Alkuasukkaiden tappaman missionäärin viimeinen instagram-viesti

Amerikkalainen maailmanmatkaaja ja lähetystyöntekijä 26-vuotias John Allen Chau yritti surullisin seurauksin saada kontaktia Intian hallituksen suojelemana täysin eristyksissä olevaan kansanryhmään Andamaanien saariston eristyneimmällä saarella, Pohjois-Sentinelillä. Chau oli varannut saarelaisille pieniä lahjoja, ja hänellä oli mukanaan vedenpitävä raamattu.

Uskonnosta hän ei päässyt keskustelemaan, sillä saarelaiset tappoivat hänet. Chau piti matkoistaan ja kokemuksistaan nettipäiväkirjaa Instagrammissa, ja hänen äitinsä Lynda Adams-Chau on julkaissut poikansa viimeiset päivitykset. John Allen Chau kertoo päässeensä intialaisten kalastajien tuomana Sentinelin saaren läheisyyteen, ja rantautuneensa kanootilla. Hän kirjoittaa tavanneensa 1.60m pituisia miehiä, jotka olivat maalanneet kasvonsa keltaisiksi. Chau kirjoittaa heidän suhtautuneen häneen vihamielisesti, kun hän yritti puhua näille muilla Andamaanien saarilla opettelemaansa saarten alkuperäisasukkaiden kieltä. Chau kirjoitti, että hän oli yrittänyt myös laulaa saarelaisille uskonnollista laulua.

Chau on vieraillut Andamaaneilla useita kertoja vuodesta 2015 alkaen. Muilla suuremmilla saarilla asuu myös intialaisia, ja alkuasukkaat ovat nopeasti katoamassa. Intian hallitus on kieltänyt Sentinelille rantautumisen, ja kontaktien ottamisen saarelaisiin. Kalastajat, jotka vievät Chaun saaren läheisyyteen, rikkoivat Intian lakeja, ja heidät on pidätetty.

Chau kirjoitti Instagramiin: ”I hollered, ’My name is John, I love you and Jesus loves you’.” Päivityksen mukaan yksi saarelainen oli ampunut häntä nuolella, ja nuoli oli lävistänyt hänen raamattunsa. Viimeiset merkinnät ovat 16.11: ”You guys might think I’m crazy in all this but I think it’s worthwhile to declare Jesus to these people.” ”God, I don’t want to die.” Tämän jälkeen hän poistui viimeisen kerran merellä odottavasta kalastajaveneestä, ja rantautui saarelle kajakilla.

Kalastajat odottelivat saaren edustalla vielä seuraavaan päivään, ja näkivät saarelaisten hautaavan Chaun ruumiin. Chaun äiti uskoo kuitenkin poikansa olevan yhä elossa. John Allen Chau oli kokenut ”villeissä erämaissa” liikkuja, ja matkustellut laajalti mm. Afrikassa. Hän lähetti raporttejaan entiseen kouluunsa Oklahomaan ja eräälle kristilliselle ryhmälle.

Pohjois-Sentinelin saarella ei yleensä vierailla. Intian merivartiosto pyrkii pitämään kaikki ulkopuoliset poissa, turvatakseen alkuasukkaiden olemassaolon. Sentineliläiset ovat ilmeisesti viimeisin täysin eristäytynyt ihmisyhteisö Etelä-Aasiassa, ja he ovat ensimmäisen Itä-Afrikasta kohti Australiaa suuntautuneen migraation tuoman väestön jälkeläisiä. Heillä on geneettisiä erityispiirteitä, joista kiinnostavin on Andamaanien saaristolaisilla ja mm. melanesialaisilla havaittu geeninpätkä, joka ei ole peräisin homo sapiens sapiens -lajilta, vaan meidän rinnallamme yhtäaikaa eläneeltä kadonneelta ”Andamaanien ihmiseltä”.

Nykyisin elävä ihmiskunta kantaa geeneissään ainakin neljän kadonneen ihmislajin DNA:ta, joka jakautuu hyvin epätasaisesti. Andamaanilaisten elämäntapa on muuttunut hyvin vähän 60 000:ssa vuodessa. Heidän selviytymismahdollisuutensa ovat olemattomat, jos he sallivat kontaktit nykymaailman kanssa. Intian hallitus on asiasta samaa mieltä. Lopuksi John Allen Chaun viimeinen instagram-päivitys:

”Why does this beautiful place have to be have so much death here?” he wondered hours before his death. ”I hope this isn’t one of my last notes but if it is ’to God be the Glory.'”

Asiasta kertoi NDTV 22.11.2018.

Video ei liity John Allen Chaun matkaan.

1 Comment

  1. sinisiä ajatuksia
    22.11.2018 13:51

    Ja sillon mennään. Evoluutio on perseestä. Ei kuitenkaan nasan veroinen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top