

  Ps. No ehkäpä kylmä ja nälkä ovat sitten ne ainoat tehokkaat, huomaamattomat -ja kivuttomat *kotouttamiskeinot*, koska ne perustuvat 100%:sti kotoutettavien vapaaehtoisuuteen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top