50 000 ”subsaharalaista” odottaa Marokossa, rajanylitykset aiempaa väkivaltaisempia

Marokkoon on sanomalehti el Mundon mukaan kertynyt tällä hetkellä 50 000 Espanjaan ja Eurooppaan pyrkijää, tavoitteenaan joko ylittää Gibraltar ihmissalakuljettajien avulla, tai päästä Espanjaan kuuluviin Ceutan ja Melillan erillisalueisiin. Äsken koettu rynnäkkö raja-aidan yli Ceutaan oli väkivaltaisin tähän asti koetuista. Espanjan sisäministeri Federico Grande-Marlaska on ilmoittanut, että leikkaavat piikkilangat poistetaan raja-aidoista. Guardia Civilin henkilökuntaa edustava järjestö AEGC on ilmaissut kauhistuksensa asiasta.

Paikallinen lehti, el Faro de Ceuta, on rapotoinut shokeeraavista tilanteista raja-aidalla, kun ylityksiä estäneet ja ”siirtolaisia” piikkilangoista irroitelleet rajavartijat ovat joutuneet pommitetuiksi syövyttävillä ja palavilla aineilla. Tarkemman tiedon mukaan 22 rajamiesta on tarvinnut sairaalahoitoa, ja neljällä on vakavia palovammoja.

Kuvassa ”liekinheitin” ja sammuttamattomasta kalkista tehdyn heitteen jäännökset:

Espanjan Punaisen Ristin mukaan 132 rajanylittäjää on tarvinnut sairaanhoitoa, ja 11 heistä on otettu sairaaloihin.  800:sta rajaa ylittäneestä 602 pääsi Ceutan puolelle.

Espanjalaisten arvioiden mukaan paine rajan ylittämiseen pysyy korkeana, ja ylittäjien keinot muuttuvat yhä kovemmiksi. Eilen (26.07.) nähtiin varustautumista rajavartijoita vastaan omatekoisilla aseilla piikkilankojen katkomisvälineiden lisäksi. Tämä merkitsee tilanteen siirtymistä ”seuraavalle levellille”. Mitä nähdään jatkossa, se huolestuttaa Espanjan siviilikaartin edustajia Asociación Española de Guardias Civiles:a (AEGC:ta).

Espanjan Gibraltarin eteläpuolisten erillisalueiden, Ceutan ja Melillan, aidatut maarajat saattavat olla se paikka, jossa laiton Eurooppaan pyrkiminen kärjistyy väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Grande-Marlaskan päätös ei ainakaan vähennä yrittämistä, eikä ”B-suunnitelmaa” ole. Rajavartiojoiden turvavarustus ei lisättynäkään suojaa heitä päättäväisiltä rajanylittäjiltä, kuten on juuri nähty. 

El Faro de Ceuta 27.07.2018.

El Mundo 27.07.2018.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top