Asiakastieto Oy:n tukipalvelu Vastaamon tietovuodon uhreille avattu tänään

Terapiapalveluyritys Vastaamon asiakastietojen jouduttua rikollisten käsiin Suomen Asiakastieto Oy ja Vastaamo tarjoavat maksutonta turvapalvelua tietomurron uhreille. Palvelu on avattu tänään tiistaina.

Tietomurron uhreiksi joutuneet Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat saavat käyttöönsä Asiakastiedon OmaLuottokielto-turvamerkinnän (OLK) ja Tietovahti-palvelun  yhden vuoden ajaksi maksutta. Palvelut auttavat ehkäisemään heidän henkilötietojensa taloudellista hyödyntämistä rikollisiin tarkoituksiin.

”Tärkeää on toimia nopeasti. Siksi on ollut tämän tietomurtotapauksen osalta hienoa huomata, kuinka aktiivisesti mm. kansalaisjärjestöt, viranomaiset ja media ovat jakaneet toimintaohjeita tietomurron uhreille. Moni heistä on jo ottanut käyttöön Asiakastiedon turvapalveluita ja näin itse ehkäissyt taloudellisia vahinkoja”, kertoo Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Oma luottokielto -turvamerkintä  estää tehokkaasti esimerkiksi luoton hakemisen toisen nimissä. Tietovahdin avulla on mahdollista saada tietää luottotietokyselyistä heti,  ja tämä tieto voi auttaa rikollisten pysäyttämisessä.

Asiakastiedon www-sivu, jolla tietomurron uhri voi aktivoida palvelun, avautuu tiistaina 27.10. Tarkat toimintaohjeet voi lukea Vastaamon kotisivuilta.

 • OmaLuottokielto on henkilön luottotietoihin kirjattava turvamerkintä. Se käytännössä estää rahaluoton hakemisen tai luotollisten sopimusten solmimisen tilanteissa, joissa luotonmyöntäjä asianmukaisesti tarkistaa hakijan luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n henkilöluottotietorekisteristä. Henkilö itse saa merkinnästä todistuksen, jolla voi halutessaan jatkaa luotollisten sopimusten tekemistä.
 • Tietovahti lähettää henkilölle sähköpostilla ilmoituksen heti, kun hänen luottotietojaan joku kysyy Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä. Näin selviää nopeasti, jos joku muu on hakenut toisen henkilön tiedoilla esim. luottoa, jolloin tietomurtoa tutkiva poliisi pääsee nopeammin rikollisen jäljille.

Asiakastiedon henkilöluottotietorekisteriä käyttävät mm. pankit, vakuutusyhtiöt ja suuri osa Suomessa kuluttajille luottokauppaa tekevistä yrityksistä. Suomessa on myös toinen, Bisnoden ylläpitämä henkilöluottotietorekisteri. Tietomurron uhrien kannattaa tehdä luottokielto myös sinne.

 

1 Comment

 1. Orang Utang
  27.10.2020 22:23

  > Tietovahti-palvelun yhden
  > vuoden ajaksi maksutta

  Korpit haaskalla.
  – Toisaalta. Jos ilmaista mainosta tarjotaan hopeavadilla, niin eikö sitä saisi ottaa vastaan.

  Toisekseen.
  – Jos tietojen ostajille jäi jotenkin epävarmaksi niiden henkilöiden tarkka ja oikea henkilöllisyys, joiden tiedoista nyt on kyse, niin Asiakastieto varmistaa sen.
  – Asiakastieto tietenkin varmistaa, että niiden tarjoamaan „ilmaista“ palvelua ei käytetä väärin ja huolellisesti ottaa selville, että asiakas on varmasti psyykkisen hoidon tarpeessa oleva ja sitä saanut henkilö.
  Tämä varmennettu tieto merkitään rekisteriin. Eihän Asiakastieto voi hyväksyä väärän tiedon merkitsemistä.
  – Näin asiakas, lue: uhri, joutuu ojasta allikkoon.

  Lopultakaan ei ole kyse pelkästä tietojen vuotamisesta vaan tässä
  – testataan Kiinan malloin mukaista sosiaalinen pisteytys, social credit, järjestelmän soveltamista Suomeen.
  – Siksi ministeriö on mukana hankkeessa ja ilmeisesti myös rahoittaa sen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top