Armenia haluaa venäläisiä rajalleen eilisen aseellisen välikohtauksen jälkeen

Azerbaidžanin joukkojen iskettyä eilen armenialaisia vastaan Armenia vetoaa eräiden entisen Neuvostoliiton maiden kollektiiviseen turvallisuussopimukseen (CSTO), sanoi Armenian väliaikainen pääministeri Nikol Pashinyan tänään hallituksen kokouksessa. Armenia haluaa maiden rajalle CSTO-järjestön jäsenmaiden -mainiten erikseen Venäjän- joukkoja valvomaan eilen rikottua aselepoa. 

Azerbaidžan näyttää käyttäneen tykistöä Armenian aluetta vastaan, mutta syyttää Armeniaa provokaation käynnistämisestä. Armenia on sopimusjärjestö CSTO:n jäsen. ( Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestö [ven. Организация Договора о коллективной безопасности, Organizatsija Dogovora o kollektivnoi bezopasnosti, lyhenne ODKB]). Muut jäsenet ovat Kazakstan, Kirgisistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Valko-Venäjä ja Venäjä. Azerbaidzan erosi v.1999. Armenia aloittaa syyskuussa kautensa järjestön puheenjohtajana. Pashinyan korostaa, että Armenia ”ymmärtää vastuunsa olla luomatta turvallisuusuhkia CSTO:lle, eikä halua sitouttaa liittoutuneita valtioita sotatoimiin”. Pääministeri vakuuttaa myös estävänsä provosoivat toimet Armenian taholta.

Pääministeri Pashinyan haluaa CSTO:n tarkkailuvaltuuskunnan sijoittamista Armenian ja Azerbaidžanin rajalle ”mahdollisena ratkaisuna totuuden selvittämiseksi Armenian ja Azerbaidžanin keskinäisistä syytöksistä. -Jos tällainen tehtävä olisi mahdotonta, meille voisi olla muita hyväksyttäviä kansainvälisiä formaatteja”,  sanoi Pashinyan tänään julkistetussa lausunnossaan.

Hän kiistää  Azerbaidžanin syyttelyt, että Armenia vastustaa raja-alueiden määrittely- ja rajaamisprosessin aloittamista:  ”Tuemme (rajanmäärittely-) prosessia, ja lisäksi olemme saaneet oman kansan toimeksiannon aloittaa tällainen prosessi ja luoda rauha ja vakaus alueelle. Tukeutuen turvallisuusneuvoston 27. toukokuuta pidettyyn istuntoon olen nostanut esiin lähestymistapojamme rajaus- ja rajaustöiden aloittamiseksi.”

Pääministeri Pashinyanin lausunnossa tähdennettään, että Venäjän rauhanturvapaikkojen sijoittamista koko Armenian ja Azerbaidžanin rajan pituudelle on syytä harkita. Tämä mahdollistaa rajanäynnin  ja rajalinjan merkitsemis-töiden suorittamisen ilman sotilaallisen yhteenoton riskiä.

”Aiomme keskustella tästä aiheesta venäläisten kumppaneidemme kanssa. Hallituksemme aikoo toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet rauhan, turvallisuuden ja vakauden varmistamiseksi alueella. Toimimme Armenian kansalaisten saaman toimeksiannon mukaisesti ”, sanoi tänään Armenian väliaikainen pääministeri Nikol Pashinyan.

Yhdysvallat on tänään vedonnut molempiin osapuoliin rauhan puolesta:

Tuomitsemme väkivallan lisääntymisen Armenian ja Azerbaidžanin rajalla. Vain kattava ratkaisu voi normalisoida maiden väliset suhteet. Kehotamme Armeniaa ja Azerbaidžania palaamaan keskusteluihin OSCEn Minsk-ryhmässä. (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ; Engl: OSCE – Organization for Security and Cooperation in Europe) Ned Price on USA:n ulkoministeriön tiedottaja.

Eilisessä yhteenotossa Gehargunikin maakunnan ja Azerbaidzanin rajalla, -ei siis Nagorno-Karabakhin kiistellyllä alueella-  menehtyi kolme ja haavoittui kolme armenialaista sotilasta. Azerbaidzan ilmoitti kahdesta haavoittuneesta. Armenia tuntee nyt olonsa hyvin uhatuksi, ja ottaa nyt Venäjä-vetoisesta turvallisuusjärjestöstä irti kaikki ne edut, mitä se voi tarjota.

Venäjän presidentin tiedottajalla ei ole mitään kerrottavaa

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov ei ole kommentoinut Armenian virkaatekevän pääministerin Nikol Pashinyanin ehdotusta Venäjän rajavartijoiden sijoittamisesta Armenian ja Azerbaidžanin rajan varrelle. ”Yhteydet Jerevaniin (Armenian pääkaupunki) jatkuvat, minulla ei ole enää mitään lisättävää”, Kremlin tiedottaja sanoi uutistoimisto  TASS:lle. Peskovin mukaan Venäjä on pyrkinyt palauttamaan tulitaukojärjestelyt Armenian ja Azerbaidžanin rajalla.

”Eilen ilmoitettiin tilanteen pahenemisesta Armenian ja Azerbaidžanin rajalla. Tiedät, että Venäjän edustajat ovat tehneet paljon ponnisteluja tulitaukojärjestelmän palauttamiseksi. Työt jatkuvat, Venäjä jatkaa kontaktejaan Jerevaniin ja Bakuun varmistaakseen täysimääräisesti kolmenvälisten lausuntojen täytäntöönpanon ”, Dmitri Peskov sanoi.

Tänään pidetyssä hallituksen kokouksessa armenialainen vt-pääministeri Nikol Pashinyan käsitteli mahdollisuutta sijoittaa Venäjän rajavartiopisteitä Armenian ja Azerbaidžanin rajan varrelle toteamalla, että se mahdollistaisi rajankäynti- ja rajanmerkitsemistyöt ilman sotilaallisten yhteenottojen riskiä.

Asiasta lisää:

2 Comments

 1. juha II
  30.7.2021 00:25

  Armenia lähti demokraatti presidentti Barak Obaman ja globalistien kelkkaan irvistelemään Venäjälle kuten Suomikin ontehnyt jo pitkän aikaa. Miksi Venäjä auttaisi selkänsä sille kääntänyttä Armeniaa?

  Ystävät täytyy hankkia läheltä ja viholliset kaukaa. Mutta edellinenhän on rakettitiedettä!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.7.2021 12:58

   Ei lähtenyt. Armenia turvasi Venäjään, kun Georgia etsi tukea lännestä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top