Asumisen ja elämäntavan ulottuvuudet ja tulevaisuus

Maailmalla on jo kauan puhuttu ja edelleen puhutaan paljon elämisen ja erityisesti asumisen eri muodoista. Keskustelu tuntuu erityisen kiivaalta nyt, kun edessä on erittäin vaikeat ajat työttömyyden, konkurssien, epävarmuuden, terveysongelmien, poliittisten konfliktien, sotien sekä epävakaan ilmaston kannalta.

Eläminen ja asuminen kallistuvat päivä päivältä niin kulurakenteensa vuoksi kuin jossain määrin myös sosiaalisen paineen takia. Lisäksi digitaalinen maailma on siinä mielessä julma, että sen kautta tuotettu sosiaalisen statuksen merkitys on korostunut. Sen painostamana ihmiset ylisuorittavat ja sopeuttavat itseään yhteiskunnan normeihin eivätkä omaan identiteettiini, jolloin paineet ja pahoinvointi kasvavat. Raha taas on toinen yhteiskunnan negatiivinen ulottuvuus ja hupeneva voimavara niille, jotka eivät kuulu eliittiin, erityisesti epävarmoina aikoina, jolloin jokaisen ansaitun (sosiaalinen paine) ja käytetyn (elämäntyyli, varallisuus) euron mukana ruuvi aina vain kiristyy.

Asuminen on ilman muuta suurin haaste. Maailmalla on kaupunkeja, kuten Lontoo, New York, Milano ja Hong Kong, missä on ihan tavallista, että jopa 70 % tai yli tuloista voi upota vuokriin, asuntoon ja asumiseen. Suomessa trendi on samansuuntainen ja se voimistuu, kun työttömyys lisääntyy. Kun palkan vaihtaa esimerkiksi sosiaaliturvaan, niin asunnon kuluista silmänräpäyksessä onkin muodostunut valtava taakka, joka vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun ja varallisuuteen, koska joudumme tinkimään tärkeistä asioista, kuten ruoan laadusta tai harrastuksista. Usein tämä johtaa erilaisiin stressin kautta laukaistaviin sairauksiin ja mielenterveysongelmiin.

Mikä siis avuksi, miten pitäisi asennoitua asumiseen tänä päivänä? Otetaan Britit esimerkkinä missä moni valittaa asumisen heikkoa laatua ja erityisesti sen kustannuksista, mutta harva on Briteissäkään valmis tekemään myönnytyksiä esimerkiksi muuttamalla pienempään asuntoon. Taustalla piilevät tietenkin oma mukavuudenhalu ja asiat, kuten sosiaalinen stigma, eli se, missä valossa meidät nähdään yhteiskunnassa. On kuitenkin myös niitä, jotka ajattelivat toisin ja keskittyvät ratkaisujen etsimiseen. Näissä ihmisissä korostuvat tietyt piirteet, kuten sinnikkyys, luovuus, ratkaisukyky, pelottomuus sekä näkemys. Näitä piirteitä ja niiden tärkeyttää voi ymmärtää seuraavalla tavalla:
• Sinnikkyyttä tarvitaan ensinnäkin ymmärtämään oma tilanne, koska se ei avaudu meille heti eikä välttämättä ole täysin selvä pelkästään pankkitiliä tujottamalla. Toiseksi sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta tarvitaan toteuttamaan ratkaisuja elämässä, kun ne löydetään.
• Luovuus on tarpeen, jotta voisimme optimoida tilanteen ja luoda mahdollisuuksia itsellemme, erityisesti sisustamisessa, puutarhassa, rakentamisessa ja oman elämäntavan kehittämisessä yleensä. Luovuus on myös tärkeää, jotta pystyisi hahmottamaan ja näkemään asioita laajemmin. Kun etsimme ratkaisuja, luovuus on tärkeässä roolissa. Jos ei ole luonnostaan luova, ei kannata hosua, vaan mieluummin pyrkiä tuomaan omaa luovaa ajattelua esille, jotta se voi avittaa parempien ratkaisujen löytämisessä.
• Ratkaisukyky on keskeinen asia. Jos empii liikaa, mikään ei lopulta muutu ja joudumme aina vain toteamaan, että juna ehti taas mennä ohi enkä ole kyydissä. Ratkaisukyky ei kuitenkaan ole hoputtamista, vaan määrätietoista tekemistä silloin, kun sitä meiltä vaaditaan. Ratkaisukykyyn kuuluu myös ratkaisuhalu, eli se, että asennoituu positiivisesti muutokseen ja pyrkii muuttamaan omaa tietä kestävämmäksi ja pitkällä jänteellä jopa täysin omavaraiseksi.
• Pelottomuus on vaikea, mutta tärkeä asia, koska pelko estää meitä muuttumasta ja muuttamasta asioita, se pitää meidät aloillaan ja usein saa meidät tyytymään tilanteisiin, koska tunnemme, että kaikki muutos on vaikeaa tai ylitsepääsemätöntä. Pelkojen voittaminen onkin siinä mielessä tärkeää, että ilman sitä ei välttämättä pysty edes nauttimaan ratkaisuista. Jos haluaa jostain aloittaa, niin kannattaa aloittaa hyväksymällä, että emme elä elämäämme muiden tai yhteiskunnan, vaan itsemme ja mahdollisesti läheistemme puolesta. Teemme siis myös ratkaisut läheisten ja itsemme takia, maksoi mitä maksoi.
• Viimeisenä mainitsen näkemyksen, joka ei ole kaikille näyttäytyvä voimavara, mutta sitäkin voi harjoittaa ja edistää ottamalla selvää asioista. Elämme ajassa, missä virheitä voi vähentää näkemyksen kautta, koska tietoa on tarjolla paljon ja ihan käden ulottuvilla. Tiedon kannalta yksi tärkeimmistä opeista on se, että tietoa pitää osata suodattaa. Tietoa voi suodattaa monella tavalla, mutta helpoin tapa on varmasti kilpailutus; sitä teemme pankkien, vakuutusten ja palveluntarjojien kanssa jo, mutta sitä voi myös tehdä tiedon kanssa. Hyvä nyrkkisääntö on kyseenalaistaa kaikki merkityksellinen tieto ainakin kolmella erityyppisellä lähteellä, jolloin tiedon uskottavuusarvo usein nousee merkittävästi. Todetaan vielä tähän sen, mikä tuntuu monelta unohtuneen: mikään maailman tieto ei voi koskaan saavuttaa 100-prosenttista uskottavuusarvoa, koska kaikki on muuttuvaa eikä ihminen ole jumala.

Näillä ja muilla keinoilla voi avoimemmin perehtyä omaan tilanteeseen ja etsiä itselleen sopivia ratkaisuja. Oli sitten kyse siitä, että ajaa sisään uutta parempaa järjestystä omaan kulurakenteeseen ja elämään tai lähtee etsimään täysin uutta asumisratkaisua, on hyvä tunnustella omaa elintilavaatimusta. Hienoa maailmalla on se, että siellä luovia ratkaisuja on näytillä enemmän. Jopa veneessä voi asua ja elää erittäin onnellista elämää, eli se aito haaste on löytää sellainen kohde, jossa omille järjestelyille tänään ja lähitulevaisuudessa (5-10 vuotta) on sopivasti elintilaa. Näihin kuuluvat tietenkin perhe tai muut asukkaat ja kaikki oleelliset asumista koskevat asiat. Sopivasti elintilaa on yksilöllinen käsite, mutta myös asia, joka ei välttämättä ole tässä hetkessä saavutettavissa ja se myös muuttuu. Useimmilla elintilan tarve kasvaa noin 40-60 ikävuoteen asti, minkä jälkeen se alenee, ja se on erittäin hyvä muistaa. Harva nelikymppinen kuitenkaan ymmärtää vähentää elintilaa mukavuuden halusta tai statuksesta johtuen, jolloin ennen pitkää ylläpidosta voi muodostua taakka, joka vaikuttaa negatiivisesti elintasoon.

Lopuksi kuusi vinkkiä edistämään omaa asumistilannetta:
+ Tunne omat rajasi ja elintilavaatimuksesi, päivitä ajatuksesi vuositasolla
+ Älä tee myönnytyksiä vääristä asioista, tiedosta, mistä sinun elämänlaatukäsite muodostuu
+ Vältä ylivelkaantumista, jos mahdollista (0-15% velka-aste on terveellinen jopa epävarmoina aikoina)
+ Tutustu ja opi eri asumismuodoista, lämmitys- ja rakennusratkaisuista
+ Osallistu, sovella ja toeuta, käytä käsiä ja tee itse, minkä voit
+ Ennakoi ja suuntaa katseesi tulevaisuuteen, tee erilaisia suunnitelmia eri elämäntilanteisiin, jotta vältyt epämukavilta yllätyksiltä. Mitä teet esimerkiksi, jos työpaikka menee alta?

3 Comments

 1. Käteisellä taloon
  11.11.2020 16:58

  Minä ostin vanhan mummonmökin. Laajensin sen hartiapankilla 270 neliöiseksi ja rakensin kuukudessa vain sen verran kuin lompakko antoi periksi. Ei tullut loppuunpalamista velkojen ja/tai rakennustahdin kanssa. Kolme vuotta meni mutta sitten oli velaton talo joka oli uusi.

  Asumiskustannukset kaikkineen noin 350e/kk. Siihen perheen ruoka päälle, 150-200e/kk. Ja lopuilla voikin tehdä sitten ihan mitä ikinä haluaa. Omakotiasuminen on kyllä edullisinta asumista. Mutta se mummonmökinkin ostaminen edellytti että on säästänyt jo ensimmäisistä kesätyöpaikoista asti. Ja että sen saa ostettu velatta. Sen jälkeen säästää rahaa kun vakuutusyhiöt ja pankit evät ole sanelemassa ehtoja.

  Vastaa
 2. Puolueeton
  11.11.2020 19:14

  Rakennuslaki ja valvonta tulee helposti estämään kuvatun toiminnan. Siispä kannattaa ostaa mummonmökki tai vanha talo ja korjailla sitä pikku hiljaa omin voimin.
  Lounais-Suomen uutisissa oli ohjelma, jossa vanhus oli huijattu asentamaan aurinkopaneelit mökkiinsä. Ne eivät koskaan tuota niihin uhrattua rahaa takaisin. Jos teet sen ilmastosyistä, niin silloinkin sinua on huijattu. Paneelit eivät 50 vuodessa voi tuottaa sitä energiamäärää, joka on kulunut paneelien tekoon. Paneelit on valmistettu käyttäen mahdollisimman halpaa fossiilista energiaa, muutoin hinta nousisi liian kalliiksi. Hiilidioksidipäästöt ovat jo tapahtuneet ja rahan uhrauksesi ei vähentänyt päästöjä. Totuus voi taas kiihottaa.
  .

  Vastaa
  1. Osa polarisaatiota
   12.11.2020 13:18

   Kaiken lisäksi paneelit kestää noin 10 vuotta max 15 vuotta, joten ovat suuri huijaus.

   Aurinkopaneelitehtaiden omistajat siinä vain rikastuu ja tavan kansalaiset köyhtyy.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top