Afgaanien valinta: Kuolema maassa vai ilmassa

Kaikki afganistanilaiset eivät näytä ottavan ilolla vastaan jo kerran koettuja ja hulluiksi havaittuja talebaaneja, vaan epätoivoiset pakenijat roikkuvat jopa lentokoneiden kyljissä. Kabulin lentokentälle päässeet ja sinne jääneet ihmiset tuntevat olevansa kirjaimellisesti viimeisellä rannalla.

”Tämä ei ole Saigon”, vaan pahempaa

Epätoivoiset ihmiset takertuvat nousukiidossa olevaan C-17 -kuljetuskoneeseen, ja putoavat myöhemmin alas, kun kone on jo ilmassa. Näytämme vain tämän videon, emme putoamisia.

Kiitorataa yritettiin pitää tyhjänä ihmisistä jopa pöllyttämällä hiekkaa helikopterilla:

Afganistanin ilmavoimien kone putosi viime yönä Surxondaryossa, Uzbekistanissa, ja kaksi ihmistä saatiin koneesta haavoittuneina. Uzbekistanin viranomaiset ovat siirtäneet heidät sairaalaan. Uskotaan, että he yrittivät paeta Afganistanista.

Tiedon (16.08.) mukaan uzbekistanilaiset ampuivat alas afganistanilaisen sotilaskoneen. Lentäjät, kaksi henkilöä, ovat sairaalahoidossa.

Kabulin lentokentällä pakoon pyrkivät afganistanilaiset siviilit ovat juosseet jopa kiitoradalle. Vartijat käyttivät aseita, laukauksia on kuultu.

Yhdysvallat löi terroristijärjestö Talebanin jo kerran sotilaallisesti, vuonna 2001. US Army ei ole kärsinyt sotilaallista tappiota, vaan vetäytyminen tehdään poliittisista syistä, -vai pitääkö sanoa ”geopoliittisista”? USA on nyt menettänyt suuren osan uskottavuudestaan liittolaisena. Vaikkakin Kabulin hallinto oli korruptoitunut ja pitkälle syypää omaan heikkouteensa, afganistanilaiset -tavallinen kansa- voi oikeutetusti kokea olevansa petetty. ”Meidät on hylätty”, sanoo twiitin videolla afgaanityttö.

 

9 Comments

 1. Puolueeton
  16.8.2021 18:30

  Miksi USA meni Afganistaniin? Yksi syy oli WTC isku tornitaloihin ja siis kosto. Nyt jälkeenpäin on selitelty inhimillisiä syitä peitellen sekaantumista toisen valtion sisäisiin asioihin.
  Hirvittävä vahinko on syntynyt, kuten syntyi Irakin sodassakin. Afganistanilaiset saivat tutustua länsimaiseen elämään. Varsinkin naiset tulevat kärsimään oppimastaan vapaudesta miehisestä vallasta ja joutuessaan Telebanin hallintaan. Kuka tietää, mitä sopimuksia Venäjä ja Kiina on tehnyt talibanien kanssa, joten parempikin tulevaisuus voi olla tulossa. Riippuu hallitsevista talibaneista.

  Vastaa
  1. Huru-ukko
   16.8.2021 19:23

   Jos se talebaneista riippuu niin jos sieltä ei tule kurjuutta kummepaa, niin vähällä pääsevät. Eppäilen kyllä, että tulee itkua ja hammastenkiristystä se kurjuuden lisäksi. Putoilevia päitä, raiskattuja lapsia ja naisia. Ja poikiakin.

   Vastaa
  2. Pah
   16.8.2021 19:38

   No mutta haloo!! Ei kai kukaan enää niihin virallisiin WTC-sepityksiin enää usko? Eikös ne ole moneen kertaan todettu ihan huuhaaksi. Toki sillä Mainilan laukauksia muistuttavalla varsin näyttävällä Falce Flag operaatiolla saatiin hyvä tekosyy aloittaa arvatenkin huolella ja hyvällä syyllä valmistellut hyökkäystoimet.

   Mordonin hulluja örkkeä voi lähteä USA:n tavoin pakoon mutta jos sille tiellä lähdetään niin perässähän ne tulee sillä hehän ovat vasta aloittaneet varsin menestykkään sotimisen eivätkä taatusti lopeta ennenkuin karkuun juossut vihollinen on lyöty ja maksanut asiaankuuluvat sotakorvaukset.

   Painajaismainen tilanne. Pahempi kuin Alien ja J.R.R. Tolkienin tarinat yhteensä.

   Itse asiassa nyt vasta ymmärrän miten kylmääviltä ja suorastaan riipaisevilta ne ennustuksina esitetyt jutut USA:n viimeisestä presidentistä ( Trump ) käytännössä tarkoittaa. Täytyy ottaa huomioon että se nykyinen seniili ei ole oikeasti siihen hommaan oikeasti vaaleilla valittu vaan kyse on selkeästi valepresidentistä ja jälki on sen mukaista.

   Vastaa
  3. Pekka Kemppainen
   17.8.2021 11:32

   Parempaa tulevaisuutta ei ole luvassa, vaan samat näkymät kuin ”islamilaisen valtion” IS:n valtaamilla alueilla Irakissa ja Syyriassa. Afganistanin naiset maistoivat ”länsimaista” (lue: normaalia) elämää jo kuningasvallan aikana, ennen Neuvostoliiton tukemia kommunisteja (Daoud-Razmyar -klaania). Kehitys oli hidasta mutta suunta oli pois keskiajasta. Kaikki meni sekaisin joulukuussa 1979.

   Kommunistivallan aikana satsattiin naisten koulutukseen, vaikka muu meno olikin arvostelun alaista, näin jälkiviisaasti. Ihan turha syyttää ”lännen sekaantumista”. Syyt jakautuvat monelle taholle.

   Afgaanit eivät ole niin takapajuisia, kuin halutaan uskoa. Heillä on vain käynyt se huonompi tsäkä.

   Vastaa
 2. Eero Tillanen
  16.8.2021 18:57

  USA sekaantui Afganistanin sotaan jo silloin, kun NL hyökkäsi sinne. Siitä on tehty oikein elokuvakin: Charlie Wilsonin sota. Järjestivät talebaneille Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, jotta nämä saavat ammuttua neukkujen taistelukopterit ja lentokoneet alas. Sittenpä tulikin ongelma: Kun NL lähti sieltä, niin koirat alkoivat purra ruokkivaa kättä ja Osama bin Laden pääsi soluttautumaan sinne, tunnetuin lopputuloksin.

  Todellisuudessa näin haluttiinkin käyvän, jotta saadaan aikaan terrori-isku USA:han ja ”oikeutus” uusille sodille ja viattomien siviilien tappamiselle. Unohtamatta sitä, että 911-iskuja odotellessa oli ennalta kirjoitettu valmiiksi Patriot Act-laki, mikä sitten puskettiin helposti läpi kongressissa. Lailla vietiin kaikilta ihmisiltä oikeus elää, myös amerikkalaisilta, ja annettiin käytännössä vapaat kädet vakoilla ketä tahansa.

  Näin kasaarisionistit toimivat, aina.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.8.2021 11:43

   Varmaankin Neuvostoliitto oli jo sekaantunut Afganistanin asioihin hyökätessään sinne joulukuussa 1979? USA teki virheen, kun ei katsonut ketä afgaaneja ryhtyi tukemaan. 2021 jenkit kuitenkin kaatoivat talibanaanien vallan sotilaallisesti, ja tilanne olisi pysynyt stabiilina, jos hallituksen armeijalla olisi jatkunut USA:n materiaalinen tuki ja etenkin ilmatuki. Kun se vedettiin pois, armeija romahti.

   Talebaanien tärkein sotilaallinen etu on kauhun herättäminen. Siihen ei mikään sivistynyt valtio tai armeija pysty: Julkiset teloitukset ja kidutukset yms. jihadistimeininki talibaanien edellisellä valtakaudella jätti niin vahvan muiston, että kun jenkkien tuki loppui, kukaan ei uskaltanut vastustaa terroristeja.

   ”ISIS” kukistettiin, koska vastapuolella pysyi USA:n ja Venäjän tuki, ilmatuki ja materiaali. Jos jenkit olisivat ”tehneet bidenit” silloin, Venäjä olisi jatkanut. Tosin Venäjä näyttää nyt toppuuttelevan Assadia viimeisen jihadisti strongholdin Idlibin stormaamisesta. -Sielläkin siis bidenöidään?

   Vastaa
 3. Anna-Maria Korhonen
  16.8.2021 20:16

  Minun silmiini vain kaikki kentälle rynnistävät ja koneissa roikkuvat näyttävät ihan samoilta talebaneilta. Kaikki miehiä, joukossa nyt ihan pari kaapuihin pukeutunutta naistakin. Tuli vain mieleen, että kun maata on länsimaistettu 20 v miljardeilla dollareilla, olisivat poispyrkivät länsimaisesti pukeutuneita. Naiset ymmärrän, koska taleban on vallannut Kabulin ja heillä on vaara joutua raiskatuksi. Tuli kuitenkin mieleen, että käyttääkö taleban evakuointilentoja soluttaakseen terroristisoluja eri puolille maailmaa. Jatkossa se tullee olemaan ulkopoliittisesti aika yksin lukuun ottamatta Kiinaa, Venäjää ja jyrkän sunnalaisuuden islamilaisia maita. Terroristien soluttaminenkin tätä myötä vaikeutuu.

  Vastaa
 4. Taas pelkkiä miehiä
  16.8.2021 20:28

  Katsokaapa noita kuvia!! Jälleen kerran miehet koittaa paeta ja jättävät naiset ja lapset oman onnensa nojaan. Nämä selkärangattomant eivät edes yritä nosuta vastarintaan vaan mieluummin luikkivat pakoon kuin kantaisivat vastunsa edes perheistään.

  Talebanien valokuvat jenkkien jättämistä aseista ja hävittäjistä ovat karua katsottavaa. Näillä afgaaneilla olisi ollut ilmaiseksi melkoinen asearsenaali käytettäväksi. Mutta sen sijaan että puolustaisivat perheitään, maataan tai elmäntapaansa, ne juoksee lökäpöksyissä sandaalit läpsytellen ja odottavat että seuraava Muhametti voi syntyä vaikka miehestä,

  Ei näille voi paljon sympatiaa antaa. Sitten ne tulee eurooppaan ja terrorisoi koko mannerta. Vaikka kotopuolessa juoksevat kuin siat lahtareita karkuun.

  Vastaa
  1. pöh
   17.8.2021 00:17

   Ylivoimainen armeijahan siellä oli, mutta eihän se oman maan puolustaminen kiinnosta kun euroopassa odottaa taikaseinät ja ”turvapaikka-aktivistit” jalat levällään koneinsinöörejä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top