”Äitiriski” uudissanana eduskunnassa

Kevätistuntokauden viimeisellä kyselytunnilla kuului uusi sana: ”Äitiriski”. Tällä oululainen Kokoomuksen kansanedustaja ja diplomi-insinööri Mari-Leena Talvitie tarkoitti sitä, että hallituksen suunnittelema ”Perhevapaauudistus” maksaa yrityksille vuodessa 12-17 miljoonaa euroa enemmän kuin Kokoomuksen malli, jossa uudistus maksettaisiin yrityksille valtion varoista, eivätkä ne joutuisi äitien osalta maksumiehiksi.

Tuore Vasemmistoliiton raahelainen sosiaaliministeri Henna Sarkkinen vastasi, että hän uskoo vakaasti siihen, että ajan myötä tulossa oleva perhevapaauudistus -jonka tarkoituksena on lisätä isien osallisuutta kotielämään- tulee myös tasaamaan eroja nais- ja miesvaltaisten yritysten kustannusten osalta.

Itsekin entinen moninkertainen ministeri Paula Risikko tulitti untuvikkoministeri Sarkkista kysymyksellä, miksi tämä vaatii vastikkeettoman rahan jakamista kansalaisille? Vaikutti siltä, että Sarkkinen oli hieman hämmentynyt, että joutui heti vastaamaan koko eduskunnan edessä ja suorassa lähetyksessä lähinnä kai omille tarkoitettuun lohkaisuun.

Mutta Sarkkinen näytti ymmärtävän tilanteen, ja vastasi niin kuin asia objektiivisesti on eli, että ”tämä on Vasemmistoliiton kanta mutta se ei ole hallitusohjelmassa, eikä se näin ollen tule toteutumaan”.

Kysymykset ja vastaukset eivät aina kohtaa

Kun Perussuomalaiset esitti ”kesätyöpaikkatakuuta” nuorille ja koululaisille, niin työministeri Tuula Haatainen ( SDP) sanoi, että ”Nuoret ovat kärsineet erityisesti Uudellamaalla. Ja tässä asiassa kunnat ovat erittäin tärkeässä asemassa”, ei siis sanan sanaa kesätyöpaikkatakuusta. Perussuomalaisten -ehkä tuleva puheenjohtaja- Riikka Purra kyseli yritysverouudistuksen perään, eli onko hallitus tekemässä sille jotakin, että voittoa verotettaisiin vasta, kun se otetaan ulos yrityksestä ?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko vastasi: ”Minusta on tärkeää, että vajaatyökykyisetkin saavat töitä. Ja on myös tärkeää, että työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille”. -Kuka, mitä, häh: Ei taaskaan vastausta kysymykseen, -ei sinne päinkään.

Ja yksi sana joka ”äitiriskin” ohella nousi keskustelussa yli muiden, oli ”arvopohja”. Arvopohja siellä, arvopohja täällä. Monen ministerin vastauksissa se toistui parikin kertaa samassa puheenvuorossa, ja valtioneuvoston uusimmalla tulokkaalla samassa lyhyessä vastauksessa kolme kertaa. Myös Saarikko toisteli tuota sanaa mantran tavoin.

Eduskunnalla on huomenna klo.10.00 kevätkauden viimeinen istunto, jonka jälkeen alkaa kahden kuukauden mittainen kesätauko. Lomiahan kansanedustajilla ei ole, koska heille maksetaan työstään palkkiota, ei palkkaa, mutta heille ei makseta lomarahaa.

Seppo Huhta

5 Comments

 1. pöh
  1.7.2021 21:00

  hmm.. Meillä väitetään olevan demokratia, anna mun kaikki kestää..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.7.2021 22:06

   Kestämistä!

   Vastaa
 2. juha II
  1.7.2021 22:20

  Akka lauman puheissa ministerien asemassa on vielä vähemmän järjen hiventä kuin ”rivi-akkojen” puheissa kauppojen pihoissa!

  Vastaa
 3. Niin miten päin se on?
  1.7.2021 22:21

  ”… vastikkeettoman rahan jakamista kansalaisille?”
  Miksi kansalaisten pitää jakaa vastikkeetonta rahaa turhiin hallintohimmeleihin, ulkomaille, jne. jne. ?

  Vastaa
 4. Huru-ukko
  1.7.2021 23:34

  Äitiriski? Riskiäiti? Onhan siellä hallituksessa muutama äitiriski tai riskiäiti. Saarikko, Marin, Andersson nyt ainakin. Tulee työnantajille kuluja, muillekin kuin eduskunnalle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top