Al Masdar: Venäjän sotilaspoliisit Golanilla koordinoivat toimensa Israelin kanssa

Syyrian rajaseudut Jordaniaa ja Israelin miehittämää Golanin aluetta vasten on nyt vapautettu presidentti Bashar al Assadia vastustavista joukoista. Alueelle sijoitetaan Venäjän toimesta sotilaspollisi-osasto valvomaan järjestystä, siis rajaa so. demarkaatiolinjaa.

”Israelin edustusto Moskovassa vahvistaa, että venäläisten sotilaspoliisivoimien asettaminen (Golanille, Syyrian puolelle) tapahtuu yhteisymmärryksessä Israelin kanssa”, kertoi lehdistötiedote torstaina (02.08.).

Kenraali Sergei Rudskov Venäjän pääesikunnan operatiiviselta osastolta kertoi aiemmin samana päivänä, että YK:n rauhanturvaajat, joihin venäläiset sotilaspoliisit alueella kuuluvat, toteuttavat ensimmäiset partiointinsa Golanilla Syyrian-Israelin demarkaatiolinjalla kuuden vuoden tauon jälkeen. Syyriassa vallitsi sisällissota vuodesta 2011 alkaen.

Suunnitelmissa on perustaa kahdeksan tarkkailupistettä alueelle. Tarkkailupisteiden hallinta siirrtetään Syyrian hallituksen joukoille, kun olot alueella ovat stabiloituneet.

Syyrian Israelin-vastainen raja Golanilla on edelleen aselepolinja, Israelin valloitettua Syyrialta alueita vuoden 168 sodassa. Sisällissodan aikana al Assadia tukeneet shia-miliisi Hezbollah Libanonista ja Iranin Vallankumouskaarti ovat olleet merkittävässä roolissa eteläisess Syyriassa, minkä Israel on kokenut uhkaksi turvallisuudelleen.

Irakin shia-miliisien otettua kontrolliinsa Pohjois-Irakin alueita, on ollut muodostumassa Iranista Libanoniin ulottuva radikaalien shialaisten kontrolloima vyöhyke, mikä mahdollisuus on hermostannut Tel Avivissa vielä enemmän. Pääministeri Benjamin Netanjahun ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvottelut ja ministeritason tapaamiset tämän vuoden aikana on nähty osana Israelin politiikkaa em. shia-vaaran torjumiseksi. Konsultaatiot venäläisten sotapoliisien toimista Golanilla liityvät tähän yhteyteen.

Israel on myös ilmoittanut Venäjälle, ettei se pyri kaatamaan al Assadien hallintoa Damaskoksessa, Venäjä vuorostaan on lupautunut pitämään shia-sotajoukot poissa Israelin läheisyydestä.

Al Masdar 03.08.2018: Russian MP deployment to Golan Heights coordinated with Israel: Israeli Embassy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top