Äärioikeistoa ei enää epäillä rikoksen valmistelusta: Salaliitto kuihtui känniläisten netti-uhoksi

Toisen rikoksen tutkinnassa paljastunutta noin kymmenen henkilön äärioikeistolaista kööriä ei enää epäillä vakavasti otettavista rikollisista aikeista, kertoi syyttäjälaitos tänään: Rikoksen valmistelusta epäillyillä ei esitutkinnan mukaan ollut edellytyksiä eikä konkreettisia suunnitelmia uhata ketään, vaikka ryhmän sisäisessä keskustelussa sellaistakin uhottiin.

Esitutkintaa äärioikeiston tms. asiassa on suoritettu keskusrikospoliisissa ja Syyttäjälaitoksessa. KRP:n tutkimassa osiossa epäiltyinä on ollut siviilihenkilöitä ja syyttäjän tutkinnanjohdossa olevassa osiossa on tarkasteltu epäiltyjä poliisimiehiä. Kesällä 2020 KRP:n tutkimassa toisessa rikosjutussa ilmaantui näkyviin ryhmä, jota silloisin tiedoin oli syytä epäillä rikollisen hankkeen valmistelusta. Osalla epäillyistä on keskeneräisessä tutkinnassa muita rikoksia.

Ryhmän, joiden jäseniä yhdisti myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan, epäiltiin varustautuvan, harjoittelevan ja rekrytoivan henkilöitä toimintaansa. Heidän epäiltiin myös suunnittelevan ryhmän sisällä tekoja, jotka ovat toisen henkilön henkeen tai terveyteen kohdistuvia.

Esitutkinnan kohteena olevan ryhmän havaittiin järjestäytyneen hierarkisesti, ja ryhmän sisäisessä keskustelussa on käytetty ilkeämielisiä sanontoja mm. maahanmuuttajista. Myös sisällissotaa ja vallankumousta on uhottu, mutta ”ketään yksittäisiä henkilöitä mahdollisen rikoksen kohteeksi ei kuitenkaan ryhmässä nimetty”.

Esitutkinnassa ryhmää epäiltiin päärikoksena ”törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua”. Myös mm. ampuma-aserikoksista ja virkarikoksista oli epäilyjä, mutta näiden esitutkinta on vielä kesken. Päärikoksen osalta esitutkinta päätyi ei syytä epäillä -lopputulokseen, ja tutkinnanjohtajat esittivät syyttäjälle esitutkinnan päättämistä tai rajoittamista.

– Riittävää näyttöä siitä, että ryhmän jäsenet olisivat tosiasiassa valmistelleet henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä, ei saatu. Rikoksen tunnusmerkistö vaatii yksilöidyn ja konkreettisen suunnitelman rikoksen tekemiseksi, ja sen pitää olla sidottu ainakin johonkin aikaan ja paikkaan, sanoo tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Heikki Stenius.

– Pelkät pahat ajatukset, kuten rikoksen tekemisestä keskusteleminen, eivät ole rangaistavia. Pelkästään yleinen valmius tehdä henkirikos tai toteuttaa törkeä pahoinpitely ei ole rangaistava teko. Ryhmän välinen viestintä on ollut keskinäistä, eikä sitä ole levitetty suuren yleisön tietoon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare keskusrikospoliisista.

Epäillyt myöntävät epäasiallisen keskustelunsa, mutta kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Extralle tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoi, että tutkittu ryhmä on keskustellut aseellisesta toiminnasta, -jopa jakanut tehtäviä keskenään, -mm. kuka ampuu ensin. Ryhmä oli nimennyt keskuudestaan varustelusta vastaavan henkilön. Epäilyillä ei ole yhteyttä äskettäin itsensä julkistaneeseen Sinimustaan puolueeseen, eivätkä he ole myöskään osallistuneet ns. Kansallismielisen Liittouman ampumaleireihin, joilla on puhkottu tunnettujen henkilöiden pahvikuvia.

Esitutkinta muiden epäiltyjen suhteen on yhä kesken.

Lähde:

 • Syyttäjälaitos 17.2.2021; Tiedote,
 • puhelinkeskustelu.

4 Comments

 1. Merceeri
  17.2.2021 15:36

  ”Ryhmän, joiden jäseniä yhdisti myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan, epäiltiin varustautuvan, harjoittelevan ja rekrytoivan henkilöitä toimintaansa.”
  Mutta onneksi kaiken kauheuden vastapainoksi demokraattiset voimat – rapakon molemmin puolin – ovat löytäneet toisensa sosialismin nimissä? Sanna Marin valittiin arvostetun Time-lehden kanteen. Suomen pääministeri toimii yhdysvaltalaislehden valitsemien maailman ”nousevien johtajien” keulakuvana. Varmaan sarkasmia?🤣

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.2.2021 19:24

   Siis yhdeksän (9) henkilöä suunnitteli vallankumousta ja laati tappolistoja netissä? Kyl mä pelkkään niin kauhiast!

   Vastaa
 2. juha.
  17.2.2021 20:48

  Siis meidän täytyy YHÄ tyytyä Adolf Hitlerin jäännöksiin, joista on enää jäljellä paljon vähemmän kuin vaikkapa tyrannosauruksesta!

  Vastaa
 3. Eläinten vallankumous
  17.2.2021 23:26

  Jostain syystä meidän valemedia ja viranomaiset näkevät jokapaikassa ”äärioikeistoa” mutta eivät ymmärrä mitä ryhmää etsivät.

  Otetaan esimerkki: Amerikassa on kaksi puoluetta: Demokraait ja Republikaanit. Nimiensä mukaan Demokraaatit koittavat ajaa jopa taistolaisten asein valtaa ja yhteistä omaisuutta kansalle. Republikanit ovat patriootteja, isänmaaallisia ja ajavat vallan pitämistä institutioilla jopa yksityisomisen voimalla.

  No, Suomessa kaikkein oikeistolaisin puolue (mikä ajaa vanhojen instituutioiden valtaa?) on Luterilainen seurakunta !! Aivan oikein, Katolinen kirkko on kaikkein ahnein instituutio maailmassa. Sen perässä tulee Otrrodoksinen kirkko ja sitten Luterilainen kirkko. Suomessa heti seuraavan paika oikeistosta vasemmistoon ottaa RKP !! Se ajaa Suomen alistamista Ruotsin kruunun alle.

  Siitä kun tullaan vasemmalle on seuraavana vuorossa SDP ja sitten onkin jo Kokoomuksen vuoro, joka on siis ”keskustapuolue”. Kokoomus kumartaa joka suuntaan jos siitä on taloudellista hyötyä. Se on ns. liberaalipuolue.

  Kun Kokoomuksesta mennään vasemmalle tulevat kansallissosialistit !! Ennen Vasemmistoa jonka vasemmalla puolella on enää Kommunistit=Taistolaiset.

  Jaa että missä Persut ovat? No, ne ovat Kokoomuksen ja SDP:n välissä. Sielä ne tekevät lehmänkauppoja kummankin ryhmän kanssa, koska niiden agenda on niin lähellä kumpaakin ryhmää.

  Mutta joo, takaisin tähän ”vallankumoukseen”. Jos kerran 10 tai 9 henkilöä aikoo suorittaa kansannousun ja kaapata vallan nykyiseltä instituutiolta, niin miksi Vasemmiston ”vallankaappauspuheisiin” ei suhtauduta samalla kiihkolla kuin ”äärioikeiston”?? Sielä on huomattavasti suurempi ryhmä halpaa pumkkua ja halvinta kaljaa latkivia niittitakkisia takkutukkia joiden loppuelämä on kurjaa. Ja ne keskustelee tauotta siitä miten omaisuus pitäisi väkivalloin jakaa kaikkien kanssa tasan. Miksei näihin vallankumouspuheisiin suhtauduta samalla tarmolla ja kiimalla?

  Kun yksi ryhmä marssii niin se on paljon pienempi kuin pelleiksi pukeutuneet ja/tai peltirumpua paukuttavat keskisormiseisojat. jotka joka viikonloppu suorittavat puheissaan kansannousun. Ja kaappaavat vallan väkivalloin kansalle takaisin, jolle se siis tietysti kuuluu.

  Onko toinen ryhmä toista pelottavampi? Vai eikö viranomaisillamme ole parempaa tekemistä? Ovatko niillä tylsää kun ei ole enää marsseja?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top