Ukrainan presidentti toivoo kompromissia

Ukrainan presidentti toisti tänään (klo. 11:22), että Ukraina on valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa kompromissi-pohjalta, mutta ei ole valmis antautumaan.

Ensinnäkin olen valmis vuoropuheluun, mutta emme ole valmiita antautumaan”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky sanoi haastattelussa yhdysvaltalaiselle televisiokanavalle ABC News:lle. Uutistoimiston kysymys oli, että onko Ukraina valmis hyväksymään Venäjän federaation esittämiä vaatimuksia. Venäjä on vaatinut neutraalisuuden kirjaamista Ukrainan perustuslakiin, mikä tarkoittaisi ettei maa voi liittyä puolustusliitto-NATO:on.

Venäjä on vaatinut myös Krimin Venäjään-liittämisen tunnustamista, ja ns. tasavaltojen (LPR&DPR) itsenäisyyden tunnustamista. Donetskin alueen ”kapinatasavallat” ovat julistautuneet itsenäisiksi, mutta eivät ole saaneet tunnustusta muilta kuin Venäjältä. Presidentti Zelensky on jo aiemmin ilmaissut, että Ukrainan neutraliteetti on hyväksyttävissä oleva asia.

Zelensky tyytymätön NATO:n kieltäytymiseen lentokiellosta

Presidentti on äskettäin ilmaissut tyytymättömyytensä mm. puolustusliiton haluttomuuteen julistaa Ukrainan ilmatila lentokieltoon. Lentokieltoa on käytetty aiemmin eräillä kriisialueilla taistelujen rauhoittamiseen, -mm. Irakissa.

”Mitä tulee NATO:on, menetin kiinnostukseni tähän asiaan, kun tajusimme, että NATO ei ole valmis hyväksymään Ukrainaa. Allianssi pelkää ristiriitoja ja vastakkainasettelua Venäjän federaation kanssa”, sanoi Zelensky tänään Ukraine Interfaxin mukaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ilmaisi tiistaina pettymyksensä länsimaiden ”lupauksiin” suojella Ukrainaa Venäjän pommituksilta: ”Olemme kuulleet lupauksia kolmetoista päivää. Kolmetoista päivää, jolloin meille kerrotaan, että meitä autetaan taivaalla, että siellä on lentokoneita, että niitä toimitetaan meille”, hän sanoi Telegramissa julkaistulla videolla. ”Vastuu on myös niillä, jotka eivät ole pystyneet tekemään päätöstä lännessä kuluneiden 13 päivän aikana. -Niillä, jotka eivät turvanneet Ukrainan taivasta venäläisiltä salamurhaajilta”, totesi Ukrainan presidentti videolähetyksessä. Pettymyksellä länsimaiden tukeen täytyy olla seurauksia.

Zelensky totesi myös, että Ukraina ei halua olla maa, joka ”kerjäilee jotain polvillaan, emmekä me aio olla sellainen maa, enkä halua olla sellainen presidentti”. Ukrainan presidentti esitti oman arvionsa etenemismahdollisuuksista neuvotteluissa:

”Puhun turvallisuustakuista. Uskon, että voimme keskustella ja löytää kompromissin kohdista, jotka koskevat väliaikaisesti miehitettyjä alueita ja tunnustamattomia tasavaltoja, joita ei tunnusta kukaan muu kuin Venäjän federaatio”, Zelenski sanoi lehden mukaan.

Presidentti korosti lausunnossaan, että avainkysymys on se, kuinka näillä alueilla (”tasavalloissa”) voivat elää ne ihmiset, jotka haluavat olla osa Ukrainaa. Zelenskyltä irtosi myös pieni piikki venäläiselle kollegalleen:

”Se mitä on tehtävä, on että Putinin täytyy aloittaa dialogi, sen sijaan että eläisi informaatiokuplassa ilman happea. Luulen, että siellä hän on”, sanoi Ukrainan presidentti.

Eiliset ukrainalais-venäläiset neuvottelut Valkovenäjällä etenivät vain turvakäytävä-asiassa, ja jatkuvat uudella tapaamisella. Turkin välittämät rauhanneuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä on suunniteltu torstaiksi. Mahdollisuus hyviin uutisiin siis on olemassa, vielä tällä viikolla.

Luettavaa:


Videointi: Ukrainan presidentinkanslia.

Israelin pääministeri lauantaina Moskovassa, josta suoraan Saksaan

2 Comments

 1. Masa
  8.3.2022 16:43

  Vuokraisivat Krimin(periaatteessa siis Sevastopol) Venäjäjälle molemmille edullisella ehdoilla. Doneskista ja Luhanslista autonomiset alueet ja niistä vapaa/rajaton liityntä Venäjälle ja Ukrainaan vaikkapa jonkinlaisena vapaakauppa alueena. Lisäksi Venäjä korvaa aiheuttamansa vahingot Ukrainalle.
  Ukraina lopettaa Nato-hourailun ja liittyy ehkä EU:hun ja toimii siltana EU-Venäjä välillä omalla paikallaan Euroopassa. Kaikkia hyödyntävää kaupan käyntiä, turismia, yms. on varmaan joka suuntaan.

  Olisiko se siinä ja voisivat lopettaa sota-sekoilun?

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  8.3.2022 18:40

  Ukrainalla on oltava kollektiivinen turvallisuussopimus kaikkien naapurimaidensa kanssa, johon osallistuvat maailman johtavat voimat – presidentti
  8. maaliskuuta 2022 – 13.20

  Ukraina on valmis käymään vuoropuhelua Venäjän kanssa turvallisuustakuista, Donetskin ja Luhanskin alueiden miehitettyjen alueiden Krimin tulevaisuudesta, mutta ei ole valmis antautumaan. Presidentti Volodymyr Zelenskyy totesi tämän ABC Newsin haastattelussa.

  ”Olen puhunut useaan otteeseen Natosta ja välittänyt julkisesti viestejä sekä Venäjälle että presidentti Putinille: olemme valmiita saamaan kaikki maamme turvallisuuden takuut niiltä valtioilta, joiden on taattava. Ja Venäjä on myös näiden valtioiden joukossa, koska Venäjä on naapurimme. ,” hän sanoi.

  Volodymyr Zelenskyyn mukaan Ukrainalla on tulevaisuudessa oltava kollektiivinen turvallisuussopimus kaikkien naapurimaidensa kanssa ja maailman johtavien maiden – Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan ja Turkin -, joiden kanssa maamme rajoittuu Mustallamerellä, osallistumiseen.

  ”Nämä eivät ole takuita vain Ukrainalle. Nämä ovat takuita myös Venäjälle, josta se jatkuvasti puhuu. Vaikka en tiedä keneltä se suojelee itseään. Koska Ukraina ei ole koskaan hyökännyt kenenkään kimppuun, se on vain puolustautunut. Koska se suojelee viimeistä, mitä meillä on – perhettä ja maata”, presidentti painotti.

  Mitä tulee Venäjän viranomaisten esittämiin vaatimuksiin, erityisesti Donetskin ja Luhanskin alueiden miehitettyjen alueiden itsenäisyyden tunnustamisen osalta, valtionpäämies totesi, että kompromissi on tässä asiassa mahdollinen.

  ”Minulle on tärkeää, kuinka ihmiset, jotka haluavat olla osa Ukrainaa, asuvat siellä. Olen kiinnostunut niiden mielipiteistä, jotka pitävät itseään Venäjän federaation kansalaisina. Tästä asiasta on kuitenkin keskusteltava. Sekä kompromisseista Krim. Emme voi tunnustaa Krimin olevan Venäjän alue. Luulen, että Venäjän on vaikea tunnustaa, että tämä on Ukrainan alue. Uskon, että olemme tarpeeksi fiksuja varmistamaan, että päätös näistä kahdesta asiasta ei aiheuta mitään vallankumoukset yhteiskuntien sisällä, jotta ihmiset ovat tyytyväisiä tähän päätökseen: sekä niillä alueilla asuvat että Ukrainassa asuvat”, sanoi Volodymyr Zelenskyy ja lisäsi, että ennen miehitystä nämä alueet olivat osa Ukrainaa.

  Mutta kaikkien näiden asioiden ratkaisemiseksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin on aloitettava suora vuoropuhelu, Ukrainan presidentti sanoi.

  ”Ihmiset, jotka valitsivat minut, eivät ole valmiita antautumaan, emme ole valmiita uhkavaatimuksiin. Mutta voimme keskustella Venäjän kanssa Krimin ja Donbasin tulevaisuudesta”, presidentti lisäsi.

  Mitä tulee niin sanottuun denatsifiointiin, jonka Venäjä mainitsee Ukrainaa koskevissa vaatimuksissaan, Volodymyr Zelenskyyn mukaan se on suunnattu kansan tuhoamiseen.

  ”Se on tapahtunut monta kertaa historiassa ja se on aina päättynyt erittäin huonosti. Se päätyi joihinkin valtioihin, että ne myöhemmin häpeivät aloittaa yhden tai toisen kansakunnan maailman puhdistuksen. Ja jotkut valtiot häpeivät, että tällä kauhealla verinen polku, he eivät olleet puolustaneet toista kansakuntaa”, hän sanoi.

  Presidentti korosti, että ”denatsifioinnin” julistus on puhdasta natsismia, se on Ukrainan kansan tuhoamista.

  ”Se oli sama 1940-luvulla, natsi-Saksa toteutti juutalaisten denatsifioinnin. Sama asia tapahtuu nyt. En vain tiennyt, että niin voi tapahtua nykymaailmassa. Että henkilö, joka julistaa denatsifioinnin, voi saada tukea Tämä on rikos kansaa vastaan. Koska ”denatsifioinnin” sanominen ja sitten siviilien pommittaminen on kansanmurhaa Ukrainan kansaa vastaan”, hän sanoi ja ilmaisi luottamusta siihen, että tulevaisuudessa maailma tunnustaisi, että kyseessä oli Ukrainan kansan tuhoaminen.

  Kun Volodymyr Zelenskyyltä kysyttiin, miksi hän kieltäytyi lähtemästä Ukrainasta, kun hänelle tarjottiin sitä hänen henkensä uhan vuoksi, hän vastasi: ”Kieltäydyin. Koska kuinka voin? Olen tämän valtion kansalainen, laillisesti valittu presidentti. Jos lähtisin, lopettaisin elämäni. Olisin elossa, mutta en olisi enää ihminen. Olisin vain ruumis. En kunnioittaisi itseäni. Ja mikä pahinta, mitä sanoisin lapsilleni. Kuka olen? Käyttäydyinkö presidenttinä? Perustuslain takaajana? Tämä ei ole vain lause – perustuslain takaaja. Olen kansani takaaja. Meidän on siis seisottava yhdessä. Meidän on puolustettava itseämme yhdessä. Siksi olen täällä. Autan maatani, tuen valtiotani niin paljon kuin voin. Tuen ja olen ylpeä armeijastani.” Volodymyr Zelenskyy korosti sitä ja toivoi ”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top