800 pidätettyä maailmanlaajuisessa operaatiossa: FBI houkutteli rikolliset omalle kryptattulle viestialustalle

Yhdysvaltain liittovaltion tutkintatoimisto (FBI) houkutteli järjestäytyneen rikollisuuden käyttämään itse laatimaansa salattua viestienvaihtovälinettä netissä. Tuloksena tehtiin eilen maanantaina satoja pidätyksiä useassa eri valtiossa.

FBI, Alankomaiden kansallinen poliisi, ja Ruotsin poliisi ovat yhteistyössä Yhdysvaltain huumetorjuntaviraston (DEA) ja 16 muun maan poliisiviranomaiset ovat toteuttaneet Europolin tuella yhden tähän mennessä suurimmista ja kehittyneimmistä lainvalvontatoimista järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Yhdysvaltain liittovaltion tutkintatoimisto FBI aloitti vuonna 2019  tiiviin yhteistyön Australian liittovaltion poliisin kanssa Operation Trojan Shield:n tavoittaakseen rikollisten netin kautta tapahtuvan salatun viestienvaihdon. Nettiin rakennettu salattu viestienvaihtoväline, jota FBI kontrolloi, sai asiakkaikseen yli 12 000 laitetta -tietokoneita ja puhelimia- ja yli 300:n rikollisjärjestön tietoliikenteen. joka ulottui yli sataan eri valtioon. Joukossa olivat italialainen mafia, moottoripyöräjengit ja kansainväliset huumekartellit.

FBI ja yhteistyökumppanit -16 valtiota ja Europol- siis tarjosivat huumekauppiaille, rahanpesu-organisaatioille ja muille laittoman toiminnan harjoittajille viestintäkanavan, johon kertyi 18 kuukauden aikana 27 miljoonaa viestiä

Toteutettu operaatio, OTF Greenlight tai Trojan Shield, on tähän mennessä toteutuista lainvalvontatoimista yksi suurimmista. Tuloksena tehtiin viime päivinä 16:ssa eri maassa 700 huoneistoon kohdistunutta etsintää ja 800 pidätystä, ja takavarikoitiin 8 tonnia kokaiinia, 22 tonnia kannabisvalmisteita,  2 tonnia synteettisiä huumeita (amfetamiini ja metamfetamiini), 6 tonnia synteettisten huumeiden esiasteita, 250 ampuma-asetta, 55 ylellisyysajoneuvoa ja yli 48 miljoonaa dollaria eri maailman valuutoissa ja kryptovaluutoissa. Toimenpiteet jatkuvat vielä joitain viikkoja.

Rikollisilla on kysyntää salatuille viestialustoille

Rikollisjärjestöt toimivat tänään maailmanlaajuisesti, tarvitsevat viestintää kuten kansainväliset yrityksetkin. Tähän saumaan FBI iski. Heinäkuussa 2020 Ranska ja Alankomaat murtivat EncroChat-alustan, ja vuonna 2021 Belgia, Ranska ja Alankomaat sulkivat järjestäytyneen rikollisuuden verkoston Sky ECC:n. Näiden takaiskujen jälkeen kasvoi rikollisjärjestöjen tarve löytää uusia viranomaisilta salattuja kanavia, ja tähän tarpeeseen vastasi FBI:n luoma Anom-viestialusta.

Europolin varatoimitusjohtaja Jean-Philippe Lecouffe kertoo Europolin tiedotteessa (08.06.):

”Tämä operaatio on poikkeuksellinen menestys Yhdysvaltojen, Ruotsin, Alankomaiden, Australian, Uuden-Seelannin ja muiden operatiivisen työryhmän eurooppalaisten jäsenten toimesta. Europol koordinoi kansainvälistä lainvalvontayhteisöä, rikasti tietokuvaa ja toi rikostiedustelun käynnissä oleviin operaatioihin järjestäytyneen rikollisuuden ja huumausainekaupan järjestöjen kohdentamiseksi missä tahansa ne kommunikoivat. Olen erittäin tyytyväinen nähdessäni Europolin tukevan tätä operaatiota ja vahvistamalla lainvalvontakumppanuuksia korostamalla tapauksen monitoimijärjestelmää.

Calvin A. Shivers, Yhdysvaltain liittovaltion tutkintatoimisto FBI:n  rikostutkintaosaston apulaisjohtaja, kertoo:

“Salatut rikollisen viestinnän alustat ovat perinteisesti olleet  kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisuudelle työkalu lainvalvonnan välttämisessä. FBI ja kansainväliset kumppanimme jatkavat innovatiivisten tapojen kehittämistä näiden haasteiden voittamiseksi ja rikollisten saattamiseksi oikeuden eteen”.  Olemme kiitollisia Europolille sitoutumisesta taisteluun kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjumisessa, ja heidän kumppanuudestaan FBI:n kanssa.”

Linda H Staaf,  Ruotsin poliisin tiedustelupäällikkö toteaa:

”Tämä operaatio, jossa eilen tehtiin laaja isku, on yksi Ruotsin kaikkien aikojen suurimmista tiedustelupalvelujen johtamista poliisitoimista väkivaltaisten rikosten ja huumeverkostojen torjumiseksi yhdessä Alankomaiden ja Europolin kanssa. Arvostamme suuresti tällaista yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten välillä. Rikollisuus leviää rajojen yli, ja kansainvälinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää vakavan rikollisuuden torjunnassa.”

Jannine van den Berg, Alankomaiden poliisin keskusyksiköstä toteaa:

”Troijalainen kilpi -operaatio on hieno esimerkki innovatiivisesta ja rohkeasta poliisityöstä, jota ei ole vertaista. Jokainen kumppani tarjosi oman ainutlaatuisen asiantuntemuksensa ja yhdessä toimimme upean kansainvälisen suorituksen. Alankomaiden poliisin erinomaisen teknisen osaamisen ansiosta miljoonia viestejä voitiin analysoida ja tulkita. Aivan kuten EncroChat- ja Sky-tutkimukset, myös Troijan kilpi -operaatio osoittaa, että rikolliset erehtyvät uskoessaan, että he voivat toimia nimettömästi ja poliisin tietämättä, ja ettei heitä voida saada kiinni. Mikään ei tule vähemmän totta. Kiitokseni ja kiitokseni kuuluvat kaikille Trojan Shield -operaation osallistujille. ”

Australian liittovaltion poliisikomissaari Reece Kershaw kertoo:

”AFP ja FBI ovat työskennelleet yhdessä maailman ensimmäisessä operaatiossa saadakseen oikeuden eteen järjestäytyneet rikollisjoukot, jotka tuovat yhteisöihimme huumeita, aseita ja väkivaltaa. Europol on ollut luotettava ja sitoutunut kumppanimme tänä aikana. Hyvin harvat asiat ovat niin yhteisiä lainvalvontaviranomaisille, kuin niiden henkilöiden saattaminen oikeuden eteen, jotka haluavat vahingoittaa kansalaisiamme. FBI toimitti salatun viestintäalustan, kun taas AFP otti käyttöön teknisen valmiuden, joka auttoi paljastamaan joitain maailman suurimmista rikollisista. Europolin jakama tiedustelu on tässä yhdessä lainvalvonnan merkittävimmistä globaaleista toimenpiteistä. Tällä viikolla AFP toteuttaa satoja tehtäviä, ja sen odotetaan pidättävän satoja rikoksentekijöitä, jotka olivat olleet yhteydessä viestialustaan. Ansio tästä kuuluu kovalle työlle, sinnikkyydelle ja korvaamattoman luotettavalle yhteistyösuhteellemme Europoliin. Kiitämme Europolia pitkästä ja kiinteästä kumppanuudesta AFP:n kanssa. Rikollisuus on paikallista, mutta kun työskentelemme yhdessä, ulottuvuutemme on globaali. ”

Yhdysvaltain huumausaineiden torjunnan hallinnon varapäällikkö Matthew Donahue sanoi :

”Trojan Shield -operaatio ja Europolin operaatio Greenlight paljastavat, paitsi kuinka kansainväliset rikollisjärjestöt jatkavat salattujen viestintäpalvelujen hyödyntämistä omaan laittomaan toimintaansa, mutta operaatiot osoittavat myös lainvalvontayhteisön sitoutumisen kehittää innovatiivisia strategioita tämän toiminnan torjumiseksi. Nämä operaatiot korostavat kansainvälisen huumeuhan vakavuutta ja tarjoavat vahvan perustan tuleville tutkimuksille. Kuten tässä operaatiossa selvästi osoitetaan, kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus on maailmanlaajuinen ongelma, joka vaatii globaalin ratkaisun, vahvan kansainvälisen kumppanuuden ja oikea-aikaisen tiedonvaihdon, jotka ovat tärkeitä välineitä tässä taistelussa. ”

Europolin osuus operaatiossa

Europol perusti Trojan Shield / Greenlight -operaation operatiivisen työryhmän (OTF) ja tarjosi operatiivista tukea osallistuville maille toimimalla rikostiedustelukeskuksena, helpottamalla tietojenvaihtoa ja koordinoimalla toimintaa muiden Europolin tukemien tutkimusten kanssa. Kaiken kaikkiaan 16 maata osallistui OTF:ään ja lähetti edustajia Europoliin Haagissa, Alankomaissa, koordinoimaan toimintaa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Europolin laaja kansainvälisten yhteyshenkilöiden järjestelmä varmistaa, että EU:n jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten ja EU:n ulkopuolisten kumppaneiden edut ovat edustettuina Europolin päämajassa. Europol tuki OTF Greenlight / Operation Trojan Shield -tapahtumaa, jota johti Yhdysvaltain FBI, Ruotsi, Alankomaat ja Australia.

Seuraavat maat osallistuivat kansainväliseen koalitioon: Australia, Itävalta, Kanada, Tanska, Viro, Suomi, Saksa, Unkari, Liettua, Uusi-Seelanti, Alankomaat, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta, ja Yhdysvallat.

 • Europolin tiedote 08.06. 2021

3 Comments

 1. Sensuroimaton Totuus
  8.6.2021 15:47

  Kilpailijoita karsittiin pois markkinoilta.

  Vastaa
 2. Ihmiskaupasta puhumattakaan
  8.6.2021 21:55

  Toivottavasti sitä suurbisnestä eli lapsi- ja ihmiskauppaa saatiin supistettua.

  Vastaa
  1. Äänestäjä
   9.6.2021 00:27

   Juurikin näin!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top