400 kiloa kokaiinia piti tulla diplomaattipostissa Argentiinasta Moskovaan

Venäjän suurlähetystön tiloista Buenos Airesissa paljastui kaksi vuotta sitten järkyttävän suuri kokaiinikätkö, mutta vielä järkyttävämpää ovat sen mahdolliset vastaanottajat Moskovassa: Duuman ja parlamentin ylähuoneen jäsenet.

Kuvassa syytetty Kovalchuk.

Kokaiinit takavarikoitiin Venäjän suurlähetystön tiloista Buenos Airesissa vuonna 2018. Neljän epäillyn vangitsemisen jatkamista käsitellään tänään moskovalaisessa tuomioistuimessa. Argentiinassa on vielä kiinniotettuina kaksi henkilöä asiaan liittyen. Oikeudenkäynti Moskovassa pidetään jostain syystä suljetuin ovin. Venäläinen media spekuloikin kovin korkeiden tahojen läsnäolosta kokaiinijutussa.

Venäläinen yksityinen tutkijaryhmä kertoo saaneensa haltuunsa venäläisiä ja argentiinalaisia ​​tutkinta-asiakirjoja, mukaan lukien 10000 sivua tapaustiedostoja ja 402 tuntia salakuunteluja sekä todistajien ja epäiltyjen kuulustelupöytäkirjoja.

Syytettyinä ovat Venäjän Sisäministeriön alaisten joukkojen entinen upseeri Mihail Kazantsev ja eräs Andrei Kovalchuk, jonka yhteydessä mainitaan GRU, SVR ja FSB. Varsin mielenkiintoiset ja verkostoituneet kaverukset. Kazantsev väittää toisen syytetyn kertoneen hänelle korkeiden poliitikkojen olevan mukana salakuljetus-bizneksessä:

”Kovalchukin mukaan osa kokaiinista oli tarkoitettu Venäjän valtion duuman varajäsenille ja Venäjän federaation neuvoston jäsenille”, Kazantsev sanoi viitaten Venäjän parlamentin molempien huoneiden jäseniin.

Lausunnossa ei nimetä näitä lainsäätäjiä. Tutkijaryhmä heittää epäilyksen varjoa myös rikostutkinnan suuntaan: Venäjän viranomaiset eivät ole olleet kiinnostuneita selvittämään kokaiini-salakuljetuksen rahoittajia ja edunsaajia. Yksityistä tutkijaryhmää, Dossier Centeriä, rahoittaa Venäjältä ulkomaille siirtynyt entinen öljy-alan toimija Mikhail Hodorkovsky. Hän arvostelee rikoksen tutkintaprosessia keskittymisestä alemman tason diplomaatteihin, kun taas kolme Kovalchukin nimeämää ulkoministeriön korkeaa virkailijaa ovat säästyneet kuulusteluilta ja pidätyksiltä.

Venäjän federaation ulkoministeriön konsulaattiosaston pääneuvonantajan Alexander Dudkan nimi tulee esiin syytettynen kuulusteluissa antamissa lausunnoissa. Kovalchuk nimeää myös konsulaattiosastolta Lev Pauzinin ja Alexander Nezimovin. Kovalchukin asianajaja, Abubakar Vadajev, kertoi Venäjän rikostutkinnan seuranneen kokaiini-matkalaukkuja mm. niihin asennettujen GPS-paikantimien avulla, mutta tiedot lähetysten lopullisista vastaanottajista eivät kiinnostaneet viranomaisia.

Kovalchukin mukaan hänen liittolaisena Venäjän ulkoministeriössä olivat konsulaattiosaston apulaisjohtaja Alexander Nezimov ja ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan osaston pääneuvonantaja Pjotr ​​Polštšikov. Jälkimmäinen löytyi kuolleena Moskovassa kolme viikkoa kokaiinin Buenos Airesista löytymisen jälkeen. (R.I.P. -teen juonti ei pidennä ikää Venäjällä?)

Kazantsevin ja Kovalchukin lisäksi ovat syytettyinä Venäjän Argentiinan suurlähetystön entinen johtaja Ali Abyanov, Vladimir Kalmykov ja Ishtimir Khudzhamov. Argentiinassa ovat vangittuina Alexander Chikalo ja Ivan Bliznyuk. Asianajaja Vadajevin mukaan Kovakchukia on jo yritetty tappaa vankilassa, mutta muut vangit olivat estäneet väkivallanteon.

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  21.9.2020 17:44

  Eri uutismainnoissa koka-lastin kilomäärä vaihtelee 400-200 kg:n välillä. Minulkle ei tule tästä mitään mieleen, mutta ehkä lukijalle? Paketin arvo oli jotain 50 miljoonaa.

  Vastaa
 2. Hukkaako postilaitos arvokkaita paketteja?
  22.9.2020 15:20

  Ei ihme kun joutuvat sulkemaan konttoreja!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top