Aluehallintovirastot voivat määrätä raja-asemille ryhmätarkastuksia tartuntatautilain perusteella

Perustuslakivaliokunta on todennut ryhmiin kohdistuvat terveystarkastukset Voimassa olevan tartuntatautilain mukaisiksi. Kannan määrittelee lausunto, jonka valiokunta antoi 05.03. hallituksen lakiesitystä koskien: Aluehallintovirastot (Avit) voivat laintulkintaan tukeutuen määrätä ryhmiin kohdistuvia terveystarkastuksia rajanylityspaikoilla.

Perustuslakivaliokunnan kannanoton seurauksena aluehallintovirastot voivat määrätä yhdellä päätöksellä useita henkilöitä terveystarkastukseen. Tartuntatautilain 16. pykälässä säädetään pakollisista terveystarkastuksista. Pykälän tulkinnasta on koronaepidemian aikana ollut voimassa lievempi näkemys. Hallitus on valmistellut lakimuutosta (HE15/2021 vp), jolla selkeytetään tartuntatautilain pykäliä 16 ja 22. Perustuslakivaliokunta on antanut hallituksen esityksestä lausunnon 05.03.

 Osana lausuntoaan perustuslakivaliokunta on arvioinut, että aluehallintoviraston on mahdollista jo nykylainsäädännön perusteella määrätä rajanylityspaikoilla paitsi yksilöllisiä terveystarkastuksia myös niin sanottuja massatestejä.

Aluehallintovirastoja ovat tähän asti sitoneet sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 antama ohjauskirje, jonka mukaan tartuntatautilain 16. pykälää on voitu käyttää vain yksilökohtaisen lääketieteellisen arvioinnin jälkeen. STM:n tulkinta on tukenut koronatestien pääasiallista vapaaehtoisuutta. Perustuslakivaliokunnan uuden tulkinnan jälkeen Avit määräävät tarvittaessa pakollisia terveystarkastuksia, muutenkin kuin ns. yksilöpäätöksinä. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut 11.03.2021 uuden ohjeistuksen, ja ns. massapäätöksiä aletaan antaa Etelä-Suomessa tällä viikolla.

Tartuntatautilain mukaan kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä

Tartuntatautilain 15. pykälän mukaisesti aluehallintovirastot ovat määränneet kunnat järjestämään terveystarkastuksia rajanylityspaikoilla. Tässä yhteydessä kuntia ohjattiin varmistamaan, että jokainen maahantulija osallistuu koronatestiin, ellei henkilöllä ole luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Maahantulijoiden määrä on tällä hetkellä maltillinen, ja tarkastukset rajoilla ovat kuntien mukaan kattavia.

3 Comments

 1. Merceeri
  15.3.2021 17:49

  ”Tartuntatautilain 15. pykälän mukaisesti aluehallintovirastot ovat määränneet kunnat järjestämään terveystarkastuksia rajanylityspaikoilla. Tässä yhteydessä kuntia ohjattiin varmistamaan, että jokainen maahantulija osallistuu koronatestiin, ellei henkilöllä ole luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.
  Maahantulijoiden määrä on tällä hetkellä maltillinen, ja tarkastukset rajoilla ovat kuntien mukaan kattavia.”

  Jos asiat ovat kerran näin kattavasti hallinnassa, niin sehän nähdään sitten viimeistään 1.5kuukauden kuluttua vappuna. Uskoo kuka haluaa, mutta kun tästä kattavasta maltillisuudesta ei ole tähän mennessä näkynyt merkkiäkään, kaiken irrationaalisuuden keskellä?
  Ps. Ainoa mahdollisuus siihen, että epidemia olisi Suomessa ohi, on se, että taudin leviämisen estämisessä vastuussa olevat viranomaiset jättävät surutta Marinin hallituksen sekoilut huomiotta.

  Vastaa
 2. Huru-ukko
  15.3.2021 18:42

  Avit tehneet niin kuin niitä on STM ohjeistanut. Eli kiuru on lennellyt missä lie pekoni käristynyt pannulla ja varhila nähnyt varhain unta, että kaikki hyvin. Ja vaarallien myrkky sariini ei ole alisiaan joutanut vahtimaan, kun on pitänyt olla kaikenmaailman kissaristiäisissä ja tissit paljaana lehdessä. Vaikka oikeusgansteri kehotti hommiin, niin ei nyt jouda…

  Vastaa
 3. juha.
  15.3.2021 19:38

  Kaikkein tärkein asia jätettiin viimeiseksi, koska maailman pätevin hallitus, joka ITSE tietää kaiken parhaiten. Kun sitten kuitenkin hommat ryssivät. Syy on kaikissa muissa paitsi hallituksessa… joka tietää ITSE kaiken parhaiten.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top