Armenia & Azerbaidzan: Ilmavälikohtaus kertoo sodan-vaaran olevan akuutti

Armenia on venäläisen väitteen mukaan lähettänyt ainakin yhden Su-25 -maataistelukoneen ilmaan azerbaidzanilaisten ammuttua alas rajan Azerbaidzanin puolella tapahtuvaa toimintaa tarkkailleen armenialaisten droonin, joka oli pysytellyt Armenian ilmatilassa. Välikohtaus sujui ilman muita menetyksiä, mutta kertoo tilanteen rajalla olevan kireä.

Rajavälikohtauksissa Armenian ja Azerbaidzanin välillä on saanut surmansa useita sotilaita, ja yhä islamistisemmaksi muuttuva Turkki on lähettänyt sotavoimiaan, myös lentokoneita, muslimimaa-Azerbaidzanin tueksi. Joukkojen sanotaan osallistuvan sotaharjoitukseen, joka päättyy ilmoituksen mukaan 10.08. Turkkilaiset kuitenkin pyörivät maiden rajalla.

Turkin autokraattisella presidentillä Recep Tayyip Erdoganilla on arvostelijoiden mukaan ”ottomaanisia valloitustavoitteita”, jotka ulottuvat Libyasta turkinsukuisten kansojen alueille Keski-Aasiaan. Azerit ovat turkkilaista heimoa. Armenialaiset ovat kristittyjä.

Turkin valtio ei ole myöntänyt eikä katunut turkkilaisten 1910-luvulla toteuttamaa noin miljoonan armenialaisen kansanmurhaa. Neuvostoliiton hajoamis-selkkauksissa azerit joukkomurhasivat armenialaisia, ja itsenäistyneiden Armenian ja Azerbaidzanin välillä tapahtui väkivaltaisuuksia. Tilanne jätti myös alueellisia epäselvyyksiä.

Armenian puolustusministeriö ei ole vahvistanut välikohtauksen tapahtumista.

Al-Masdar News on arabi-uutistoimisto, joka toistaa usein Venäjän virallisia kantoja. Avia Pro on yksityinen venäläinen uutisvälittäjä, joka saa tietoja mm. Syyriassa olevilta venäläisiltä joukoilta, ja välittää toisinaan uutisia, jotka Venäjä haluaa kertoa vain epävirallisesti. Avia Prota syytetään toisinaan Venäjän disinformaation jakamisesta.

Asiasta kertoivat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top