Anni Sinnemäki elää energiasta vastaavana apulaispormestarina vaarallisessa mielikuvitusmaailmassa

Vastauksena esittämiini Helsingin Uutisissa (12.3.) huoliin Helsingin kaukolämmön hinnan moninkertaistumisesta energiasta vastaava Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kirjoittaa kolumnin tämän viikonvaihteen Helsingin Uutisiin ”Ukrainan sota vaatii meiltä riippuvuuksien katkomista ja käden ojentamista”. Siinä Sinnemäki puolustaa pormestari Juhana Vartiaisen linjaa luopua sekä kivihiilestä että maakaasusta lämmön ja sähkön tuotannossa.

Tehtäköön heti ensiksi selväksi, että Helsingissä sekä kivihiilellä että maakaasulla tuotettu huipputehokas yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto (CHP) on se malli, jolla ”vihreä” Kiina uudistaa energiantuotantoaan esimerkiksi Pekingissä, missä on Helsingin tavoin kattava kaukolämpöverkosto. Olen tästä kirjoittanut englanninkielisen raportin ja mainostanut siinä ympäristöystävällistä Helsingin kivihiilistrategiaa, joka myös tehokkaasti puhdisti kaupunki-ilman. HELEN’llä on vuosien varrella ollut runsaasti vierailijoita Kiinasta apulaisympäristöministeriä myöten.

Saksassa unelmoidaan vihreästä siirtymästä

Saksassa on unelmoitu Helsingin vanhasta tehokkaasta energiantuotantostrategiasta osana heidän Vihreää Energiasiirtymää, mutta he vuonna 2015 arvelivat kykenevänsä sitä lisäämään vaivaiset 300 MW per vuosi, vaikka CHP on 2010-luvulla ollut Saksan liittohallituksen energiatoimeenpano-ohjelman eräs kulmakivistä. Saksan tuulivoiman vuoksi heiluvan sähköntuotannon turvaa nyt ja pitkälle tulevaisuuteen ydinvoimasta luopumisen vuoksi massiivinen määrä tehotonta kivi- ja ruskohiililauhdevoimaa, jossa ei lämpöä oteta talteen. Luvut ovat suorastaan järkyttävät tässä Vihreään Energiakäänteeseen (Energiewende) vannovassa maassa.

Kiinan kivihiili ja vihreä siirtymä

Kiina ilmoitti juuri lisäävänsä 200 miljoonaa tonnia kivihiiltä varastoihin, koska Kiinassa on ollut myös vakava energiakriisi 2021-2022. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kivihiilen kulutus Suomessa kasvoi viime vuonna 19 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon polttoaineena 1,8 miljoonaa tonnia.

Näin Helsingissä

Sinnemäki ei lupaa sitä ainoaa yhtä ja oikeaa päätöstä turvata edes joltisenkin hallittu kaukolämmön hinta helsinkiläisille eli pyörtää päätös olla sulkematta Salmisaaren ja Hanasaaren kivihiilivoimaloita. Kun ne suljetaan kahden vuoden kuluttua lopullisesti, välttämätön lämpö joudutaan tuottamaan erittäin kalliisti 10:llä lämpövoimalaitoksella ja vihreiden helsinkiläisille antamalla ”huomenlahjalla” eli Vuosaaren biovoimalaitoksella, jonka vihreät tuomitsevat nyt luontokatoa ja ilmastonmuutosta kiihdyttävänä järkyttävänä virheenä.

Kohtuuhintaisen kaukolämmön sijasta Anni Sinnemäki tarjoaa Helsingin Uutisten kolumnissa helsinkiläisille energiansäästöä ja maalämpöä. Mistäköhän Anni Sinnemäki taikoisi kahdessa vuodessa rahat, työvoiman ja komponentit ynnä muut tällaiseen ainutlaatuiseen taloushistorialliseen urakkaan. Ei mistään tietenkään. Miten tällainen urakka voitaisiin esitellä ympäristö-/rakennuslupaviranomaisille niin, että esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointi voitaisiin tehdä asianmukaisesti. Ei mitenkään tietenkin. Sinnemäki ei ehkä tiedä, että maalämpö toimii sähköllä, eikä se ole uusiutuvaa energiaa (toisin kuin geoterminen lämpö) eikä sitä ylipäätään riitä kaikille helsinkiläisille.

Täydellistä piittamattomuutta energiahuollosta

Täydellistä piittamattomuutta ja tietämättömyyttä osoittaa Anni Sinnemäen tämä lause: ”Maakaasun korvaamiselle täytyy todennäköisesti löytyä vaihtoehdot nopeammin kuin olemme ajatelleet.”
Sinnemäen vastuullaan olevan energiahuollon uusi strategia linjaa nyt Euroopan unionin taksonomia-asetuksen nojalla annettavan komission jo esittelemän delegoidun asetuksen mukaisesti vihreään maakaasuun ja kahden kivihiililaitoksen sulkeminen tarkoittaa, että maakaasun osuutta kaukolämmön tuotannossa nostetaan 41 %:sta jopa 80 %:iin.
Anni Sinnemäen viikonlopun Helsingin Uutisten kolumni osoittaa taas sen, että vihreä ajattelun perusmotto on: ”Täydellisen tietämättömyyden antama ideologinen varmuus”.

Mikko Paunio

Viitteet:
https://www.afr.com/world/asia/china-to-ramp-up-oil-gas-coal-production-as-energy-costs-rise-20220307-p5a2i9?mc_cid=783e0470b7&mc_eid=0824139ce4″>https://www.afr.com/world/asia/china-to-ramp-up-oil-gas-coal-production-as-energy-costs-rise-20220307-p5a2i9?mc_cid=783e0470b7&mc_eid=0824139ce4

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/05/Paunio-EnergyLadder.pdf

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/combined-heat-and-power-energiewende-cornerstone

https://www.destatis.de/EN/Themes/Economic-Sectors-Enterprises/Energy/Production/Tables/electricity-production-chp-monthly.html

7 Comments

 1. Leino Kimmo
  9.10.2022 20:55

  Moniko on lukenut, että Suomessa 150 tuulivoimalaa odottaa sähköverkkoon kytkemistä 1 – 2 vuotta, koska sen aikaa kestää Fingridiltä saada sähköverkko liittämisen vaativaan kuntoon !

  Nyt kuitenkin hallitus KIIREHTII suurille yrityksille sähkötukia; muttei kiirehdi tai puhu tästä valmiista voimakapasiteetista ja sen saamisesta verkkoon 2 vuotta nopeammin ?

  Tuo 300 miljoonaa sähköverkkoon; eikä TUKIIN minusta kuulostaa paremmalta ratkaisulta; entä Teistä ?

  Vastaa
  1. Zardex
   9.10.2022 23:23

   Tarkoituskin on luoda inflaatiota ja energianiukkuutta. Siihen toimet tähtäävät ja ovat siinä tehokkaita. Tämä on agendan mukaista.

   Vastaa
 2. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  9.10.2022 23:33

  Helsinkiläiset ovat toopen äänestäneet valtaan. Nyt äänestäjät saavat nauttia työnsä tuloksista. Onnittelut.

  Vastaa
  1. Kepu
   10.10.2022 17:33

   Todellakin upeaa!!! Vihersiirtymä ja nopeutettu hiilivapaus sopii oikein hyvin Helsinkiin. Sitä ihmiset ovat äänestäneet ja halunneet. Nyt vihdoin pääsevät etujoukkoon hiilivapaudessa. Ei energian hinnalla ole väliä, kun voi elää hiilivapaasti.

   Vastaa
 3. Vihreet = DDR
  9.10.2022 23:39

  Vihreet saattaa tarkoituksella tehdä vahinkoa yhteiskunnalle ja peittävät sen sekaviin lausuntoihinsa.

  Vastaa
  1. Jouni S.
   10.10.2022 14:54

   Vihreiden sosialismi & kommunismi on olevinaan parempaa kuin se perinteinen, mutta lopputulos on aina sama ja sen jälkeen ei kenelläkään ole hyvä olla. Suomesta on pian kaikki teollisuuden (vientituloja tuovat & nettoveroja maksavat) työpaikat siirretty muualle ja tilalle ei ole saatu juuri mitään. Syynä työn teettämisen kalleus ja energian kohonnut hinta, ainakin. Vain julkinen sektori jatkaa kasvuaan. Nykyhallitus ei edes ymmärrä yksityisen ja julkisen työpaikan eroa kansantalouden näkökulmasta, valitettavasti. Työllisyyden kasvua on hehkutettu, mutta samaan aikaan verotulot suhteeessa menoihin eivät kasva ja julkinen velka jatkaa kasvuaan. Eli kaikki ei ihan täsmää, vaikka muuta väitettäänkin. Varmaa on kuitenkin valtion korkomenojen kasvu, vaikka vasemman laidan talousviisaat sen kielsivätkin. Suomessa oli sähköntuotantoonkin varakapasiteettia, mutta vihreät saivat senkin tuhotuksi, nyt kylmimmällä talvella ei ole muuta tarjota kuin sähkö- & lämpökatkoja. Leipäjonot meillä oli jo ennestään, ne mutta pitenevät tähänastiesta. Suomalaisten rahat kun menevät saksalaisten energiaslaskujen maksamiseen.

   Vastaa
 4. Mut pitäis vapauttaa
  10.10.2022 13:52

  Pkele kun #duttaa. Olen helsinkiläinen, enkä tod. ole halunnut noita mielisairaita valtaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top