Alaikäisten osuus väkivaltarikoksissa kasvanut rajusti itäisellä Uudellamaalla

Törkeät väkivaltarikokset ovat yleistyneet itäisellä Uudellamaalla, kertoo poliisi tänään. Viime vuoden kokonaismäärät törkeissä pahoinpitelyissä, törkeissä ryöstöissä ja tapon yrityksissä ovat ylittyneet jo lokakuun loppuun mennessä. Alaikäisten tekijöiden osuus näissä rikoksissa on myös kasvanut.

– Varsinkin väkivaltarikosten törkeät tekomuodot ovat lisääntyneet. Väkivaltarikoksissa on ollut aiempaa useammin mukana muun muassa teräaseita ja erilaisia lyömäaseita, jotka tekevät pahempaa jälkeä. Väkivaltarikokset ovat siis kokonaiskuvassa raaistuneet ja tämä näkyy myös tilastoissa, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Henkirikoksista epäiltyjä on itäisellä Uudellamaalla kuluvan vuoden aikana (31.10. mennessä) ollut 23, kun viime vuonna vastaava luku oli 7 ja vuonna 2018 12. Alaikäisten tekijöiden osuuden kasvu näkyy myös tilastossa:

 • Vuonna 2016: 27 alaikäisen tekemää ryöstöä,
 • vuonna 2018: 37,
 • vuonna 2019: 58,
 • 01.01. – 31.11. 2020: 39 ryöstöä, joissa epäilty alaikäinen.

Ryöstöjen kokonaismäärä tänä vuonna on ollut 109, joten kolmannes ryöstöistä epäillyistä on ollut alaikäisiä.

– Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. Yksittäisten nuorten kohdalla on kuitenkin havaittavissa aiempaa väkivaltaisempaa käyttäytymistä ja tämä nuorten joukko on valitettavasti kasvussa, rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo.

– Monet nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että jos toiselta vie väkipakolla ja esimerkiksi puukolla uhkaamalla uuden merkkipuhelimen, tutkitaan tapausta varkauden sijaan ryöstönä tai törkeänä ryöstönä, koska teossa on ollut mukana väkivallan uhka. Ryöstö on jo vakava rikos, josta tuomitulle rikosvastuussa oleville seuraa vankeusrangaistus sakkojen sijaan. Tuomioistuin voi tuomita tällöin vähintään neljäksi kuukaudeksi ja törkeässä ryöstössä ankarimmillaan jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, Kauppinen painottaa.

Kauppinen kertoo ryöstötilanteeseen päädytyn usein yritettäessä ostaa huumeita. Myyjä tai myyjänä esiintyvä tavoittaa uhrinsa netissä, ja kun tämä tulee rahoineen hakemaan ostostaan, hänet ryöstetään. Ryöstäjä voi olettaa, ettei ryöstetty kovin helposti turvaudu viranomaisiin, mutta väkivallan yleistyminen ei ole vain huumeisiin liittyvää.

– Nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on ylipäänsä lisääntynyt. Nuorilla, kuten myös muiden ikäluokkien väkivaltatapauksissa ylipäänsä, on ollut yhä useammin mukana puukkoja ja muita lyömävälineitä ja niitä on myös käytetty herkemmin, Kauppinen jatkaa.

Tapon yritysten kaksinkertaistuminen viime vuoteen verrattuna on yhteydessä lyömäaseiden ja teräaseiden mukanapitämisen yleistymiseen.

 • Itä-Uudellamaalla tapon yrityksiä 01.01. – 31.11. 20210: 64,
 • alaikäisiä epäiltyjä 12,
 • viime vuonna 35 (kaikenikäiset tekijät), alaikäisiä 1.

Luvut eivät liity selvitettyihin rikosvyyhteihin, vaan ovat yksittäisiä rikostapauksia. Poliisi on huomannut alaikäisillä vakaviin rikoksiin syyllistyneillä ongelmaksi muodostunutta päihteiden käyttöä, ja heidän sosiaalisessa ympäristössään päihdemyönteisyyttä.

– Poliisin näkökulmasta huolestuttavaa on nuorten ajattelutavan muutos. Havaintojemme mukaan nuoret suhtautuvat päihteisiin ja varsinkin huumausaineisiin yhä sallivammin. Monen vakavan rikostapauksen taustalla on ollut esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä, Kauppinen sanoo.

Poliisi ei ole ainoa toimiva taho päihdeongelmaa torjuttaessa, vaan muiden viranomaisten ja kuntien kanssa tehdään laaja-alaista yhteistyötä.

Ennaltaehkäisevän toiminnan lisäksi jo ongelmiin sotkeutuneen nuoren päihde- ja rikoskierre pyritään katkaisemaan ohjaamalla hänet käyttämään hoitopalveluja, ja Ankkuri-mallin mukaisella viranomaisten ja kuntatoimijoiden yhteistyöllä jatkohoitoon huume- ja rikoskierteen katkaisemiseksi. Kauppinen kertoo tuloksia saavutetunkin monen nuoren kohdalla. Syvässä ja pitkäänjatkuneessa päihteilyssä olevan nuoren suhteen ollaan pessimistisemmässä tilanteessa.

Meillä on jo nyt hyviä esimerkkejä siitä, että nuorten huumausaine- ja rikoskierre saadaan katkaistua, Kauppinen sanoo.  Toisaalta meillä on kuitenkin merkkejä jo myös siitä, että osa nuorista on jo niin syvällä päihdekierteessä, ettei ennalta estävän toiminnan yhteydessä tehty hoitoonohjaus enää välttämättä tepsi.

Viidessätoista eri kaupungissa ollaan kehittämässän poliisin ja muiden viranomaisten toimesta ennaltaehkäisevää toimintaa, mm. Ankkuri-mallin mukaisesti. Vuorovaikutus kuntien asukkaiden kanssa on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää, kuin viranomaistoimien kehittäminen. Kauppinen toivookin yleisön ja asuinyhteisöjen tukea huumeiden ja nuorisoväkivaltaisuuden vastaisessa työssä.

Väkivallalla tai sillä uhkaamalla tehty ryöstö, ja henkilöön kohdistuva pahoinpitely ovat vakavia rikoksia, joista tulee aina ilmoittaa poliisille viivyttelemättä:

– Alueidemme asukkailla on paljon tietoa, mutta monella tuntuu olevan jonkinlainen kynnys ilmoittaa rikoksista poliisille. Haluamme jatkossa kehittää sitä, että ihmiset ilmoittaisivat poliisille matalalla kynnyksellä esimerkiksi juuri nuorten väkivaltatapauksista, huumausainetapauksista tai häiriökäyttäytymisestä, Kauppinen sanoo.

– Haluan kuitenkin korostaa, että esimerkiksi ryöstö on jo niin vakava rikos, että siitä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen soittamalla 112. Sillä ei ole merkitystä, tapahtuuko henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos kotona, julkisella paikalla tai vaikkapa koulussa. Siitä tulee joka tapauksessa soittaa hätäkeskukseen, Kauppinen korostaa.

Yksittäisen nuoren tapauksessa odote on sitä positiivisempi, mitä aiemmin eri auttaja-tahot pääsevät vaikuttamaan häneen, ja tarjoamaan apuaan. Yhteisöissä, kuten naapurustossa ja mm. oppilaitoksissa nuoren henkilön oireilu huomataan ehkä helpommin, mutta halu varjella illuusiota oman koulun ongelmattomuudesta, tai väärä lojaalisuus tuttuja henkilöitä kohtaan saattavat hidastaa ongelmiin puuttumista niiden varhaisvaiheessa, -jolloin hoitointervention tulokset ovat todennäköisimmät.

Itä-Uudenmaan poliisin ulostulo kylmillä tosiasioilla, ja kokemusperäisellä aiheen tarkastelulla, saattaa antaa lukijalle synkähkön kuvan, mutta tämä kuva on realismia. Optimismia herättää se, että moniviranomais-yhteistyö on käynnistynyt, eikä ongelmia kätketä toiveajattelun alle.

 

 • Sähköpostit ovat vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi ja palaute.ita-uusimaa@poliisi.fi,
 • ja puhelin 112 on aina käytettävissä.

 

3 Comments

 1. Ongelmat tulevat vain lisääntymään
  19.11.2020 19:12

  ”Optimismia herättää se, että moniviranomais-yhteistyö on käynnistynyt, eikä ongelmia kätketä toiveajattelun alle.”

  Optimismi on turhaa, koska tuo väkivallan kasvu on matujen aikaan saannosta ja etenkin musu pennut eivät sopeudu.

  Vastaa
 2. Jippe
  21.11.2020 13:41

  Varmasti noita huumeisiin liittyviä ryöstöjä on paljon, mutta ainakin Helsingin keskustassa tapahtuu aika paljon myös ns pystyryöstöjä, jossa viedään omaisuutta väkivalloin tilaisuuden tullen. Jos annetaan kuva, että kaikki ryöstöt liittyvät huumeisiin saattaa se nostaa ilmoituskynnystä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.11.2020 17:01

   Joo, ei ryöstön uhriksi jouneen syyllistäminen ole oikein. Toki huumeiden ostamista yrittävä on vaarassa, mutta pystyryöstö kohdistuu siihen jolla on jokin kiinnostava tai kallis esine.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top