Armenia protestoi Israelille asetoimituksista azereille, Venäjä ilmoittaa pyrkivänsä ”koordinoimaan toimet Turkin kanssa”

Ulkovaltojen suhtautumiset meneillään olevaan sotaan Kaukasuksella ovat kovin erilaiset. Tarkastelemme.

Armenian ulkoministeriö on esittänyt vastalauseen Israelille tämän toimitettua kehittyneitä aseita Azerbaidzanille meneillään olevan konfliktin aikana.  Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on keskustellut puhelimitse turkkilaisen kollegansa Mevlut Cavusoglun kanssa ”tilanteen vakauttamisesta Karabakhissa” ja valtioiden ”toimien koordinoimisesta”. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tuominnut Turkin toiminnan jihadistien kuljettamisessa Azerbaidzaniin,  Yhdysvaltain presidentin turvallisusneuvonantaja Robert O’Brien on keskustelussa Armenian pääministerin Nikol Pashinyanin kanssa kertonut USA:n tukevan Ranskan vaatimusta välittömästä tulitauosta.

Turkki ei ole julkaissut Lavrovin ja Cavusoglun torstaisen (01.10.) keskustelun sisältöä. Venäläistenkin antamat tiedot jättävät kuvan hyvin miedosta asenteesta:

Venäjän ulkoministeriön mukaan molemmat valtiot vahvistivat ”valmiuden koordinoida tiiviisti Venäjän ja Turkin toimia tilanteen vakauttamiseksi, jotta Nagorny Karabahin konfliktin ratkaisu palautettaisiin rauhallisten neuvottelujen kanavalle”.

Huolimatta ulkoministereiden jakamasta käsityksestä, sota ei koske yksinomaan Nagorno-Karabakhin erillisaluetta, joka Venäjän vuonna 1994 välittämän aseleposopimuksen mukaan jäi paikallisen etnisesti armenialaisen väestön omaan kontrolliin. Azerbaidzanin armeija on pommittanut droneilla ja tykistöllä myös Armenian aluetta. Unohdus Lavrovilta? Venäjän julkaisemasta sanamuodosta puuttuu myös välittömän tulitauon vaatimus, joka on hyvin keskeinen Macronilla.

Azareiden toimivin ase meneillään olevassa sodassa ovat miehittämättömät aseistetut lennokit UAV:t, kansanomaisesti dronet. Niiden toimittaja Axerbaidzanille on Israel.

Israel on ollut yksi Azerbaidžanin tärkeimmistä aseiden toimittajista huolimatta siitä, että Armenia avasi virallisesti suurlähetystön Tel Avivissa juuri tässä kuussa. Israelilla ja Azerbaidžanilla käydään paljon öljyn ja aseiden kauppaa. Viikonloppuna yhdysvaltalainen tiedustelulähde kertoi Al Arabiya Englishille, että Israel lähetti lentokoneilla aseita Azerbaidžaniin. ”Israel toimittaa aseita [Azerbaidžanille]; kaksi rahtilentoa Israelista on jo laskeutunut Bakussa tänään”, lähde kertoi. Lähde sanoi turkkilaisiin ja azereihin viitaten, että azereilla olisi ylivoimainen armeija, ”elleivät venäläiset tee jotain”.

Azerbaidzanin il-76 kuljetuskoneilla tehdyt lennot Turkin kautta Israeliin ovat herättäneet huomiota. Drone-kalustoa on tuhoutunut taisteluissa, ja vajetta on korvattu. Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos (SIPRI) on selvitellyt israelilaisten ja azerien asekauppoja. Vuosina 2006 – 2019 asevientiä on ollut 825,n miljoonan USD arvosta. Kaupat ovat koskeneet droneja, hidastettuja ammuksia, panssarintorjuntaohjuksia ja ilmatorjunta-ohjuksia tukijärjestelmineen.

Azerbaidžanin presidentin avustaja Hikmat Hajayev myönsi keskiviikkona (28.09.) videohaastattelussa israelilaiselle Walla-uutissivustolle, että Azerbaidžan on käyttänyt ”joitain” Israelin valmistamia droneja sotatoimissaan Armeniaa vastaan: ”(Meillä) on yksi alueen vahvimmista (drone) lennostoista. Ja osa niistä on israelilaisia, mukaan lukien tiedustelu- ja hyökkäysdronet, sekä kamikaze Harop-droneja, jotka ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi.”

Viimeisin käänne Israelin ja Armenian väleissä on Armenian suurlähettilään kutsuminen kotiin. Armenian ulkoministeriön tiedottaja Anna Nagdalian kertoi eilen, että Armenia on kutsunut suurlähettiläänsä Israelista konsultaatioita varten. Nagdalian kertoi samassa yhteydessä, että Israelin sotilaallistekninen tuki Azerbaidjanille on Armenian kannalta sietämätöntä.

Turkkilais-azerbaidjanilainen osapuoli pitää puheissaan Armeniaa Nagorno-Karabakhin ”miehittäjänä”. Alue on Azerbaidzanin ympäröimä, mutta armenialaisten asuttama perinteisesti. Azerien käyttämä sanonta viittaa etnisen puhdistuksen aikeeseen, millä on Armeniassa hyvin synkkä muisto. Sotatoimet ovat jo nyt ulottuneet Armenian valtiolliselle alueelle, tykistö- ja drone-iskuina. Sekin on viesti jostakin.

Lisää luettavaa:

1 Comment

 1. IKirouta
  2.10.2020 22:51

  Mekittävin toimija alueella on IDF! Kaikki muut ovat entisen suurvalta-nevostoliiton vasiili valtioita ja Turkki, niiden sota-kyky on rajallinen.
  IMI toimittaa ase-tarvikkeita eniten maksaville!
  Esim: Meidän Hornettien kaartotaistelu ohjus in IMI:N tuotantoa.
  Jos olet Israelin vihollinen olet myös minun vihollinen!
  Näin sen kuuluisi mennä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top