Anna Kontula kirjoittaa vihapuheesta ja Holokaustista, näkökulma on tavallista syvällisempi

Holokaustin muistamisella ja siihen suhtautumisella, kuten myös muiden henkilöiden arvottamisella heidän Holokaustiin suhtautumisen kautta, on tietty merkitys kollektiivisen historianympäristömme muotoutumisessa.  Vasemmiston kansanedustaja Anna Kontula keskusteli tänään Twitterissä aiheesta, ja rohkeni pintaa syvemmälle.

Puheenvuoro Anna Kontulalle (vasemmisto):

”Holokaustin muistopäivän kunniaksi moni on tänään vaatinut nollatoleranssia syrjinnälle ja vihapuheelle, jotta virheet eivät toistuisi. En ole tästä argumentaatiosta lainkaan varma.

Tässä perustelut: 1. Syrjintä, rasismi jne. ovat melko tavallisia ilmiöitä, kun taas kansanmurhat ovat melko harvinaisia. Kaikenlainen antisemitismi oli länsimaissa verraten yleistä satojen vuosien ajan. Seksuaalivähemmistöjä ja poliittisia toisinajattelijoita suljettiin vankiloihin/sairaaloihin myös voittajavaltioissa vielä vuosikymmeniä sodan jälkeen. Tämä kaikki on ollut tietysti hirveän väärin ja ihmisoikeuksien vastaista, mutta kuitenkin aivan eri asia kuin ihmisten järjestelmällinen tappaminen. En ole varma, onko jälkimmäisen käyttäminen argumenttina ensimmäistä vastaan kestävää, loogisesti tai eettisesti.

On selvää, että toisten ihmisryhmien väheksyntä ja vähitellen paheneva syrjintä olivat eräs holokaustin ehto. Koska väheksyntä ja syrjintä eivät useimmiten johda holokaustiin, on ilmeistä, että tarvittiin jotakin muutakin.

Mitä?

Asiaa on tutkittu todella paljon. Yhteenvetona – me emme tiedä, tarkalleen. Ilmeistä on, että kyse ei ollut villiintyneiden kansanjoukkojen ”someraivosta”. Tarvittiin autoritäärinen, hyvin resurssoitu organisaatio, jonka riittävän moni jäsen hyötyi riittävästi suostuakseen tekemään osansa. Kyse ei ollut vain asenteista, vaan myös taloudesta: leireille lastattujen tai maasta karkotettujen ihmisten omaisuudet ja työpaikat jakautuivat natsien kannattajille. Sotatalous boostasi lisää ura- ja ansaitsemismahdollisuuksia.

Holokaustia eivät toteuttaneet huonosti käyttäytyvät räyhääjät, vaan ihan tavalliset pikkuvirkamiehet ja maalleen uskolliset sotilaat, jotka kieltäytyivät katsomasta koko kuvaa, koska hyötyivät konkreettisesti siitä. Selityksiä on paljon muitakin kuin yllä esittelemäni.

Jos nyt pelkistämme holokaustin syyksi vihapuheen jne., on olemassa se vaara, että emme näe näitä muita historiallisia tekijöitä – emme ehkä haluakaan nähdä, koska niitä ei ehkä ole yhtä helppoa kuvitella itsensä ulkopuolelle. Jos oikeasti on kiinnostunut vähentämään kansanmurhien riskiä, tämä ei riitä.

Vähintäänkin holokaustin muistopäivänä olisikin hyvä paikka käydä paljon nyansoidumpaa keskustelua aiheesta: Mikä siihen johti, ja miten tosiasiallisesti estää sen toistuminen. Ja sitten, toisin päin:

 • Kun niinkin tavanomaisia sosiaalisia ilmiötä kuin ennakkoluulot ja syrjintä demonisoidaan kansanmurhalla, menetetään keinoja niiden hillitsemisessä.

Tosiasia on, että ihminen on taipuvainen ryhmäennakkoluuloihin, jopa syrjintään, kun vähän kannustetaan. -Me kaikki.

Tosiasia kuitenkin myös on, että näitä ilmiöitä on tutkittu paljon ja meillä on verraten paljon verraten toimivia työvälineitä ennakkoluulojen ja etenkin syrjinnän ehkäisemiseksi. Niitä ei vain haluta käyttää laajassa mittakaavassa, koska ne edellyttäisivät isoja ja hitaita ja ainakin ensi alkuun kalliitakin muutoksia yhteiskunnassa.

Pitäisi madaltaa hierarkioita, järjestää ihmisille mahdollisuuksia myönteisiin kohtaamisiin yhteisten projektien puitteissa, vähentää kilpailullisuutta, parantaa minimiturvaverkkojen kattavuutta, ylipäätään kohdella ihmisiä hyvin. Se kaikki on kamalan työlästä, ja sitä on vaikea selittää äänestäjille. Paljon helpompaa on sanoa, että pitäisi puhua toisille nätisti, tai tulee kansanmurha.

Lopuksi sanon vielä, että en mitenkään kannata ennakkoluuloja, rasismia, syrjintää, stigmoja jne. Sen sijaan kannatan lämpimästi tiedettä, tässä tapauksessa eritoten yhteiskuntatiedettä, ja toivoisin vakavampaa suhteutumista sen meille tarjoamiin mahdollisuuksiin tehdä tästä yhteiskunnasta parempi paikka meille kaikille.

Kirjoitti Anna Kontula, vainojen uhrien muistopäivänä 27.01. 2021.

Keskustelu aiheesta on nyt avattu, ja Kontula rikkoi jo eräitä konventioita. Hän muistutti, ettei pelkkä ennakkoluuloinen puhe ja hieman toisenlaisen henkilön karsastaminen vielä johda joukkomurhiin. Hän mainitsi myös toisen ihmisen demonisoinnin: Onko siinä se ratkaiseva askel ”vihapuheesta” vihatekoihin? Miten vältämme, ettemme itse ota tätä askelta? Pohdittavaa riittää.

13 Comments

 1. Nestori Lundahl
  28.1.2021 00:06

  Ihminen on ihmiselle ihminen.

  Vastaa
 2. tulitikkutyttö
  28.1.2021 01:25

  Holokaustin, Stalinin leirien, Kamputsean tai Kiinan kulttuurivallankumouksen tapahtumien yksi edellytys on ollut teknologia jollaista ei ole aikaisemmin ole ollut. Ei pelkästään aseet, vaan myös nopea joukkotiedotus ja muutenkin teollinen valmistus. Jos keskiajan eurooppalaisissa sodissa olisi ollut käytettävissä nykyaikaista aseteknologiaa niin häviölle jääneet olisi voitu teurastaa nopeasti, nyt islamilaisella vallankumouksella on ne käytössä ja yhteiskuntarakenne muistuttaa monessa suhteessa Euroopan keskiaikaa. Erona on kuitenkin se että keskiajan sodat olivat yleensä hallitsijasukujen keskinäistä välienselvittelyä ja reviiritaistelua, jossa lähinnä uskonto oli tärkeässä roolissa globaalina ideologiana.

  Kaikkien juutalaisvainojen taustalla oli kuitenkin perimmiltään raha. Pankkitoiminta oli yksi harvoista juutalaisille sallituista elinkeinoista, ja he hoitivat sitä taitavasti. Kun hallitsijat sitten velkaantuivat, oli helppo hoitaa uhkaava vararikko juutalaisten karkoituksella ja omaisuuden takavarikoinnilla. Tältä pohjalta selittyy salaliittoteoriat juutalaisen pankkieliitin hallitsemasta maailmantaloudesta.

  Holokausti ei alkanut Natsi-Saksassa valmiin tiekartan pohjalta, aluksi leirit olivat lähinnä mielipidevankeja varten. Jo pelkästään kuljetukset olivat myöhemmässä vaiheessa iso ongelma ja niitä varten ei ollut budjettia vaan ainakin osittain leireille viedyt maksoivat matkastaan jonka piti johtaa uusille asuinsijoille. Useimmat vartijat eivät olleet rintamakelpoisia sotilaita, osa oli naisia ja jotkut heistä saivat legendaarisen ihmishirviön maineen. Tavallisilla ihmisillä ei yleensä ollut tietoa tuhoamisleirien tapahtumien mittakaavasta. Saksan hyperinflaation aikana moni rikaskin ihminen menetti omaisuutensa ja juutalaiset saivat ostettua halvalla kokonaisia kaupunkikortteleitakin ulkomaisella rahalla, ja tämä lisäsi vettä juutalaisvihan myllyyn.

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   28.1.2021 12:34

   ”salaliittoteoriat juutalaisen pankkieliitin hallitsemasta maailmantaloudesta”

   Ks. ”Who Controls America?”, https://thezog.wordpress.com/
   ja
   ”Uusi maailman (epä)järjestys”, http://nwoumj.blogspot.com/2014/08/rotschild-ja-nwo.html

   ”Salaliittoteorioista” puheenollen ks- myös ”Se on salaliittoteoria!”, https://oikeamedia.com/o1-138512

   ”Salaliittoteoria-miekkaa” käyttää meillä ennen kaikkea planeettame globaalin rikollisen ”eliitin” pääpropagandakanava, Bilderberg-globalisti Antti Herlinin peukalon alla oleva Brysselin Pravda vaientaakseen kaikki sen agendan vastaiset kriittiset äänet. Pravdan pääasiallinen valehtelun muoto on vaikeneminen tärkeistä asioista ja vain ostotuuksien kertominen siten, että asian varsinaisen totuussisältö kääntyy päälaelleen.
   Pravda soveltaa myös sääntöä, että ”hyvästä” disinformaatiosta n. 97% on totta ja loput 3% on sitten lukijan alitajuntaan suollettavaa ”totuutta”.

   Näyttää siltä, että suuri joukko itsensä jopa ns. ”intellektuellelleiksi” itsensä katsovista pitää tuota johtavaa joukkoharhautusmediaamme suomalaisen ”laatujounalismin lippulaivana” ja omasta puolestaan sivaltelee ”salaliittoteoria”-miekallaan niitä, jotka eivät hyväksy Pravdan suoltamaa ”totuutta”.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   29.1.2021 10:46

   ”Holokausti ei alkanut Natsi-Saksassa valmiin tiekartan pohjalta, aluksi leirit olivat lähinnä mielipidevankeja varten. Jo pelkästään kuljetukset olivat myöhemmässä vaiheessa iso ongelma.”

   Uudemmassa israelilaisessa Holokaustin tutkimuksessa on tuotu esiin uusia näkökulmia. Mm. joukkotuhonnan aikaa arvioidaan uudelleen: Se on ollut aiemmin luultua lyhyempi ajanjakso, esittää eräs nuorenpolven tutkija. En ole tutustunut julkaisuun, mutta toisessa yhteydessä olen nähnyt maininnan Himmlerin käskystä lopettaa juutalaisten teloitukset vuonna 1943, mikä liittyi hänen rauhantunnusteluihinsa länsivaltojen kanssa. Israelissa on mahdollisesti havaittu sama asia. Himmlerhän tunnetusti piti yhteyttä Walter Schellenbergin avulla USA:n tiedustelun Euroopan-asemapäälliikköön (Chief of Station, COS) Allen Dullesiin, joka oli Bernissä Sveitsissä. Roosevelt kielsi nämä saksalais-amerikkalaiset keskustelut, kun ne olisivat saattaneet johtaa sodan loppumiseen.

   SS:n juutalaistoimiston päällikkö Adolf Eichmann kävi ennen sotaa henkilökohtaisesti Tel Avivissa, jossa hänen piti tavata mm. Haganahin edustajia. Keskustelun aihe olisi ollut Saksan juutalaisilta takavarikoimien varojen käyttö Haganahin toimintaan ja mm. maan ostamiseen kibbutsh-kollektiivitiloja varten. Yksi SS:n valtuuskunta oli jo käynyt silloissa britti-mandaatti-Palestiinassa, ja sen raportti oli julkaistu natsilehdissä. SS:n edustajat olivat käyneet tarkastusmatkalla, tutkimassa miten rahat on käytetty. Raportti oli ollut suorastaan ylistävä. Eichmannin matka tyssäsi britteihin, jotka eivät pitäneet juutalaissiirtolaisten avustamisesta.

   Joukkotuhonta sattuu näiden kahden ajankohdan väliin, ja ennenkuin uudempi tutkimus päätyy johonkin lopputulokseen, ei kannata sanoa juuri mitään lopullista arvioita Holokaustista. Keskustelussa Holokaustista esiintyy montaa eri tapaa. Eräs Suomessa asuva muslimi oli muistaakseni sitä mieltä, että ”Hitleriltä jäi hommat kesken”, mutta hän välttyi kansanryhmänkiihoitus-syytteeltä, eli asia ei päätynyt oikeuden käsittelyyn. Eihän tämä shia-islamisti kiistänyt Holokaustia, vaan toivoi sitä lisää.

   Ymmärrän myös Israelin kritisoinnin, jota mm. Anna Kontula on parisen kertaa harrastanut. Israelin valtio kuuluu samaan kerhoon meidän kanssamme, ja siltä voidaan ja tuleekin vaati samojen normien noudattamista, kuin mitä vaaditaan eurooppalaisilta valtioilta. Palestiinalaisten kohtelu ei kuitenkaan mahdu tähän keskusteluun, kuten ei heidän käyttäytyminenkään.

   Vastaa
 3. Marttilan Isäntä Maalta
  28.1.2021 05:11

  Suomen nykyhallitus on toteuttamassa ”henkistä holokaustia” mm. kristityille ja perussuomalisille.

  Vastaa
 4. Marja Puuronen
  28.1.2021 11:20

  Miksi rasistit tappoivat jopa 15 milljonaa ihmistä Holodomorin kansamurhasss, missä korvaukset Puolalle?
  Isoin rasisti on se joka huutaa siitä kovimmin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.1.2021 12:56

   Puolallakin olis saatavia korvauksia bolshevikeilta, mutta Holodomor kosketti Ukrainaa ja osin Valkovenäjää, joissa tehtiin keinotekoinen nälänhätä, johon menehtyi noin kuusi miljoonaa ihmistä.

   Vastaa
  2. Kalergi-suunnitelma
   28.1.2021 15:03

   ”Isoin rasisti on se joka huutaa siitä kovimmin.”

   Kuten ennenkaikkea Ohisalo viherkommunistijoukkoineen, joka on tuhoamssa suomalaisen kansallisvaltiomme ja kantasuomalaiset matalan intensiteetin etnisellä kansanmurhalla kehitysmaalaisten barbaarien invaasion alle: ”Turvpaikan haku on perusoikeus” – myös jokaiselle raiskauksia ja muita rikoksia tehtailevalle raakalaiselle, joka valtakunnarajallamme lausuu taikasanan ”asylum”.
   Eikä tuo lysti maksakaan talousasiantuntija Pauli Vahteran tekemien laskelmien mukaan kuin vähintään kolme miljardia euroa VUODESSA suomalaisten veronmaksajien piikkiin otettua ulkomaan-velkarahaa jo tällä hetkellä ja korona-rajoitusten päätyttyä rajaliikenteelle tuo summa tulee pian moninkertaistumaan. Mutta kommunisti Paavo Arhinmäen mukaan valtionvelkaa ei koskaan tarvitse maksaa takaisin ja viherkommunistien mukaan rahaa saa automaatista ja sähköä tulee pistorasiasta!

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    28.1.2021 17:07

    Narsistista moraaliposeerausta harjoittava viherkommunisti P.Haavisto viivyttää epämiellyttävän totuuden kertomista kunnallisvaalien jälkeiseen aikaan:

    ”Leena Meri: Ulkoministeri Haavisto edelleen salamyhkäinen al-Holista haettujen kuluista”,
    https://www.kansalainen.fi/leena-meri-ulkoministeri-haavisto-edelleen-salamyhkainen-al-holista-haettujen-kuluista/

    Vastaa
   2. Kalergi-suunnitelma
    28.1.2021 20:44

    Rotschild-agentti Soroksen rahallisesti tukemien NGO-”hyväntekeväisyys”-järjestöjen operaatiot lisääntyvät odotetusti ja huomattavasti sen jälkeen, kun Italian globalistihallinto keskeytti NGO-alusten takavarikoinnit joulukuussa ja lakkautti kansallismielisen Matteo Salvinin hallituksen politiikan lopettaakseen ihmissalakuljetuksen Välimeren ylitse.

    UNHC:n mukaan vuonna 2020 Italiaan kuljetettiin Välimeren ylitse yhteensä 34 000 laitonta siirtolaista ja luvun todettiin kasvaneen huomattavasti vuodesta 2019, jolloin Salvini käytännössä lopetti ihmiskuljetukset Italiaan.

    Luku vuonna 2020 ehti kasvaa kolminkertaiseksi vuoteen 2019 verrattuna, jolloin maahan kuljetettiin 11 471 henkilöä. Suurin kuljetettujen henkilöiden ryhmä olivat tunisialaiset, joita rahdattiin Italian kautta EU-alueelle 38 % kaikista laittomista siirtolaisista.
    ”34,000 migrant sea arrivals in Italy in 2020, UNHCR”, https://www.infomigrants.net/en/post/29807/34-000-migrant-sea-arrivals-in-italy-in-2020-unhcr

    Kuinka moni niistä päätyy Suomeen taikasanan ”asylum” voimalla viettämään loppuelämänsä lokoisaa elämää suomalaisten veronmaksajien piikkiin otetun ulkomaanvelkarahan avulla kustannetulla sosiaaliturvalla? ”Turvapaikanhaku on perusoikeus” viherkommunisti Ohisalon mukaan. Lakiin jätetyn porsaanreiän ansiosta hylätyn tarvapaikkahakemuksen voi uusia kuinka monta kertaa tahansa, joka niinollen takaa lokoisan loppuelämän suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

    Vastaa
 5. Sintti
  28.1.2021 16:15

  Milgramin tottelevaisuuskoe on hyvä esimerkki ihmisen luonteesta.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Milgramin_tottelevaisuuskoe

  Vastaa
 6. juha.
  29.1.2021 21:06

  Vasemmiston jeesusteluissa ei ole mitään piohdittavaa sen enempää kuin (piip) edessä kyyristelemisessäkään mukamas saitilla, jossa voi aukoa päätään virtahevosta, joka on olohuoneessa! (piip) pelko on viisauden alku!

  Kristillinen valkoinen raukkamaisuus ei johda mihinkään muuhun kuin siihen, että Suomen (piip) liputtaa rempseästi BLM:n puolesta, joka harjoittaa kaikkea sitä mitä me valkoiset niin paljon tarvitsemme. Siis kunhan me maksamme siitä ensin sen ”huviveron”!

  Vastaa
 7. Räpätäti
  10.2.2021 19:53

  Eivät kansanmurhat harvinaisia ole. Saksalaisten kansanmurha ylittää kyllä suuruudellaan lähes kaikki muut. Osallisiakin oli monia eurooppalaisia valtioita.

  https://uppochnersehr.wordpress.com/tag/dresdenin-pommitus/

  Kahden päivän saldo Dredenissä oli 400 000kuollutta, lähinnä elävältä poltettuna. Vuosipäivä lähestyy, mutta mediassa pyörii tauotta propaganda holokaustista

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top