Ankkurisidosryhmien huoli Kajaanin yläkouluikäisistä nuorista

Kajaanilaisten lasten ja nuorten parissa toimivien viranomaisten keskuudessa on viimeisen vuoden aikana noussut huoli kajaanilaisten yläkoululaisten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Valtaosa nuorista voi hyvin ja he menestyvät koulussa, mutta ongelmia esiintyy yhä laajemmalla joukolla.

Ilmiönä ovat nousseet esiin mm. näpistykset, päihteet, häiriökäyttäytymiset kaupoissa, liikuntapaikoilla sekä jaksamattomuus ja piittaamattomuus koulunkäynnissä. Yhä useammalla oppilaalla on luvattomia poissaoloja. Päihteiden osalta on huolestuttavaa, että käyttöä aloitellaan jo 7. luokalla. Toistuvasti on tullut ilmi, että päihteitä käytetään arkipäivinä keskellä viikkoa tai sunnuntaina illalla, kun vanhemmat eivät ole niin tarkkana nuoren tullessa kotiin. Kannabismyönteisyyden kasvu nuorisossa on myös hälyttävää.

Kevään tullessa nuoriso on kokoontunut jopa 40 hengen joukolla keskustassa ja liikuntapaikoilla, joissa käyttäydytään huonosti ja sotketaan paikkoja. Nuoriso on jopa yöpynyt liikuntapaikkojen pukutiloissa. Tilanteissa on esiintynyt uhmakkuutta ja mm. haistattelua, mikäli toimintaan on viranomaisten tai aikuisten toimesta puututtu. Osa vanhemmista kokee lastensa suhteen jo neuvottomuutta ja voimattomuutta. Nämä ilmiöt on havaittu myös ankkuritiimissä sekä poliisin työssä erilaisina järjestyshäiriöinä ja rikosilmoituksina.

Kajaanin ankkuritiimi pohti 8.5.2019 yhdessä ankkurisidosryhmäläisten, eli kajaanilaisten lasten ja nuorten parissa toimivien tahojen kanssa keinoja, joilla lasten ja nuorten toiminnan suuntaa saataisiin oikaistua. Huoli on kaikkien yhteinen ja siksi se vaatii toimivaa yhteistyötä viranomaisten ja kotien välillä. Viranomaiset eivät yksin pysty ratkaisemaan tätä tilannetta.

Tulevana kesänä pyritään toteuttamaan säännöllistä jalkautumista lasten ja nuorten pariin yhteistyössä eri alojen ammattilaisten ja Walkers-auto vapaaehtoiskoulutuksen saaneiden aikuisten kanssa. Mukana ovat poliisi, Kajaanin kaupungin nuorisopalvelut ja seurakunta. Tähän liittyen Kajaanin ankkuritiimi ja Kajaanin kaupungin nuorisopalveluiden Walkers-auto toiminta järjestävät yhteistyössä vapaaehtoiskoulutuksen tiistaina 28.5.2019 klo 16–19 Ohjaamo Nupassa. Vapaaehtoiskoulutus on suunnattu vanhemmille ja kaikille täysi-ikäisille nuorten elämänmenosta kiinnostuneille aikuisille. Koulutukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, sen käytyäsi voit toimia vapaaehtoisena Walkers-autolla.

Yleisesti ottaen todettiin, etteivät vanhemmat aina tiedä, mitä lapselle oikeasti kuuluu. Ongelmia syntyy helpommin silloin, jos nuorella ei ole yhtään luottamuksellista kontaktia aikuiseen. Silloin nuori on tavoittamattomissa. Ankkurisidosryhmäläiset nostavatkin esiin muutamia hyväksi havaittuja keinoja, joiden tarkoitus on parantaa yhteisöllisyyttä ja välittämistä lasten ja nuorten parhaaksi.

Käyttöopas nuoren kanssa elämiseen eli huoneentaulu aikuiselle

Uskalla ottaa positiivinen kontakti omaan nuoreesi ja nuoren kavereihin, kysy kuulumisia ja ole aidosti kiinnostunut mitä nuorellasi on meneillään. Uskalla myös olla vahva aikuinen ja sanoa tarvittaessa ei. Lapsesi ei mene siitä rikki. Vanhemmuus ei ole aina kivaa, vaan se on kestävyyslaji.

Verkostoidu toisten vanhempien kanssa aktiivisesti. Vaihda numeroita kavereiden vanhempien kanssa, perusta kaveriporukan vanhempien WhatsApp-ryhmä.

Pyydä lapsesi kavereita käymään kotona ja keittäkää vaikka kahvit koko porukalle. Näin pääset hieman perille siitä, mitä lapsellesi ja kaveriporukalle kuuluu.

Ole kiinnostunut lapsesi some -käyttäytymisestä: missä ryhmissä ja mitä sovelluksia hän käyttää ja miten hän siellä käyttäytyy.

Velvoittakaa nuori harrastamaan muutakin kuin pelaamista koneella tai puhelimella. Siihen liittyy myös tylsyyden sietäminen. Arki ja koulu ovat välillä tylsää, mutta sitä pitää kestää ja mielellään ilman puhelinta ja sen tarjoamia viihdykkeitä.

Käy kurkkaamassa iltalenkillä koulunpihalla, skeittirampilla tai missä ikinä nuoresi onkin. Voisitko sinä perustaa matalan kynnyksen höntsäharrastusryhmän nuorille vaikkapa omalle lähiliikuntapaikalle?

Älä anna nuorellesi lupaa touhuta itselleen vahingollisella tavalla, mm. energiajuomat, päihteet, yövalvominen, pelaaminen. Ota se puhelin pois. Pidä pelirajoista sitkeästi kiinni. Anna kotiintulo-ajat. Muista halata ja kertoa että nuori on sinulle tärkeä.

Ankkurisidosryhmässä nousi esiin myös asuinalueiden ennalta estävä vaikutusmahdollisuus. Asuinalueen asukasyhdistykset voisivat perustaa omia facebook -ryhmiä, joita olisi mahdollista hyödyntää myös oman alueen ilmiötietojen jakamisessa.

2 Comments

 1. Jeppe Jöpöttäjä
  12.5.2019 08:55

  Parempi kun pössyttelevät. Säästyy sisäelimet liuottimelta ja aivot. Jännä miten vainoavat kasvia mikä on vaarallisuudessaan kahvia alempana.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.5.2019 11:49

   En ole ihan samaa mieltä cannabiksen vaarattomuudesta. Juuri väärä maine ”kevythuumeena” tekee siitä vaarallisen. Alkoholin ja cannabiksen sekakäyttö on vaarallisempaa kuin molemmat erikseen. Tätä ei nuoret tiiä. Surullista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top