Amiraali kritisoi: Britannia lähettää liian heikot laivastovoimat Ukrainan tueksi

Kerchin salmen välikohtaus on kasvanut ”elämää suuremmaksi”: USA, Englanti, Ranska ja Saksa suunnittelevat Venäjään kohdistuvia pakotteita, ja Ukraina on ottanut puheeksi Turkin kanssa Bosborin sulkemisen Venäjän aluksilta. Jälkimmäisellä toki pyritään vain muistuttamaan Kerchin ja Bosborin kansainvälis-oikeudellisen aseman rinnasteisuudesta, mutta kriisiltä tämä alkaa jo näyttää.

Plymouth Herald kertoi tiistaina (27.11.) brittilaivaston lähettävän Ukrainan avuksi Plymouthista käsin toimivan jonkinlaisen ulkovartiolaivan HMS Echon, jonka kyky toimia po. ympäristössä, saatikka muuttaa sotilaallisia voimasuhteita em. merialueella kyseenalaistettiin välittömästi.

Amiraali lordi Alan West kommentoi Daily Starille, kritisoiden päätöstä lähettää HMS Echo:n kaltainen alus Mustallemerelle:

Jos lähetämme laivan alueelle, jossa se voi joutua taistelemaan, olisi järkevää lähettää alus joka voi huolehtia itsestään, ja kykenee taistelemaan.

Amiraalin ehdottamaan T-45 -luokkaan kuuluvan HMS Duncan:in miehistönjäsenen kommentti toukokuisen välikohtauksen jälkeen, jossa 17 venäläiskonetta ahdisti provokatoorisesti yhtä brittialusta, tukee amiraalin näkemystä: ”Heillä oli 17 konetta ja meillä 48 ohjusta. Luulenpa, että olisimme voittaneet tämän erän.”

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt 26.11:

Yhdistyneet Kuningaskunnat tuomitsevat Venäjän voimankäytön ukrainalaisia aluksia vastaan näiden saapuessa Asovanmerelle. Tarkennan, me näemme Venäjän rikkoneen kansainvälisiä normeja ja Ukrainan suvereniteettia. Venäjän tulee vapauttaa pidätetyt ukrainalaiset merimiehet ja taata vapaa kulku Kerchin salmessa.

Pääministeri Theresa May on aiemmin esittänyt saman kannan. Venäjän kannan toisti tänään (29.11,) Sputnik News:

Moskovan näkemyksen mukaan (ukrainalaisten alusten kurssi) oli selvä provokaatio YK:n konvention 19. ja 21. artikloja ja merilakia kohtaan, ja oikeuttaa kaikkiin toimiin alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi.

Tässä on siis kaksi keskenään sovittamatonta näkemystä, Venäjän ja mm. Englannin. Nykyinen tilanne on aktualisoinut viime toukokuun välikohtauksen, jossa 17 venäläistä sotilaskonetta ahdisteli HMS Duncania Mustallamerellä, myös Krimin niemimaan edustalla. Daily Starilla on videoita tapauksesta.

Jäämme seuraamaan tilanteen kehitystä. 

Asiasta kirjoittivat mm: Daily Star 27.11.2018: Royal Navy warship buzzed by 17 ‘hostile’ Russian fighter jets near Crimea risking CRASH, ja Sputnik News 29.11: UK Admiral Suggests Deploying Destroyer to Ukraine to Confront Russia, Zerohedge 25.11: Military Officials Angered Over UK Dispatch Of ”Survey Ship” To Black Sea; Calls For Destroyer. Plymouth Herald 27.11: Plymouth Royal Navy ship sent to Black Sea amid Russia and Ukraine tensions.

3 Comments

 1. Nestori Lundahl
  29.11.2018 16:49

  ”Taas alkoi sodan melske ja taiston tuoksina”.
  (Sotamies Vanhala)

  Vastaa
 2. Puolueeton
  29.11.2018 19:39

  ExUu voisi kertoa, mistä alempi valekuva on peräisin. Kuva on alkeellinen väärennös, jonka voi todeta nopeasti.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.11.2018 21:05

   Daily Starin käyttämä kuvamanipulaatio, katso linkistä. Kukaanhan ei olisi voinut tuota kuvaa ottaa, koska paikalla oli vain yksi pinta-alus. Daily Starilla on videoita po. asiasta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top