Airiston Helmen jutussa talteenotetut taskurahat tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syksyllä Turun saaristossa tehdyssä poikkeuksellisen laajassa rikostutkinnassa talteenotetut hiukan yli kolme miljoonaa euroa käteistä kuuluvat venäläiselle liikemiehelle, jonka vaatimus rahojen vapauttamisesta oli tänään esillä Varsinais-Suomen Käräjäoiikeudessa. Oikeus antoi niukan tiedonnannon.

Rahat löytyivät kotietsinnän yhteydessä. Airiston Helmeä ym. koskevan rikostutkinnan yhteydessä on tehty vangitsemispäätökset kahden henkilön osalta. Tutkinnan yhteydessä on löytynyt myös suuri määrä tallennettua dataa, ja erilaista lomamökki-bisnekseen liittymätöntä välineistöä. Poliisin, rajavartioiston ja armeijan henkilökunnan voimin tehtyyn kotietsintään liittyi myös ilmatilan sulkeminen liikenteeltä laajalla alueella Turun saaristossa.

TIEDOTE TAKAVARIKKOASIASSA PK 18/5204
Käräjäoikeus toimitti 14.11.2018 pakkokeinoasian istunnon, jossa Pavel Melnikov vaati Keskusrikospoliisin tekemien takavarikkopäätösten kumoamista ja takavarikoidun omaisuuden palauttamista (PK 18/5204).

Keskusrikospoliisin pyynnön perusteella käräjäoikeus määräsi tutkinnallisista syistä istunnon toimitettavaksi yleisön läsnä olematta sekä määräsi asiaa koskevat oikeudenkäyntiasiakirjat salassa pidettäviksi. Ratkaisu asiassa annetaan 28.11.2018.

KRP vastusti takavarikon purkamista po. rahasumman osalta, Eilinen tiedote:

KRP vastustaa vaatimusta takavarikon kumoamisesta Turun saariston operaatioon liittyen

Turun saaristossa tehdyn kotietsintäoperaation kohteena ollut henkilö vaatii takavarikon kumoamista muun muassa käteisvarojen ja muun henkilökohtaisen omaisuuden osalta.

Keskusrikospoliisi otti syyskuussa tehdyn kotietsinnän yhteydessä käteistä takavarikkoon 3 490 000 euron edestä.
Henkilön vaatimusta takavarikon kumoamiseksi ja takavarikoidun omaisuuden palauttamiseksi käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa huomenna keskiviikkona 14.11. klo 10. KRP vastustaa vaatimusta.

Takavarikko liittyy esitutkintaan, jossa muun muassa kahta yritykseen liittyvää henkilöä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä verorikoksesta. Tällä hetkellä esitutkinnassa keskitytään kotietsinnässä takavarikoidun datan jäljentämiseen ja läpikäyntiin.

– Pyrimme käsittelemään laitteita tärkeysjärjestyksessä. Materiaalin jäljentäminen on hidasta muun muassa siksi, että osa jäljennettävistä laitteista on vanhoja tai eri tavoin rikkoutuneita. Lisäksi työtä hidastaa se, että jäljennettävää on paljon, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila KRP:stä. Esitutkinta kestää arvion mukaan vähintään kuukausia, ja KRP saa siihen apua Suojelupoliisilta ja Puolustusvoimilta.

Airiston Helmen jutulla on myös maanpuolustuksellisia ulottuvuuksia, ja se on ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen mm. The New York Timesissa 31.10.2018: On a Tiny Finnish Island, a Helipad, 9 Piers — and the Russian Military?

Kuvalähde: The New York Times and Finnish Patent and Registration Office.

Supo varoitti eduskuntaa jo v.2016 tunnuksettomista sotilaista, maakaupoista ja kyberhyökkäyksistä

200 terabittiä dataa löytynyt Suomen ulkomaailmaan yhdistävien merikaapeleiden läheisyydestä lomamökiltä

1 Comment

  1. Saku
    14.11.2018 12:05

    Mikäs se juttu olikaan, kun haluttiin kohdistaa kansalaisten huomio muualle, kun tämä provokaatio tehtiin viranomaisten puolesta?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top