Afganistan nyt: Nälkää ja teloituksia

Maailmanpankin hallinnoiman Afganistanin jälleenrakennusrahaston jäädytettyjä varoja vapautetaan 280 miljoonaa USD. Asiasta päätettiin eilen perjantaina. Nälänhätä uhkaa 55%:a afganistanilaisista ja 9 miljoonalla tilanne on akuutti.

Afganistanin julkiset palvelut ovat romahtaneet, eivätkä virkamiehet saa palkkojaan. Ihmisten nähdään myyvän omaisuuttaan saadakseen ruokaa. Afganistanin avustusrahat jäädytettiin elokuussa vallan kaapanneen Taleban-äärijärjestön kieltäydyttyä laajapohjaisesta hallituksesta, ja ryhdyttyä polkemaan naisten oikeuksia, -ja kaikkien muidenkin.

Maailmanpankki kertoi lausunnossaan, että vapautetuista varoista 180 miljoonaa dollaria annetaan YK-järjestö WFP:lle elintarviketurva- ja ruokaohjelmien laajentamiseen ja 100 miljoonaa dollaria UNICEF:ille välttämättömien terveyspalvelujen tarjoamiseen.

Tukea päätökselle Venäjältä ja Pakistanista

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kommentoi torstaina (09.12.)  Maailmanpankin päätöstä, ja toisti Venäjän kannan että kaikki varat tulee vapauttaa.

Pakistanin pääministeri Imran Khan antoi tukensa varojen jäädytyksen purkamiselle: ”Yritämme parhaamme kertoaksemme maailmalle, että huolimatta siitä, että he pitävät tai eivät pidä Talebaneista, ensisijainen huolenaihe pitäisi olla 40 miljoonaa afgaania.”

Entisen hallinnon kannattajien teloitukset jatkuvat Afganistanissa

EMME SUOSITTELE TWIITIN VIDEON KATSOMISTA. (Meillä ei ole tapana varoitella turhaan.)

Veteraanitoimittaja Lara Loganin jakamalla videolla kuuluu huudettavan ”jumala on suuri!”. Video näyttää avoimessa maastossa tapahtuvan joukkoteloituksen. Lara Logan on raportoinut isoille uutismedioille mm. Lähi-Idästä ja Afganistanista, jossa hän seurasi elokuussa Yhdysvaltain vetäytymistä ja vallanvaihtoa.

Luettavaa:

7 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  11.12.2021 09:19

  Joku on kuullemma ehdottanut ellei peräti vaatinut talibaanien hallinnon tunnustamista. #sinibaanit.

  Vastaa
 2. Pah
  11.12.2021 13:04

  Sitä vastuuttomuutta tässä vain suree että miksi nuo humaaniudestaan ja punavihreistä arvoistaan tunnetut moniosaajat ovat vieläkin tuolla?

  Miksi heitä ei ole haalittu tänne rikastuttamaan kulttuuriamme ja sosiaalietuuksiamme jakamaan?

  Vastaa
 3. Obelix
  11.12.2021 15:10

  #Sinibaanit…..ilmeisesti tarkoitat erästä omituista ”kansallismielistä” porukkaa, jotka marssivat jylhinä tuppisuina liput tanassa, mutta joille esim. tavallisten suomalaisten suuri kärsimysnäytelmä, 1990-luvun lama, on pelkkää ilmaa. Kyllä, pelkkää ilmaa, siinä missä ovat heidän olemattomat JULKISET KIRJOITUKSENSA mediassa hinnoista, veroista, palkoista -ja ostovoimasta.
  Hinnat, verot, palkat -ja ihmisten ostovoima ovat asioita, joista tavalliset ihmiset ovat eniten kiinnostuneita – sattuneesta syystä – paljon enemmän, kuin mistään talibaanien hallinnon tunnustamisesta! (Varsinainen poliittinen iskulause)

  Ps. Luulisi, että tyhminkin tuppisuuksi komennettu marssija kysyisi itseltään: Mitäköhän kettua minäkin oon täältä oikein hakemassa? Siihen kun joku armelias viitsisi vastata; sä oot hakemassa täältä M1 leimaa otsaas! Ilmankos ne oli naamioituneet, kuin mustiin pukeutuneet kpää anarko-markot – tosin kiviä eivät kait sentään heitelleet?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.12.2021 15:21

   Monikin tarkkailija on kysynyt, olisiko persujen ”oikealla” (=populistisemmalla) puolella oleva kilpailija hyödyksi, esm. siinä tapauksessa että persut jättäisivät asioita puolitiehen, vaikkapa mahdollisten hallituskumppani-tarjokkaiden ennakoinnissaan. Tämä ärjy-oikeisto poppoo ei tätä(kään) missiota täytä, koska he rummuttavat 24/7 persuja vastaan, mutta eivät esitä oikeastaan mitään linjaa poliittisissa kysymyksissä. He tarttuvat poliittisiin fetisseihin, jollaiseksi he muuttavat persujen jo esittämän maahanmuuttokritiikinkin. Pahinta että väriskaalaa myöten haetaan fetissejä jopi viime vuosituhannelta. Voitteko kuvitella! (sori, teidän ei tarvitse.)

   Vastaa
 4. Obelix
  11.12.2021 17:49

  ”Tämä ärjy-oikeisto poppoo ei tätä(kään) missiota täytä, koska he rummuttavat 24/7 persuja vastaan, mutta eivät esitä oikeastaan mitään linjaa poliittisissa kysymyksissä.”

  Miten niin? Kyllähän tällä ärjy-oikeisto poppoolla oma poliittinen linjansa on, se on vain sikäli erikoinen linja, että se ko. poppoon vetämänä TAHRAA koko isänmaallisuuden käsitteen – sen asian, mitä he väittävät edustavansa, samalla, kun se tietenkin tahraa – alleviivaten – myös siihen poppooseen mukaan kusetettujen yhteiskunnallisen statuksenkin – ikään kuin jokin ”virallinen” punikkinaamakirjapreventio-osasto olisi kirjoittanut koko narratiivin?

  Vastaa
 5. Sami
  13.12.2021 04:25

  Afganistanissa Sharialaki on 98% kansan tahto.

  Mitäpä me täällä kaukana Suomessa arvioisimme vieraiden kulttuurien omaa tahtoa elää omassa maassaan.

  Suomi suomalaisille, Afganistan afgaaneille- ja pulinat pois! 🙂

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.12.2021 12:35

   Haqqani-verkosto, jonka al-Qaeda loi Pakistanin heimoalueella, ei nauti afgaanien enemmistön kannatusta. Taleban-liike on paljon kompleksisempi, kuin täältä käsin näyttää. Afganistanin islam-oppineita, Mulama-neuvostoa se ei tottele, ja on siten eri asia, kuin Afganistanin perinteinen islamilainen yhteiskunta.

   Tällä hetkellä on kaksi vaarallista tilannetta, paikoissa joissa islam on harvinaisen takapajuista: Pakistanin em. ”heimoalue”, Etelä- ja Pohjois-Waziristanit joissa Taleban sinnitteli kärsittyään sotilaallisen tappion 2001-2005, ja Jemen. Näissä paikoissa poliittinen islam saa tukea perinteiseltä, -vaikka ristiriitoja on. Jenkit eivät ensin lainkaan osanneet käyttää näitä ristiriitoja hyväkseet, ja voittivat talebaanit sotilaallisesti mutta hukkasivat voiton tulokset. Trumpin aikana aloitetut Dohan neuvottelut olivat oikea siirto: Al-Qaedan suurin pelko 2001-2021 olikin että USA ja Taleban aloittavat rauhanneuvottelut, -kuten Qatarin Dohassa sitten aloitettiinkin.

   Riski oli ja on Haqqani-fraktio talebaanien sisällä. Sirajuddin Haqqani Ziaur Rahman ovat al-Qaedan proxyja ja heidän tavoitteensa on maailmanlaajuinen jihad joka johtaa totaaliseen kalifaattiin. Mulla Omar, Talebanin perustaja, oli aivan toista maata. Talebanin ja Pakistanin tiedustelun välisestä suhteesta on kirjoitettu Extrassa. -Olethan lukenut? Pakistanin oli pitkälle islamin poliittista tulkintaa myötäilevä valtio, ja käytännössä isännöinyt Lashkar e-Taibaa (Kashmirissa) ja ollet sisällä Taleban-liikkeessä, mutta ISI (Pakistanin tiedustelu) puolustaa silti Pakistanin valtiota. Toki suosimalla poliittista islamia naaåurimaissa se on päästänyt ongelmia syntymään kotimaahankin.

   Wahhabiittinen islamismi on ”ääri”, -se on totta, mutta wahhabiitit ja heidän pakistanilaiset ja afgaani-seuraajansa kieltävät kapinan muslimihallitusta vastaan. Juuri siksi sellaiset hallitukset, kuin Saudi-Arabian ja Pakistanissa Imran Khanin ovat niin islamisteja kuin kehtaavat. Massoudin liike Afganistanissa, joka taisteli Neuvostoliittoa vastaan, teki rauhan Karzain hallituksen kanssa, ja sittemmin taisteli -ja taistelee yhä- Talebania vastaan, esiintyy myös islamin nimissä, -nimeään myöten.

   Afganistanin islam-oppineiden neuvosto ei tänä syksynä ottanut kantaa Talebanin eikä Massoudin puolesta, vaan vaati heti lopettavaan uskonveljien välisen sodan. Massoud totteli, Taleban ei. Siis: Afganistanin muslimiyhteiskunnalle kelpaa sekä Talebanin että Masspoudin hallitus, -ja ilmeisesti jälkimmäinen enemmän. Massoud kelpaisi myös kansaimväliselle yhteisölle, koska hänen porukkansa ei toteuttaisi shariaa, so. kirjaimellista kuraanin mukaista vallanpitoa kaikkine törkeyksineen.

   Sitä afganistanilaista elämäntapaa, jonka kuvittelet, ei ole olemassa. Jotkut haluaa sitä, mutta vielä useampi aivan muuta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top