Apteekkarien ehdotus vähentäisi valtion kuluja lääkkeistä ja laskisi lääkkeiden hintoja

Lääkkeiden kela-korvattavuus on keskeinen osa hyvinvointivaltiomme perustaa, vaikkemme sitä huomaa, -ellemme sairastu. Uusien ja entistä kalliimpien lääkkeiden tulo nostaa lääkekorvausten kokonaismäärää, -ja näihin rahoihin kohdistuu muitakin tarpeita. Apteekkariliitto onkin tehnyt ehdotuksen, miten puolittamalla apteekkivero ja leikkaamalla lääketaksaa vastaavasti voidaan lääkekuluja tuntuvasti pienentää.

Apteekkariliitto esitteli suunnitelmansa keskiviikkona (24.06.). Suunnitelma toisi heti lääkkeiden käyttäjien ja Kelan menoihin 88,5-miljoonan vuosittaisen säästön, kertoi Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen keskiviikon infossa. Sosiaali- ja terveysministeriössä on myös tekeillä lääkehuollon tiekarttatyö, johon Apteekkariliiton ehdotus liittyy.

Apteekkariliitton ehdotus laskisi halvimpien lääkkeiden hintoja 2,2%, keskimääräisiä hintoja 4,3%, ja kalleimmissa lääkkeissä alennus olisi 8-9%. Tämä saavutetaan leikkaamalla lääkkeen hinnan apteekissa määräävää lääketaksaa.

Apteekkariliiton ehdottama malli vastaa myös hallituksen tavoitteeseen alentaa lääkekorvausmenojen valtion osuutta sekä ajankohtaiseen elvytystarpeeseen. ”Lääkekorvausmenot kasvavat vuosi vuodelta ja kasvu johtuu pääosin uusista ja kalliista lääkkeistä, joiden hintoja mallimme leikkaa eniten”, kertoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Hirvonen.

Malliin kuuluu myös apteekkiveron progression lisäämistä ja veron uudelleenkohdentamista. Verokertymän puolittaminen laskisi valtion tuloja apteekkiverosta ensimmäisenä vuotena, mutta liiton laskelman mukaan säästöä valtiolle kertyisi alle kolmessa vuodessa jo noin sata miljoonaa, kun lääkekorvausmenojen valtionosuus pienenisi lääkkeiden hintojen laskun myötä.

Apteekkiveron maksuperuste olisi Apteekkariliiton mallissa lääkemyynnin kate, ei liikevaihto nykyiseen tapaan. Apteekkiveron tuotto miltei puolittuisi, mutta kun veron alennus viedään ehdotuksessa kokonaisuudessaan hintoihin, ja kalliiden lääkkeiden osalta olisi kiinteä myyntikorvaus nykyisen tukkuhintaan sidotun sijasta, tulisi lääkekorvauksiin merkittävä säästö.

Liitto on laskenut, että lääkkeiden käyttäjät säästäisivät vuosittain pienevinä omavastuina 30,5 miljoonaa euroa, ja Kelalle koituisi säästöä 58 miljoonaa, -laskettuna vuoden 2019 lukujen mukaan. Kelan maksamissa lääkekorvauksissa säästö jakaantuisi niin, että valtio säästäisi 33,5 miljoonaa euroa ja palkansaajat 24,5 miljoonaa.

Kotitalouksille lääkkeiden hintojen lasku toisi lisää rahaa käytettäväksi kulutukseen, mikä olisi samalla talouden elvyttämistä. Liitto ehdottaa myös heikosti kannattavien pääapteekkien muuttamista sivuapteekeiksi, mikä parhaiten tapahtuu apteekkarivaihdosten yhteydessä. Apteekkariliiton ehdotuksessa on uutena innovaationa palkkio lääkkeenvaihdosta,  ja vuorokaudenaikaan sidottu toimitusmaksu.

Lääkehintojen alentaminen palvelisi siis myös koronan jälkeistä taloudellistä elpymistä. Apteekkariliiton lehdistökonfrenssissa mainitiin myös apteekkien onnistuminen koronakriisin aikana: Lääkkeidenjakelu ja apteekkipalvelut pystyttiin hoitamaan ilman häiriöitä, mikä ei onnistunut kaikissa pandemian koskettamissa Euroopan maissa.

Koronan lisäksi apteekkialaa ja lääkkeidenjakelua on ravistellut Suomen hallitus: Jo vuosien ajan valmisteltu hoitajamitoitus-uudistus ottaa ainakin ensialkuun resursseja lääkekorvausten valtionosuuksista:

Monien muiden terveysalan mullistusten joukossa on etenemässä myös apteekkialan kokonaisuudistus, mihin Apteekkariliitto tänään reagoi omilla ehdotuksillaan. Koska käyttämättä jäävien ja hävitettäviksi päätyvien lääkkeiden arvoksi arvellaan noin 100 miljoonaa vuodessa, Extrauutiset kysyi tiedotustilaisuudessa lääkkeiden hävikistä ja mahdollisuudesta kierrättää käyttämättömiä lääkkeittä.  Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan asiakkaalle jo luovutetun mutta käyttämättä jääneen avaamattoman lääkepakkauksen kierrättäminen uudelle käyttäjälle ei ole mahdollista, koska apteekki ei voi vastata asiakkailla jo olleusta lääkkeistä: Niitä on voitu säilyttää väärin, mikä on voinut vaikuttaa lääkkeen tehoon. Maailmalla on myös liikkeellä lääkeväärennöksiä, joiden päätyminen käyttäjälle saattaa olla jopa terveydelle vaarallista.

Kysymykseen hävikin pienentämis-mahdollisuuksista Sandler vastasi kertomalla annosjakelupalvelusta, jonka useat apteekit tarjoavat asiakkaille.

Annosjakelupalvelussa apteekki toimittaa asiakkaalle säännöllisesti hänen käytössään  olevan lääkevalikoiman kerta-annospussissa, joka on tarkoitettu kahdeksi viikoksi kerrallaan. Annosjakelu-asiakas maksaa vain jaetuista lääkkeistä: Hän ei osta kokonaisia lääkepaketteja. Annosjakelussa käytetään myös aina edullisimpia vaihtokelpoisia valmisteita, joten lääkelasku kevenee  sitäkin kautta. Asiakkaalle ei kerry ylimääräisiä lääkkeitä ja lääkehävikki jää pieneksi, kun asiakkaalle toimitetaan kerralla vain kahden viikon lääkkeet, Charlotta Sandler täsmetää.

Noin 80%:lla apteekeista on tämä palvelu, jota kannattaa kysyä omasta lähi-apteekista. Apteekit seuraavat siis terveysalalla tapahtuvia muutoksia, ja suunniteltuja mullistuksia, ja reagoivat niihin aloitteellisesti.

2 Comments

 1. Jos vähän muutetaan
  26.6.2020 11:11

  Sinänsä oiva ehdotus mutta mitä se tekisi valtion verotuloille? Nyt lääkeistä saatavat verot otetaan tuloveroista. Siis ne verot jotka muodostuvat korvauksista. Ja jos lääkkeiden veroja pienennetään, niin jostain on kerättävä sekin summa. Ja se kyllä tarkoittaisi tuloveron kasvattamista.

  Jos mieittään sitten apteekkareiden saamaa tulosta niin näenninen lääkkeiden hinnanlasku aiheuttaisi lisääntyvää kulutusta joka kurjistaisi kansaa tuloverojen kasvun muodossa. On siis tältäosin parempi pitäytyä nykyisessä.

  Sen sijaan… Apteekeissahan on kolme hintaporrasta joiden mukaan lääkkeet voidaan hinnoitella. Ja yllätys yllätys… Poikkeuksetta kaikilla apteekeilla on se korkein hintaporras käytössä. Jos siis muutettaisiinkin niin että kaikilla apteekeilla olisi se alin hintaporra käytössä niin lääkeiden menekki kasvaisi, valtion vertulot lisääntyisivät kuten myös apteekkienkin koska menekki olisi suurempi. Ja kaikki voittaisivat.

  Apteekilla on varaa pienetää katettaan sillä ne yleensä uusivat sisustansa kolmen vuoden välein. Ja se sisustan uusiminen maksaa apteekin koosta riipuen >120 000e. Eli, tuon verran ne tekevät ”ylimääräistä voittoa” kolmessa vuodessa.

  Vastaa
 2. murre riepunen
  26.6.2020 11:37

  Apteekki alalle aiotut uudistukset voidaan unohtaa, vaikka hyötyjä valtiolle, siis veronmaksajille olisikin. Vihreiden kansanedustajan maalailemat kauhukuvat tulevasta kaaoksesta, aurinkomyrskystä, sen mukanaan tuomat ongelmat ovat koronaan verrattuna moni satakertaiset, uumoilee vihreät. Joten maamme on kunnianhioisesti otettava haaste vastaan, panostettava ” myrskyn ” tuhojen minimointiin, lainaa otettava satoja miljoonia, vähintään, Koronan mukanaan tuomat ongelmat ovat näpertelyä tulevan rinnalla, vihreä edustaja uumoilee, haluamme olla eturintamassa myös tässä, joten apteekkin ehdotukset jäävät mappi ööhön.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top