Armenian-Azerbaidzanin tilanne jälleen epävakaa

Armeniassa on meneillään poliittinen kriisi presidentin, pääministerin ja armeijan johdon vetäessä eri linjaa. Äskettäin oli pääkaupungissa Jerevanissa mielenilmaisujakin pääministerin puolesta ja vastaan.

Yhdysvalloissa asuvien armenialaisten järjestö ANCA (Armenian National Committee of America) on vedonnut presidentti Joe Bideniin huomion kiinnittämiseksi uhkaavaan tilanteeseen, kohdistuen Syunikin maakuntaan. Armenian uutistoimiston mukaan Venäjä ei pidä Azerbaidzanin ja Turkin 15.03. alkavia 10 000 sotilaan harjoituksia alueen turvallisuustilannetta epävakauttavana. Viralliset armenialaiset tahot eivät ole ilmaisseet näkevänsä tilannetta uhkaavana.

Armenia ja Azerbaidzan kävivät viime syksyllä lyhyen sodan, johon osallistui myös Turkin ilmavoimia ja Turkin Syyriasta tuomia islamistimiliisejä. Sota päättyi sillä kertaa Venäjän välittämään aselepoon, jossa osa Nagorno-Karabakhin armenialais-aluetta luovutettiin Azerbaidzanille. Siitä alkaen on spekuloitu mahdollisuudella, että Turkki ja azerit tavoittelevat lisäalueita. Nagorno-Karabakhissa, armenialaisittain Artsakhissa, on venäläisiä joukkoja valvomassa aselepoa.

Luettavaa:

2 Comments

 1. Juha
  12.3.2021 14:50

  Siellä taitaa olla Sergey Shoigu & co rajalla erotuomarina.. luulenpa ettei tilanne eskaloidu muualla kuin Armenian sisällä..
  Tosin joillain ulkopuolisilla tahoilla on kovasti innostusta epävakauttaa koko Kaukasian tilannetta..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.3.2021 15:42

   Erdo-kaani hamuaa Keski-Aasian maita uudeksi turkomaaniseksi imperijumiksi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top