Afrikassakin vasemmisto-eliitti rikastuu köyhien kustannuksella

Vuotaneet asiakirjat paljastivat kuinka “Afrikan rikkaimmaksi naiseksi” tituleerattu miljardööri Isabel dos Santos, Angolan ex –presidentin tytär, kokosi omaisuutensa korruption kautta ja varastamalla kansalta.

Isabel dos Santosin isä José Eduardo dos Santos toimi Angolan presidenttinä vuodesta 1979 vuoteen 2017. Isänsä asemaa hyväksikäyttäen Isabel ja hänen miehensä pääsivät käsiksi tuottoisiin bisneksiin – he ostivat naurettavan halpaan hintaan valtion omaisuutta – timanttikaivoksia, öljy-yhtiöitä, internetverkkoja, puhelinyhtiöitä, pankkeja, maata ja kiinteistöjä.

Näin haalitun omaisuuden turvin pariskunta alkoi sijoittaa ulkomaille, varsinkin Portugaliin ja Brittein saarille, joissa he omistavat runsaasti kiinteistöjä ja monen eri alan yhtiöitä. Monet yritykset ovat Isabelin ystävien nimissä, ja rahaa on kierrätetty niiden kautta, ja kauppoja on tehty ”lainarahan” turvin, jota ovat myöntäneet pankit, joissa isabel dos Santosilla on osake-enemmistö.

Isabel Santosin hämäräbisneksiä koskevia vuotaneita asiakirjoja on noin 700 000. Niistä käy mm. ilmi, että luopuessaan presidentinvirastaan 2017 José Eduardo dos Santos valitsi huolellisesti seuraajakseen miehen, jonka uskoi ajavan Isabelin etuja ja estävän valonaran informaation vuotamisen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin, presidentti João Lourenço on ollut aktiivisessa roolissa edeltäjänsä hämärätouhujen selvittämisessä.

Angolan valtio aloitti Isabel dos Santosin liiketoimia koskevan rikostutkinnan ja jäädytti hänen yhä Angolassa sijaitsevan omaisuutensa. Isabel oli kuitenkin ehtinyt siirtää suuren osan omaisuuttaan omistamiensa pankkien kautta venäläisille pankkitileille.

Isabelia on yritetty saada Angolaan vastaamaan syytteisiin, mutta hän on piileskellyt onnistuneesti Portugalissa ja Lontoossa, ja hän onnistui viikko sitten pakenemaan Venäjälle, jossa hänellä on kaksoiskansalaisuus, koska hänen äitinsä Tatiana Kukanova oli kotoisin Azerbaizanista.

Isabel dos Santos julistaa olevansa rehellinen liikenainen ja joutuneensa poliittisen ajojahdin kohteeksi, ja sanoo olevansa pettynyt siihen, että Angolan valtio on ottanut hänet ajojahdin kohteeksi.

 

Luettavaa:

2 Comments

 1. Puolueeton
  3.2.2020 20:51

  Voidaan puhua globaalista korruptiosta. Korruptio on levinnyt kaikkialle varsinkin demokratioissa. Hyvätapaisessa diktatuurissa vain pieni joukko rikastuu ja kansa voi aika mukavasti, mutta demokratiassa suuri vallanpitäjien joukko kuluttaa rahat.
  Suomen kuntien vesilaitosten myynti on yksi keino hankkia etuja. Joko poliittisia etuja tai peräti saada rahallista etua. Myyntihän on täysin typerä ja rikollinen teko. Jos vesilaitos ei toimi hyvin, vika on silloinkin poliitikoissa. Ovat valinneet puoluekaverin johtamaan laitosta, ja kaveri ei osaa johtaa laitosta. Näin poliittiset virkanimitykset pilaavat maan. On typerä poliitikko, joka valitsee (tarvitsee) avustajikseen joukon yhtä typeriä mutta uskollisia avustajia.

  Vastaa
 2. Uusliberalismia
  4.2.2020 12:09

  Pikemminkin uusliberalismia, jossa kansallinen omaisuus päätyy kaverikapitalistien taskuihin.
  Angolalainen Sammonryöstö jota tosin tapahtuu myös meillä Suomessakin Soklin lannoitefosfaatit, kultavarannot, Caruna, Digita jne. Monilta yksien taskuihin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top