Amnesty: Yhdysvaltain johtaman sotilasliittouman sotarikoksia Syyriassa painetaan villasella

Amnesty International ja Airwars on kaksi vuotta tutkinut ja lajiteltu aineistoa Syyrian Raqqan pommituksista ja niiden vaikutuksista alueen siviileihin, joita terroristijärjestö-IS piti vankina alueella ja käytti mm. ihmiskilpinä sotilasliittouman sotatoimia vastaan. Yhdysvaltain johtaman sotilasliittouman vakuutteluista huolimatta monet alueelle kohdistuneet pommitukset olivat umpimähkäisiä. Tämä teki Raqqasta kutakuinkin kuolemanloukun alueen siviileille.

Yhdysvaltain johtama sotilasliittouma on kieltänyt siviileihin kohdistuneet iskut väittämällä, että ilmaiskut olivat kaikki täsmäiskuja.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että Raqqassa sai ilmaiskuissa surmansa yli 1600 ihmistä, kun alueelle ammuttiin kymmeniä tuhansia pommeja myös täysin umpimähkään. Itse kaupunki tuhoutui myös pahoin näissä ilmaiskuissa, joita käytiin vuonna 2017 kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana Raqqassa Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan sotilasvoimien toimesta.

Amnesty toteaa, että liittouman joidenkin iskujen umpimähkäisyys ja suhtettomuus olivat omiaan aiheuttamaan kärsimystä ja kuolemaa alueen siviiliväestön keskuudessa. Tällainen toiminta rikkoo kansainvälistä humanitääristä lainsäädäntöä vastaan ja täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Myös nelisen vuotta Raqqaa hallinnut IS syyllistyi sotarikoksiin kiduttamalla tai tappamalla heitä vastustavia alueen siviilejä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top