Afganistanin presidentti luopuu vallasta, USA:n lähetystö evakuoidaan 72h aikana

Islamistijärjestö Talebanin neuvottelijat ovat saapuneet Afganistanin presidentinpalatsiin, ”neuvottelemaan” siirtymäkauden hallinnosta. Tämän hetken sotilaallisessa tilanteessa parempi ilmaisu on sanelu.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani halailee terroristijärjestö Talebanin neuvottelijoita tänään sunnuntaina presidentin virkahuoneistossa Kabulissa. Länsimaisten diplomaattien pako kaupungista jatkuu. Taleban on lupaillut olla kostamatta hallituksen palveluksessa olleille, ja ilmoittaa ettei valtaa pääkaupunkia sotilaallisesti. Afganistanin hallituksen turvallisuusjoukot ovat etupäässä paenneet, ja hallituksen toiseksiviimeinen suurempi kaupunki, Jalalabad, joutui talebaaneille ilman taistelua tänään aamulla.

Talebanin tiedottaja Suhail Shaheenin Al-Jazeeralle kertoman mukaan talebaanit aikovat odottaa Kabulin ulkopuolella rauhanomaista vallansiirtoa. Tiedottaja ei kertonut yksityiskohtia islamistien ja hallituksen välisistä neuvotteluista. Shaheen antoi ymmärtää, että kysymykseen tulee vain keskushallinnon antautuminen ehdoitta.

Hallituksen puolelta neuvotteluihin osallistuvat entinen presidentti Hamid Karzai ja Afganistanin kansallisen sovitteluneuvoston johtaja Abdullah Abdullah. Puolustusministeri Bismillah Khan vakuuttaa kabulilaisten ”olevan turvassa”, ja talebaanit selittävät samaa: Ihmisten koteihin ei tunkeuduta. -Tosin kokemukset tähän asti vallatuista kaupungeistä ovat toisensuuntaisia.

Kabulin asukkaista ja kaupunkiin tulleista pakolaisista suuri osa pyrkii kansainväliselle lentokentälle, joka lehden mukaan on nyt kansainvälisten joukkojen halussa, -ei siis Afganistanin hallituksen armeijan. USA:n helikoptereita -myös aseistettuja Sikorsky UH-60 Black Hawk koptereita on ilmassa.

Kabulin kansainvälinen lentokenttä ei ole tätä kirjoitettaessa pystynyt ottamaan vastaan kaikkia lentoja, vaan osa on kierrellyt ilmassa ja ainakin Dubaista tullut lento on kääntynyt laskeutumatta. Joku kuitenkin näyttää olevan menossa Tadzikistaniin:

Kuva seipattu palvelusta Flightradar, noin 16:45 Suomen aikaa.

Sotalordit, joilta Presidentti Ghani pyyteli apua vain muutamia päiviä sitten, ovat antautuneet Talebanille tai paenneet. Talebaanit jatkavat etenemistään neuvotteluista huolimatta. Jäljellä olevat hallituksen vielä eilen kontrolloimat kaupungit antautuvat yksi toisensa jälkeen. Viimeinen hallituksen valvoma raja-asema, Torkham, joutui sunnuntaina talebaaneille. Pakistanin sisäministeri Sheikh Rashid Ahmed kertoi TV-kanavalle, että Pakistan sulki rajan liikenteeltä tämän jälkeen. Mitä rajanylitystä toivoville afgaaneille on tapahtunut, sitä ei uutinen kerro.

Bagramin sotilastukikohta, jossa pidetään 5000:tta Talebaniin ja muihin islamistijärjestöihin (mm. ISIS) kuuluvaa vankia, on antautunut Talebanille, kertoi Bagramin piirikunnan päällikkö Darwaish Raufi lehdelle. Tukikohta oli aiemmin Yhdysvaltain lentotukikohta.

Afganistanin sisäministeri Abdul Sattar Mirzakwal selittää, että tapahtuu ”rauhanomainen vallansiirto” siirtymäkauden hallitukselle:

”Afganistanin kansan ei pitäisi olla huolissaan … Kaupunkiin ei hyökätä ja valta siirtyy rauhanomaisesti siirtymäkauden hallitukselle”,  sanoi ministeri nauhoitetussa puheessaan.

Kuvassa ministeri Mirzakwal selittää:

Luettavaa:

6 Comments

 1. puolueeton
  15.8.2021 15:49

  Onko USAn tiedustelun arvosana 4-, vai onko USAn hallinnon rehellisyys 4-, koska salasi, mitä tulee tapahtumaan?
  USA sekaantuu muiden maiden asioihin ja saa lopulta nokkiinsa EUta lukuunottamatta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.8.2021 16:51

   Yhdysvaltain hallitus ei näytä ottaneen huomioon tiedustelun eikä sotilaiden näkemyksiä. Arvosana kuuluu ihan muille.

   Vastaa
 2. Obelix
  15.8.2021 17:32

  ”Afganistanin presidentti Ashraf Ghani halailee terroristijärjestö Talebanin neuvottelijoita tänään sunnuntaina presidentin virkahuoneistossa Kabulissa.”

  Oliskohan Afganistanin presidentti Ashraf Ghania auttanut, jos olisi käskenyt armeijansa kantamaan talebanien laukut Kabuliin? USA:n lähetystö evakuoidaan 72h aikana…..=> Kannattaisko Bideninkin tähyillä jenkkilän taivaanrantaa yhdessä Kamalan kanssa, josko sieltä näkyisi parrat päristen lähestyvä mopediarmeijan karaistunut iskujoukko?

  Ps. Koko tapahtumasarja on kuin esipuhe tarinalle, miten sisäisesti tuhotaan – poliittis-hallinnollisesti sabotoimalla – maailman ainoa supervalta omin käsin. Säälittävää!

  Vastaa
 3. juha II
  15.8.2021 20:57

  Siinä romahti kasaan lännen hanke niin kuin Valcokin 1970-luvulla eikä näin ollen Suomesta tullut suurta kuvaputkien tuottajaa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.8.2021 22:42

   Kyllä talibaanien torjuminen oli koko sivistyneen maailman hanke.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top