Abu Bakr al-Baghdadin esiintyminen viittaa postuumin johtajuuden rakenteluun

”Islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) pahamaineinen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi esiintyi eilen videolla ensimmäisen kerran sitten 2014, jolloin hän julisti ”kalifaatin”, l. ääriuskonnollisen valtakunnan tulleen maan päälle. Nyt kun hänen ”valtionsa” on maaton, al-Baghdadi piileskelee jossainpäin Syyriaa.

Al-Baghdadin tiedetään jättäneen joukkonsa puolustamaan ”valtionsa” viimeisiä alueita Itä-Syyriassa kurdijoukkojen saartorenkaaseen, ja hipsineen itse läntiseen autiomaahan. Sieltä hän on nyt lähettänyt videon, jolla kiittää kannattajiaan Sri Lankassa pääsiäisenä tehdyistä joukkomurhista.

Islamistijohtajan videoesiintymisessä on havaittavissa yksityiskohtia, joista voi päätellä hänen aikomuksiaan ja tunnelmiaan. Al-Baghdadi on lavastanut kuvaustilanteen muistuttamaan edesmenneen Osama bin Ladenin Bora Borasta Afganistanista lähettämien videoviestien näkymiä. Bin Laden kuvautti itseään luolassa, jossa hän piileskeli niin ikään USA:n sotavoimia, istuen matolla vihasanomaansa julistaen.

Selvästi havaittava yhtymäkohta al-Baghdadin eilisen videon ja Bin Ladenin esiintymisen välillä on lavastukseen kuuluva ase: Lähes kaikille 2000-luvun sotanäyttämöille levinneen Kalashnikov AK47:n lyhyt taittuvaperäinen versio, jota Afganistanin sodassa oli jaettu vain esm. helikopterilentäjille mahdollisen pakkolaskun jälkeiseen itsepuolustautumiseen. Ase on lyhennetty, taittoperäinen ja tähtäin on siirretty kaasumännän päälle tavanomaiselta paikaltaan. Huomatkaa, että molemmilla terroristijohtajilla on aseessa bakeliitti-kuorinen lipas, -toisin kuin nykyisin yleisimmissä malleissa, tai kuvassa:

Aseen valinta on siis viesti katsojille. Paitsi samaistumista Bin Ladeniin, valinta viestii myös rinnastuksen hakemista Ladenin kohtaloon: Tulla eristetyksi ja myöhemmin USA:n erikoisjoukkojen surmaamaksi. Lavastamalla kuvausnäyttämön Bin Ladeniin viittaavilla yksityiskohdilla al-Baghdadi ilmeisesti valmistelee kannattajiaan ajatukseen, että johtaja lähtee pian tapaamaan luvattuja neitsykäisiä, -ellei hän sitten valmistele oman sankarillisen kuolemansakin lavastamista.

Asiasta kertoi tänään al Masdar News.

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    30.4.2019 09:47

    Näillä muslimipäälliköillä on aina sama strategia: jätetään seuraajat tappelemaan ja kuolemaan kun itse luikitaan rohkeasti käpykaartiin.
    Todella sopivia esikuvia muslimeille. Eihän Allahiakaan ole rintamalla näkynyt vaikka sen puolesta taistellaankin. Käpykaartissa sekin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top