Amnesty International tuomitsee Ranskan asekaupat Saudi-Arabialle: Aseita käytetään julmassa sodassa Jemenissä myös siviilejä vastaan

Amnesty International toteaa Ranskan ja Saudi-Arabian asekaupoista, että Pariisin sanomisiin ei ole luottamista siitä, että aseita ei käytettäisi siviilejä vastaan. Ranskan presidentti Macron on myöntänyt, että aseita on käytetty sodassa Jemeniä vastaan, mutta puolustautuu sillä, että ne olisivat olleet käytössä ainoastaan Saudi-Arabian rajojen sisäpuolella. Tietovuoto kuitenkin paljastaa, että ranskalaisia tankkeja ja ohjusjärjestelmiä on käytetty siviilejä vastaan Jemenissä saudien toimesta.

Ranskassa joukko ihmisoikeuksia puolustavia mielenosoittajia yritti torstaina estää ranskalaisaseiden lastaamista saudien odottavaan alukseen.
Ranska on Saudi-Arabian suurimpia asekauppiaita. Sota Jemeniä vastaan syttyi maaliskuussa 2015. Tähän asti siellä on jo kuollut kymmeniä tuhansia siviilejä. YK pitää Jemenin tilannetta hirvittävänä humanitäärisenä katastrofina.

Aiheesta lisää: PressTV

12.5.2019 korjattu painovirhe Ranska presidentin nimestä

2 Comments

 1. Tim
  10.5.2019 20:53

  Ensimmäiseksi. Olisi hyvän tavan mukaista kirjoittaa Macronin nimi oikein, olkoonkin että hän tekee sellaista politiikaa kuin tekee. Alt-median olisi syytä olla laadukkaampi kuin MS-median niiltä osin kuin resurssit riittävät juttujen tekoon.

  Toiseksi. Jemenin sota on valtava humanitaarinen katastrofi. Mutta sota on mutkikkaampi kuin annetaan ymmärtää. Iran (shiat) käy siellä proxy-sotaa tukemalla Houthi-kapinallisia (shiat) Jemenin hallitusta (sunnit) vastaan, jota taas Saudi-Arabia (sunnit) tukee. Iranilla on tarkoitus saada Houthien myötä hallintaan Jemen ja sitä kautta kapea Bab el Mandebin salmi Punaisen meren suulla. Tällöin Iran pystyisi halutessaan vaikeuttamaan öljykuljetuksia sulkemalla sekä Bab el Mandebin että Hormuzin salmen. Iran hakee siis vaikutusvaltaa omia tarkoitusperiään varten. Noista kahdesta pahasta minä ainakin valitsen mieluummin Saudit.

  Vastaa
 2. juha
  11.5.2019 18:15

  Tämähän on erittäin hyvä alku. Suomi voisi myydä Kiinasta ostamansa paskarynkyt ”kuunpalvojille”. Sotikoon siellä keskenään, niin kauan kun henki pihisee.
  Ei tarvi todellakaan tulla Kelan asiakkaaksi. Makaroni syöstään vallasta, niin se on Ranskassa enenkin mennyt.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top