Afganistan luovutetaan terroristeille: CIA räjäytti viimeisen tukikohtansa Kabulissa

CIA:n 20 vuotta Kabulissa toiminut tukikohta tukikohta tuhottiin räjäyttämällä torstaina amerikkalaisten toimesta, ja pikavetäytymisessä on muutenkin jänniä piirteitä.

Yhdysvaltojen Eagle Base -tukikohta Kabulissa lensi pölynä ilmaan torstaina (26.08.), kun USA:n keskustiedustelupalvelu CIA tuhosi räjäyttämällä rakennuksen ja tekniikan jota ei haluttu jättää Kabulin vallanneille talebaani-terroristeille. Eagle Base oli toiminut 20 vuotta, Taleban järjestön edellisestä kaupungista karkoittamisesta alkaen.

Tukikohdan räjäyttäminen tapahtui joitain tunteja ”Khorasanin islamilainen valtio”  (IS-K, ”ISIS-Khorasan”) -terroristien Kabulin kansainväliselle siviililentoasemalle tekemän itsemurhapommi-iskun jälkeen. Että kyseessä oli amerikkalaisten oma operaatio, sen vahvisti perjantaina (27.08.) myös Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid. IS-K ja Taleban ovat riidoissa keskenään. Yhdysvaltain viranomaiset ovat kertoneet New York Timesille, että Eagle Basen tuho oli itse toteutettu hallittu räjähdys.

Afganistanin armeijan nopea romahdus jätti talebaanien käsiin runsaasti sotilaskalustoa, jonka Yhdysvallat oli aiemmin antanut Afganistanin hallitukselle:  2000 panssaroitua ajoneuvoa, mm- Humvee-jeeppejä, ja mahdollisesti jopa 40 ilma-alusta, mm. UH-60 Black Hawkseja  ja ScanEagle-lennokkeja. Jälkimmäiset voivat olla vaarallisia yhä vastarintaa jatkavalle Panjshirin laaksoon kokoontuneille Afganistanin hallituksen kannattajille, joiden joukossa on Afganistanin ensimmäinen varapresidentti -nyttemmin presidentiksi julistautunut Amrullah Saleh.

Talebanin tiedetään saaneen käsiinsä mm. Yhdysvaltain armeijan biometriset tunnistuslaitteet,  joita terroristit voivat hyödyntää niiden henkilöiden ja perheenjäseniensä etsimisessä, joille haluavat kostaa jotakin. Kostotoimet ovat jo alkaneet, ja mm. suosittuja muusikkoja on surmattu talebaanien toimesta.

Lentotukikohta jätetään heitteille jo heinäkuussa

Paremmin kuin talebaanien suhteen, US.Army on onnistut estämään jättämiensä tukikohtien hyödyntämisen Afganistanin hallituksen joukoilta. Bagramin tärkeästä lentotukikohdasta vetäydyttiin jo heinäkuussa (02.06.) Afganistanin armeijalle kertomatta. -Ryöstäjät saattoivat useita tuntia toimia tukikohdassa ennen kuin armeija ymmärsi ottaa sen haltuunsa. Presidentti Bidenin tapa vauhdittaa USA:n sotilaallista vetäytymistä, huolehtimatta Afganistanin hallituksen joukkojen kyvystä vastustaa terroristeja, ei ole voinut olla vaikuttamatta afganistanilaisten sotilaiden motivaatioon ja luottamukseen omiin mahdollisuuksiinsa.

Afganistanilainen twitter-kirjoittaja paheksuu jenkkien häpeällistä vetäytymistä:

Yhdysvaltain joukot hylkäsivät Afganistanin Bagramin lentokentän yöllä, kertomatta asiasta uudelle Afganistanilaiselle komentajalle.

Bagramin tapauksessa ei huolehdittu, että jätetty kalusto päätyy käyttökuntoisena uusille isännille, Afganistanin hallituksen joukoille. Talebaaneilta ei ole tyytymättömyyden ilmauksia kuultu. Vetäytyminen strategisesta lentotukikohdasta, johon ei kohdistunut vihollisen toimintaa, viitisen viikkoa ennen Kabulin menettämistä terroristeille on sittemmin herättänyt tyrmistystä myös presidentti Bidenia Yhdysvaltain vaaleissa tukeneiden keskuudessa.

Uskotellaan, ettei Taleban ole verkostoitunut kansainväliseen terrorismiin

Dohassa Qatarissa käydyissä, jo Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin aikana aloitetuissa neuvotteluissa, oli tavoitteena Afganistanin sodan lopettaminen kompromissiin, jossa siirtymäkauden hallituksen kautta edetään vallanjakoon, jossa Taleban on mukana. Suunnitelmassa oli -epärealistisuuden lisäksi- se vika, ettei talebaaneilla ollut kiinnostusta jakaa valtaa kenenkään kanssa. Istuminen samassa hallituksessa entisten äskeisten vastustajiensa kanssa ei vaan mahdu uskonnollisten fanaatikkojen päähän, -vaikka turbaania löysättäisiinkin.

Dohan neuvotteluissa Talebin edustajat olivat suostuvaisia luopumaan kansainvälisen terrorismin ja naapurimaiden horjuttamisen tukemisesta, kuten lupasivat samaa Kiinalle Tianjinin neuvotteluissa ja Venäjälle Moskovassa. Kuinka realistista on luottaa talebaanien sananpitämiseen, sen näemme tulevaisuudessa.

”ISIS-Khorasan” on talebaanien ulkopuolinen ryhmä, järjestöstä eronneita kuumakalleja, ja orientoituu Syyriassa ja Irakissa riehuneeseen pahamaineiseen ”Syyrian ja Irakin islamilaiseen valtioon” (”ISIS”), joka myös oli ja on kansainvälisen al-Qaeda-verkoston kilpailija. Taleban onkin sitten paljon lähempänä al-Qaedaa, kuin Yhdysvaltain hallituksessa on haluttu myöntää. Dohan lupausten pitäminen vaatisi Talebanin johdolta, paitsi eräiltä heistä perhesiteiden katkaisemista al-Qaeda-puolisoihinsa, myös välien rikkomista järjestön sotavoiman osana toimiviin ulkomaisiin ja afganistanilaisiin terroristijärjestöihin.

 • Lashkar-e-Taiba (LeT), Pakistan: Osallistui Talebanin tämän kesän operaatioihin tuhansilla sotilailla, ja miehittää yhä eräitä rajanylityspaikkoja Pakistaniin,
 • Pakistanin Taleban”: -Tämänniminen järjestö kontrolloi Pakistanin ”heimoaluetta” Waziristania, eikä salaa yhteyttään rajan pohjoispuolelle.
 • Sirajuddin Haqqani, ns. ”Haggani-verkoston” johtaja, on osa Talebanin johtajistoa. Verkosto harrastaa terrori-iskuja.
 • Tadzikistanin Talebanina” tunnettu Jamaat Ansarullah (JA) oli osa Talebanin armeijaa ainakin kesän 2021 kampanjassa. Taleban jätti JA:n kontrolliin useita rajanylityspaikkoja Tadzikistanin rajalla. Kiinan ulkoministerin ja Taleban-johtajien neuvotteluissa Kiinassa 28.07.  -kuten myös talebaanien neuvotellessa Moskovassa, oli ilmeisesti puheena myös tadzikki-islamistien toiminnan estäminen Afganistanista käsin vallanvaihdon jälkeen.

Pahimmassa tapauksessa käsitys, että vallan Kabulissa kaapanneet islamistifundamentalistit estävät Afganistanin muuttumisen uudelleen vuotta 2001 edeltäneeksi terrorismin tukialueeksi, ovat Talebanin kannsa neuvotelleiden USA:n, Venäjän ja Kiinan johtajien itsepetosta.

Luettavaa:

 

2 Comments

 1. puolueeton
  29.8.2021 19:49

  Suomalaisten YK sotilaiden muistissa arabit ovat joukkoa, jotka pitävät sen, mitä ovat luvanneet. Israelilaiset eivät toimi sanojensa mukaisesti.
  Usan suhteen voi olla toisin Afganistanissa. Kukapa sitä edes ihmettelisi. Usa oli maahantunkeutuja ja omaa kulttuuriaan markkinoiva aivan kuin NL tunkeituessaan Baltian maihin ja yrittäessään tunkeutua Suomeen

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.8.2021 20:25

   Taleban ei ole pitänyt mitään Dohassa sovittua: Yhteishallintoa ja siirtymäaikaa ei tullut, eivätkä talebaanit pidättäytyneet väkivaltaisuuksista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top