Äänestäjät ovat ääliöitä, sanoo älykkö

Pölhöpopulismi on helppoa, -jos edes sen osaa. Politiikan karsastaminen, herraviha ja epäluulo fiksumpia kohtaan nousevat näkyviin Iltalehden tämänpäiväisessä kolumnissa, jonka kirjoittaja on terävänä kriitikkona profiloitunut Tuomas Enbuske. Näin IL:n kolumnisti:

Aikuiset ihmiset! Kuunnelkaa edes sekunti itseänne! Te olette aivan helvetinmoisia ääliöitä. Puhun nyt jokaisesta teistä, jotka osallistutte tuleviin vaaleihin.

Politiikassa voittaa se, joka huutaa lujimmalla äänellä ja pisimpään. Persu huutaa: ”Mamu on syyllinen ongelmiisi! Mamu on syyllinen ongelmiisi! Mamu on syyllinen ongelmiisi!” Vasemmistolainen huutaa vielä lujempaa: ”Rikas on syyllinen ongelmiisi! Rikas on syyllinen ongelmiisi!” Rikas on syyllinen ongelmiisi!”

Emme nyt ota kantaa, onko Enbuskella jokin visio vaalienjälkeisestä hallituspohjasta, vaan tarkastelemme hänen metodiaan. Kansanomaiseen herra-skepsismiin voimme tutustua mm. Esson-baarin taksikuskien pöydässä, jossa puidaan samalla ilkeämielisellä kriittisyydellä niin Sipilän talon-lupaamiset kuin paikallis-pikkupoliitikon syrjähypytkin (-joku läsnäolija kyyditsi tämän syntiätekemään). Yhteisen rahvaan keskuudessa herrat kuten narritkin ovat aina saaneet verbaalista kyytiä, -ja ansioistaan. Kansanomainen naljailu vallan haltijoille ja käyttäjille on kuitenkin enemmän, kuin edellä siteerattuun Enbusken purkaukseen sisältyjä lähes infantiili (teko-)kaunaisuus. Se on aitous ja itsekoetun kautta näkeminen, joka tekee sen. Enbuskella ei ole kumpaakaan.

Kansankyynikkoa kuuntelemalla voi jäädä pohtimaan, kuka enää viitsii äänestää? Kas kun tämä ei ole se pointti: He äänestävät kuitenkin, realisteina ja varovaisen optimisteina. Vaikka politiikkaan pettymistä ilmaisevat purkaukset lähenevät en-enää-ikinä-äänestä -tajuntaa, se ei ole koko juttu, vaikka se siltä kuullostaakin. Nimittäin purkautujakin elää tässä reaalimaailmassa, jossa hinnat, palkat ja verot määräävät sen, mitä pöytään katetaan. Tässä saattaakin olla kansankyynikon ja etelän intellektuellin ero. Kuten Tuomas Enbuske sen itse ilmaisee:

Minä olen hyvinvointivaltion lihava syöttövasikka. Vaikka tekoni on vain symbolinen, niin jättämällä äänestämättä annan edes hieman tilaa jollekin, joka tarvitsee tältä valtiolta jotain.
Minä en tarvitse mitään. Olen jo nyt saanut aivan liikaa. Odotan valtiolta enää aktiivista eutanasiaa. (IL 22.02.2019)

Mielikuva itsestään syöttiläänä lähenee jo poliittista tarkkanäköisyyttä, ja ironia osuu usein todellisuuteen, itseironianakin. Lausahduksen lopussa ilmenevä totaalinen nihilismi on jopa jossain määrin huolestuttavaakin: Näinkö pessimistisiä poliittisissa piireissä ollaan? Että varsin moni ”ottaa rahat ja juoksee”, -kuka Brysseliin, kuka Lontooseen, kuka ruotsalaiseen pankkiin, alkaa sopia kokonaiskuvaan peloittavan täydellisesti.

Enbuskella on paikkansa kaukalon ääressä, äänesti hän tai. Äänestettiin valtaan vasemmisto tai oikeisto, se ei vaikuta siihen, millaista apetta hänelle syötetään. Enbusken tämänpäiväisessä kolumnissa on ihan kiinnostavaakin poliittisten eläinten kritiikkiä, siis huomioita siitä ihmisjoukosta joka suomalaisten yhteisiä asioita hoitaa. Hänen ulosannillaan ei tosin olisi pärjännyt siellä baarin nurkkapöydässä: Siitä puuttuu terävyys ja verbaalinen loistokkuus. Vaikkei rahvas ole käynyt ylhäisiä opistoja, ei sen tajunnan simulointia opi latteeta lipittämällä ja karvalakkikansaa ylenkatsomalla.

Otetaan tähän lopuksi kansanomaista näkemystä politiikan syvistä ja sameista salaisuuksista:

 • Sosialidemokratia tarkoittaa sitä, että kansalta kerätään rahat veroina pois, ja jaetaan takaisin jäsenkirjojen mukaan.
 • Keskusta tarkoittaa sitä, että kansalta kerätään rahat veroina pois, ja jaetaan takaisin manttaalin mukaan.
 • Kokoomus tarkoittaa sitä, että kansalta kerätään rahat veroina pois, ja jaetaan kavereiden veroparatiiseissa oleville firmoille.
 • Vihreät tarkoittaa sitä, että kansalta kerätään rahat veroina pois, ja hukataan.

Kuten lukija huomaa, rahvaanomainen politiikan-vastaisuus ei tarkoita sitä, että jätetään äänestämättä. Rahvas tietää, mitä olette siellä politiikassa tekemässä.

Iltalehti tänään: Tuomas Enbuske: Poliitikot ovat ääliöitä – siksi en aio äänestää!

5 Comments

 1. Janis Petke
  22.2.2019 17:07

  Minäkin odotan aktiivia ja laaja-alaista eutanasiaa, jossa itse painan nappia, kun se hetki koittaa.
  Noiden hoivakotien ihmisarvoa alentavaan kidutukseen en aio suostua.

  Vastaa
 2. Jussi
  22.2.2019 18:24

  Robert David Steele paljasti että 90-luvun puolivälissä lähi-idän ja pohjois-Afrikan Öljy-Heikit lahjoivat Euroopan poliitikot Barcelonassa ottamaan vastaan öljymaiden työttömät, heikommin menestyneet,.. Öljyherrat eivät halua heitä pitää. Tällöin mahdollisten Euroopan mamuongelmien alkusyy on Euroopan lahjotut poliitikot eikä mamut itse. Paljonkohan öljymaat ottavat vastaan pakolaisia? Jos suuri ajattelija, Ex-Spy, Marine Core Intelligence Officer, kirjailija, Nobel-ehdokas,.. Robert David Steele on edelleen tuntematon, niin kotiläksyt on kyllä jääneet tekemättä.
  Youtube:ssa on paljon haastatteluja. Kotisivu https://www.robertdavidsteele.com

  Vastaa
 3. Nestori Lundahl
  22.2.2019 19:41

  Enbusken kohdalla voi hyvinkin sanoa, että älyn määrällä ei ole läheskään niin suurta merkitystä kuin sen laadulla.

  Vastaa
 4. Pertti Grandell
  23.2.2019 02:04

  enbuske on viher puniikki joka vain rakastaa itseään.. ei pitäisi kuulua meidän maahammme.. menisi vaikka angolaan kiljumaan ropakandaasa,, voisi peppu mennä kipiäksi…

  Vastaa
 5. Juuso
  24.2.2019 12:14

  Enburske on aivan liian täynnä itseäään ja erinomaisuuden tunnetta.
  Hänen ajatukset ja ns. realismi loistaa vain Eirasta Töölöön torille ulottuvalla alueella.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top