Armenia syyttää Turkkia NATO-hävittäjien käytöstä hyökkäyksiin Nagorno-Karabahissa

Armenian presidentti Armen Sarkissian on tänään syyttänyt Turkkia sotilaskoneiden lähettämisestä Armenian ja Azerbaidzanin välisiin taisteluihin, jotka alkoivat eilen Nagorno-Karabahin erillisalueella, azer-joukkojen tunkeuduttua sinne.

Vuoden 1994-aseleposopimus jätti Nagorno-Karabahin t. Artsakhin alueen armenialaisille. Aselevon välitti Venäjä, ja alueen asukkaat ovat etnisesti armenialaisia ja kristittyjä. Azerit ovat turkkilais-sukuisia ja muslimeja.

Presidentti Armen Sarkissian kertoi asiasta puheenvuorossaan CYBERSEC2020-konferenssissa, kansainvälisessä kyberturvallisuuskonferenssissa, joka järjestetään yhteistyössä NATO:n kanssa.

”Armenia on päivittäin kyberuhkien kohteena, ei pelkästään naapurimme Azerbaidžanin, vaan myös NATO:n jäsenenä olevan Turkin toimesta. Valitettavasti tästä virtuaalisesta uhasta on tulossa yhä enemmän aineellista uhkaa. Olette todennäköisesti kuulleet, että Azerbaidžan aloitti sunnuntaina konfliktin Nagorno-Karabahin rajoilla. Valitettavasti minun on ilmoitettava, että NATO:n jäsen Turkki tukee nyt Azerbaidžania  sähköisillä drooneillaan ja kyberhyökkäyksillä. Mutta se ei ole vain sitä. Turkki tukee Azerbaidžania myös henkilöstönsä, sotilasneuvonantajiensa, palkkasotureidensa avulla, ja myös F-16-hävittäjäkoneillaan. Jokaiselle armenialaiselle, maailmanlaajuisesti, tämä on tavallaan vanhan aaveen paluu. Sanon aave, koska se on Ottomaanien valtakunnan kummitus. Ottomaanit suunnittelivat Armenian kansanmurhan 105 vuotta sitten. Emme voi sallia tämän kansanmurhan toistumista.”

Puheenvuorossaan Armenian presidentti muistutti 1910-luvulla, ottomaanisen sulttaanikunnan viimeisinä vuosina, toteutettua 1,5 miljoonan armenialaisen kansanmurhaa, joka on yhä Turkissa kielletty puheenaihe.

Armenia ei ole toistaiseksi vedonnut monenkeskiseen puolustussopimukseen, jossa on myös Venäjä mukana. Armeniassa on normaalistikin venäläisiä joukkoja sotilastukikohdissa. Venäjä on vedonnut miolempiin riitapuoliin taistelujen lopettamiseksi.

Asiasta kirjoittivat:

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    28.9.2020 21:29

    Armenian radio kumoaa Avia.pro:n väitteen, että Turkin F-16:t olisivat käyneet alle 50km etäisyydellä Jerevanista. -Siis alle pääaseensa kantaman.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top