Al-Holin leirin tyhjentäminen edistyy: Uusi ryhmä syyrialaisia kotiutettu

Eilen vapautettiin 99 al-Holissa vangittuina ollutta islamistiterroristien perheenjäsentä, kerrotaan leiriä ylläpitävien turvallisuusviranomaisten, Asayaish:n, lausunnossa kurdimedialle. Vapautetut ovat syyrialaisia, ja heidät luovutettiin arabiheimojen edustajien valvontaan.

Koillis-Syyrian arabiheimojen 3. toukokuuta 2019 Ain Issassa pitämän 5000:n heimovanhimman kokouksen päätöstä seuraten kurdijoukkojen ylläpitämissä leireissä olevia syyrialaisten terroristijärjestö ”islamilaiseen valtioon” IS:ään (ISIS, ISIL, Da’esh) kuuluneiden pidätettyjen perheet vapautetaan asteittain. Vapautukset aloitettiin jo heinäkuussa 2019.

Tiistaina (19.01.) vapautettu ryhmä, 31 perhettä, on osa em. arabiheimojen ja itsehallinnon välisen sopimuksen toteuttamista. Arabiheimojen ja pääosin kurdien ylläpitämän itsehallinnon välillä on ollut kitkaa, jota on pyritty myös lietsomaan yhä alueella toimivien islamistien ja väitteiden mukaan myös Syyrian hallituksen toimesta. Heimojohtajien Syyrian Demokraattisille Voimille (SDF) aluperin esittämä vapautusohjelma on osa toimenpiteistä tämän kitkan poistamiseksi.

Vapautetut palaavat niihin heimoyhteisöihin, joissa he ovat eläneet ennen Syyrian sisällissotaa, ja ilmeisesti heimojen vanhimmat ovat taanneet itsehallintoviranomaisille, ettei palautetuille sallita yhteydenpitoa islamistisiin järjestöihin. Tiistaina al-Holista (al-Hawl) lähtenyt ryhmä palautetaan Hasakahin maakuntaan. Viime vuoden marraskuussa on palautettu ryhmä Raqqaan ja joulukuussa Deir al-Zoriin.

YK:n keräämien tietojen mukaan Al Holissa oli heinäkuussa 2020 vangittuina 65406 henkilöä, joista 47% irakilaisia ​​(30 573), 38% syyrialaisia ​​(24 914) ja 15% muiden maiden kansalaisia, jotka olivat tulleet Syyriaan tai Irakiin liittyäkseen ”islamilaiseen valtioon” IS:ään. Heitä oli tuolloin 9 912. Syyrialaisten määrä leirillä on vähentynyt em. sopimuksen tuloksena. Jo noin 6500 syyrialaista on poistunut Al Holista. Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ilmoitti, että 111 pehettä, -noin 385 henkilöä- poistui leiristä 30.12. 2020 Raqqan maakuntaan.

Al-Holin ja muiden leirien irakilaisten vankien pääsy kotimaahansa on mutkallisempaa: Heillä ei useinkaan ole siihen halua, eikä Irakin hallitus ole ollut heistä kiinnostunut. IS:ään liittyneet irakilaiset ovat sunni-extremistejä, ja Irakin hallitusta kontrolloivat tätänykyä shiat. Paluu Syyrian hallituksen valvonnassa oleville alueille on myös ongelmallista, eikä haluttua. Sota jatkuu yhä Idlibin maakunnassa islamistien ja hallituksen joukkojen välillä.

Kurdi-tietotoimisto haastatteli asiasta Sheikhmous Ahmedia, Pohjois-ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon (AANES) kotiseudultaan siirtymään joutuneita henkilöitä ja pakolaisia ​​käsittelevän toimiston päällikköä. Ahmedin mukaan itsehallinto haluaa vapauttaa kaikki muut, paitsi IS:n ns. vierastaistelijat ja heidän perheensä:

”Ainoastaan ​​ulkomaisten [ISIS:ään kuuluvien] perheiden tulisi jäädä, ja Euroopan unionin tulisi tukea meitä [leirin turvallisuuden hallinnassa].”

Ulkomaisia jihadisteja on palautettu mm. Suomeen, jossa heihin ei ole kohdistettu rikostutkintaa Syyriassa tehdyistä rikoksista, toisin kuin monissa muissa maissa. ”Islamilainen valtio” IS (ISIS, ISIL, Da’esh) on todettu useassa maassa terroristijärjestöksi, mutta ei Suomessa.

Otsikkokuvassa lähtö al-Holista 03.07.2020.

Luettavaa:

Itä-Syyrian kurdihallinto luovutti 100 perhettä al-Holista arabiheimoille (VIDEO)

Ns. kansalaisjärjestö jäi kiinni ISIS-naisten salakuljettamisesta al-Holista Turkkiin (VIDEO)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top