Afganistanissa vieraileva Britannian puolustusministeri varoittaa Eurooppaan kohdistuvasta terrorikampanjasta

Islamilaisen valtion (IS:n) terroristit Afganistanissa ”ovat kosketuksissa soluihin Englannissa”, ja on varauduttava estämään Manchester-tyyppisiä iskuja”, kertoi puolustusministeri Gavin Williamson Sky Newsille yöllä Suomen aikaa.

Vaikka ISIS on lyöty Irakissa ja Syyriassa, sen auktoriteetin tunnustavat liikkeet, kuten Boko Haram Nigeriassa ja laajeneva osa afganistanilaisista islamisteista, ovat toimintakykyisiä myös Euroopassa. Afganistanissa ”islamilaisen valtion” (IS) vaikutusvalta on tietojen mukaan kasvussa.

Nyt kuullaan ensimmäistä kertaa brittihallituksen edustajalta, että ISIS:n afganistanilaiset kloonit aiheuttavat suoran uhkan brittien omalla maaperällä. Ministeri Williamson antoi lausuntonsa vieraillessaan brittijoukkojen luona Afganistanissa.

”Manchester-tyyppinen isku” viittaa itsemurhapommittajan hyökkäykseen teini-idoli Ariana Granden konserttiin v.2017.

”What we see is a real threat posed by these groups to the UK and we’ve got to be acting as we are to ensure that we do not see future Manchester-style attacks,”

”Me näemme, että nämä ryhmät muodostavat vakavastiotettavan uhkan Yhdistyneille Kuningaskunnille, ja me tulemme toimimaan sen estämiseksi, ettemme näe uusia Manchester-tyyppisiä hyökkäyksiä”, sanoi puolustusministeri Gavin Williamson vieraillessaan Mazeer i Shareefissa pohjoisessa osassa Afganistania.

Ministeri tarkensi vielä lausuntoaan: ”Näemme terroristiryhmien operoivan täällä Afganistanissa, ja meillä on todisteita heidän yhteyksistään ei vain Englantiin vaan myös Eurooppan mantereelle.

Ryhmä, johon ministeri viittasi, on Islamic State Khorasan, Talibanin ja al Qaedan kilpailija Afganistanissa. Britit ja USA:n erikoisjoukot ovat ottaneet sen kohteekseen, ja viikko sitten ryhmän johtaja Abu Saad Erhabi eliminoitiin USA:n toteuttamalla ilma-iskulla.

IS-Khorasanille on virranut tuhansia ”vierastaistelijoita” Afganistaniin islamistien menetettyä asemiaan Lähi-Idässä, mutta ”brittien” läsnäoloa heidän joukossaan eivät tiedustelulähteet vahvista. Tässä yhteydessä on tarpeen tarkastella Afganistanin tilanteen historiaa:

  • Vuoteen 1979 Afganistan oli verkkaisesti nykyaikaistuva takapajuinen maa, joka ulkopoliittisesti oli kallellaan Neuvostoliittoon, ja vasemmistopuolue dominoi sisäpolitiikkaa. Tytöt pääsivät kouluun.
  • Joulukuussa 1979 Neuvostoliitto tuki vallankaappausta, jossa kommunistien jyrkempi siipi syrjäytti vallasta maltillisemman. Kaappaus ”onnistui”, mutta uusi hallinto sai vastaansa sitkeän kapinaliikkeen, joka sisällisodan pitkittyessä islamilaistui.
  • NL:n heitettyä pyyhkeen kehään, valtataistelu #sotaherrojen ja islamistien välillä päättyi Talebanien valtaannousuun.
  • 11.09.2001 terroritekojen jälkeen USA kävi laittamassa ”asiat kuntoon” Afganistanissa. Jenkit menivät suoraan heille viritettyyn ansaan.
  • Talebanit, jotka olivat paikallisen islamistisen kehitysprosessin tulos, tarpeksi rumia niinkin, syrjäytettiin, mutta USA:n valtaannostama ”sekulaari” hallitus jäi pysyvästi riippuvaiseksi lännen sotilaallisesta tuesta: USA oli onnistuttu sitomaan sotanäyttämölle, jossa sen teknisestä ylivertaisuudesta ei ole mitään hyötyä, ja jossa pysymisellä on korkea poliittinen hinta.
  • Al Qaeda, jonka tuhoamiseksi USA lähti Afganistaniin, sai ikäänkuin jenkkien lahjana hegemonian Afganistanin ja Pakistanin ”heimoalueen” Waziristanin islamilaisessa liikkeessä: Al Qaedalla oli nyt pysyvä tukialue Pakistanissa, ja maan politiikka alkoi myös etääntymään lännestä.
  • Sota alkoi uudelleen Afganistanissa, eikä siihen ole saatu tolkkua vieläkään.

Nyt siis al Qaedan kilpailija ”islamilainen valtio” IS (ISIS) on saanut jalansijaa Afganistanissa, ja brittiministerin mukaan aikoo aloittaa uudelleen näkyvät iskut Euroopassa.

Vaara tulee kohdistumaan kaikkiin niihin valtioihin, jotka ovat läsnä kansainvälisessä Afganistan-operaatiossa, ja joiden alueella on runsaasti Afganistan-taustaisia turvapaikanhakijoita.

Brittijoukkoja on Afganistanissa noin 1000 miestä. ”Manchester-tyyppisen” terroriteon mahdollisuuden mainitseminen voi viitata tiedustelutietoon, jota ei ole julkaistu. 

Asiasta kertoi Sky News 03.09.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top