Al-Nusran rintaman pysyminen Idlibissä hiertää Sochin huippukokouksessa sovittua, -ja al-Assadin ja liittolaisten välejä

Tuskin ovat Iranin, Venäjän ja Turkin päämiehet kotiutuneet Sochin huippukokouksesta, kun sovittua marssijärjestystä jäytää entisen al-Nusran rintaman, Hay’at Tahrir al-Sham:n, islamistikapinallisten pysyttely Idlibiin sovitulla demilitarisoidulla puskurivyöhykkeellä.

Iranin presidentti Hassan Rouhani, Venäjän Vladimir Putin ja Turkin Tayyip Recep Erdogan pääsivät Sochissa ainakin julkilausumassa näkyvään yksimielisyyteen Syyrian tulevaisuudesta jo vuoden verran melkein-päättymässä olleen sisällissodan jälkeisenä aikana.

Presidenttien kolmenvallan konfrenssissa Sochissa hyväksyttiin pari päivää sitten yhteinen julistus Syyrian suvereenisuudesta ja alueellisesta koskemattomuudesta. 17-kohtaisessa julkilausumassaan valtionpäämiehet arvioivat edellisen tapaamisensa, Teheranissa syyskuussa 2018, jälkeistä kehitystä.

Julistus tukee Syyrian Arabitasavallan suvereenisuutta, itsenäisyyttä, yhtenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta, vedoten YK:n peruskirjan periaatteisiin.

Sanamuoto antaa siis viestin niille tahoille, joilla on ollut aikeita irrottaa alueita Syyriasta. Ehkei tekstin muotoilu käynyt ihan riidattomasti, kysyy tarkkailija. Syyrian alueelliseen yhtenäisyyteen kohdistuu riskejä mm. kurdien itsehallintoalueen tuoman irtautumis-mahdollisuuden kautta, ja Turkin vaatiman ”turvallisuusvyöhykkeen” olemuksen ollessa vielä epäselvä.

Kolmen valtion johtajat ”torjuivat kaikki yritykset kehittää uusi asioiden tila terrorismin-vastaisen taistelun verukkeella. Siksi he ilmaisevat valmiutensa vastustaa separatistisia suunnitelmia, jotka kaivavat maata Syyrian suvereenisuuden ja alueellisen jakamattomuuden, kuten myös naapurivaltioiden kansallisen turvallisuuden, alta. Siteerattu al-Masdarin (15.02.2019) mukaan.

USA:n ilmoitettua vetäytymistä Syyriasta julkilausuma piti askeleena kohti vakautta ja turvallisuutta. Idlibin de-eskalaatio-vyöhyke tuli myös mainittua:

Kolmen maan johtajat tuomitsevat terroristijärjestö Hay’atTahrir al-Sham:n (ent. al-Nusra) yritykset vakiinnuttaa kontrollinsa Idlibin alueella, ja ilmaisivat päättäväisesti vastustavansa noita yrityksiä. Tahrir al-Sham toimii Syyrian alueella al-Qaedan edustajana, ja on Syyrian sisällissodassa taistellut Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Kolme johtajaa julistivat sitoutumista Idlibin maakunnan de-eskalaatio vyöhykkeen kunnioittamiseen, josta oli sovittu 17.09.2018 Sochin julistuksessa. He julistivat myös jatkavansa yhteistyötään ”islamilaisen valtionIS:n (ISIS, ISIL, Da’esh), Jabhat al-Nusran (Hay’atTahrir al-Sham:n) ja muiden terroristien eliminoimiseksi. Johtajat ilmaisivat myös, ettei Syyrian konfliktiin ole sotilaallista ratkaisua, vaan sitä tulee etsiä poliittisesti, ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauseman 2254:n mukaisesti. He korostivat valmiuttaan yhteistyöhön ja koordinaatioon kaikkien Syyrian sodan osapuolten kanssa, muistaen mainita myös YK:n Syyrian-lähettilään Geir Pedersenin. Seuraava kolmen vallan huippukokous on tarkoitus pitää Turkissa.

Tänään al-Masdar kertoo, ettei Syyrian Arabiarmeija SAA ole vielä saanut lupaa käynnistää offensiiviaan Hay’at Tahrir Al-Sham:ia vastaan Idlibissä ja Hama:n alueelle. Uutistoimiston lähde kertoi, että Syyrian armeijalle on vakuuteltu liittolaisten toimesta, että Turkille pitää jättää tämä viimeinen tilaisuus rahoittaa tilanne Idlibin maakunnassa, uhalla että muuten SAA:n operaatio saa aloitusluvan. Kielto aloittaa hyökkäys on siis al-Masdarin mukaan peräisin näiltä Sochissa kokoontuneilta valloilta. Damaskoksen hallitus on lähteen mukaan kysynyt Venäjältä aloituslupaa toistuvasti.

Al-Masdarille puhunut syyrialainen sotilaslähde arvelee, että Turkki aikoo käyttää tilaisuutensa suojelemiensa jihadistikapinallisten, Hay’at Tahrir Al-Sham:n, uudelleenbrändäämiseen ”maltillisiksi” voimiksi, ja saada heidät ujutettua mukaan Syyrian rauhanprosessiin, ja sitäkautta sodanjälkeiseen valtarakenteeseen. Al-Assadin hallitus pitää kuitenkin al-Nusra-al-Shamia terroristeina ja islamisteina.

Sochin kokoussarjan viimeisin julkilausuma vaikuttikin liian hyvältä ollakseen totta.

Idlibin de-eskalaatio-vyöhyke (sotijapuolten etäännyttämis -vyöhyke) perustettiin raskaiden taistelujen välttämiseksi tiheään asutetulla alueella, josta rintamatilanteen takia ei olisi voitu evakuoida siviilejä mihinkään suuntaan. Onnistunut demilitarisoidun kaistan luominen antoi toivoa vuoropuhelusta yli rintamalinjan, ja poliittisen ratkaisun etsimiselle. Jihadistikapinalliset, kuten Tahrir al-Sham, ovat toistuvasti rikkoneet sovittua tuomalla joukkoja ja raskasta aseistusta Idlibin alueelle.

Asiasta lisää: Al-Masdar 16.02.2019: Syrian Army not given green light on Idlib offensive.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top