Auttoiko Suomi sotarikollisia pakenemaan oikeudenkäyntejä?

Suomeen sunnuntaina (31.05.) tuodut  terroristiryhmä ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS:n) sotureiden perheenjäsenet olivat itäisen Syyrian paikallishallinnon, kurdi-itsehallinnon, ylläpitämällä internointileirillä koska heitä epäiltiin osallistumisesta ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneen järjestön toimintaan. Kun on nyt selvinnyt, ulkoministerin kertomana, että Suomen valtio on ollut mukana heidän Suomeen tulossaan jo viimeistään Turkin ja Syyrian rajalla, on median kysyttävä mitä meidän hallituksemme on tekemässä.

Turkin sotilaallinen ja hallinnollinen läsnäolo Syyrian maaperällä on maan suvereniteetin loukkausta, joten mahdollinen Syyrian alueelle ulottunut yhteinen toimenpide Damaskoksen hallituksen vihamielisiksi miehittäjiksi toteamien turkkilaisviranomaisten kanssa on kansainvälisoikeudellisesti arveluttavaa, ja piirtää hallituksen linjaa -silloinkin kun se tapahtuisi muiden ministerien tietämättä.

Onnistunut operaatio kahden orpolapsen tuomiseksi Suomeen viime vuoden joulukuussa toi Suomen ulkoministerin yhteyteen Itä-Syyrian kurdi-itsehallinnon kanssa. Suomella ei ole kuitenkaan virallista asennetta Syyrian kurdiautonomiaan, jonka asema sisällissodan jälkeisessä Syyriassa ei ole ongelmaton eikä missään tapauksessa ratkaistu asia. Syyrian presidentti Bashar al-Assad  ja häntä tukeva Venäjä suhtautuvat erittäin epäluuloisesti kurdihallinnon ulkomaansuhteisiin, ja ovat sitoutuneita ”Syyrian yhtenäisyyden säilyttämiseen”.

Sunnuntaisessa palautusoperaatiossa Suomen ulkoministeriö on tukeutunut Turkkiin, joka viime vuoden lokakuussa hyökkäsi sotilaallisesti juuri siihen osaan Syyriaa, jonka kautta nyt Suomeen saapuneet ovat ilmeisesti joutuneet liikkumaan ”pakomatkallaan”. Yhteistyö Turkin viranomaisten kanssa Syyrian maaperällä olisikin sotilaallisen miehityksen luoman tilanteen de facto tunnustamista, mikä olisikin Suomelta, –EU:n jäsenvaltiolta, erikoinen temppu.

Kurdihallinto on esittänyt terroristien ja sotarikollisten tuomitsemista kansainvälisessä tribunaalissa, mutta ajatus ei ole ottanut tuulta. Damaskoksen hallinto ja sen tukijat näkevät ajatuksen kurdien separatismia voimistavana, ja mahdollisuutena ulkovalloille sekaantua Syyrian asioihin. Kurdit ovatkin puhuneet paikallisissa tuomiostuimissa tapahtuvasta oikeuskäsittelystä. Assadin hallituksen intressi on myös saada terrorismirikoksista epäillyt tuomiolle.

Kun kurdihallinto ja Assad ovat Turkin lokakuisesta hyökkäyksestä alkaen lähentyneet toisiaan, -keskustelussa on ollut mm. kurdiarmeijan liittäminen hallituksen joukkoihin- niin al-Holissa ja muissa eristyskeskuksissa olevien terrorisrikoksista epäiltyjen tuomitseminenkin saattaa päätyä Syyrian viralliselle oikeuslaitokselle, osana jotakin tulevaa kurdien ja Assadin välistä diiliä. Molemmissa tapauksissa, -kurdit tai Assad, tuomiot annetaan voimassaolevan Syyrian lain mukaan. Se sisältää myös kuolemantuomion raskaista rikoksista.

Kun syyrialainen oikeuslaitos tuomitsee henkilön Syyrian alueella tehdyistä rikoksista, siihen ulkopuolisilla ei ole mitään sanomista. Jos esm. Suomi luovuttaa kansainvälisen virka-apupyynnön kautta henkilön muualle tuomittavaksi, luovutuksessa voidaan sopia mm., ettei ankarinta rangaistusta käytetä, ja ettei henkilöä syytetä muista kuin luovutuspyynnössä mainituista rikoksista. Koska Suomi ei luovuta kansalaisiaan, mahdolliset oikeudenkäynnit nyt Suomeen saapuneita tutkintavankeudesta karanneita kohtaan käydään Suomessa. He myös suorittavat silloin rangaistuksensa Suomessa.

Syyrian presidentti Assad ja myös kurdi-itsehallinto ovat vastuussa omille kansalaisilleen siitä, että heitä vastaan tehdyt ihmisoikeusloukkaukset ja sotarikokset tuomitaan ja rangaistukset toimeenpannaan. Jihadistien uhreja ja heidän omaisiaan on elossa, ja hallinnot ovat velvollisia valvomaan heidän etujaan. Kun Syyrian monia vuosia kestänyt sisällissota oli 2000-luvunkin sodaksi poikkeuksellisen verinen ja julmuuksia tapahtui, sodasta toipuvan Syyrian yhteiskuntarauha edellyttää ettei asioita jätetä yksityisesti kostettaviksi.

Syyrian keskushallinto ja paikallishallinnot siis tulevat tekemään sen mitä on tehtävä, ja käyttäen Syyrian lain sallimia mahdollisuuksia. Suomi näyttää nyt sekaantuneen asiaan, jonka ulottuvuudet eivät ole täältä käsin hallittavissa, eivätkä edes käsitettävissä. -Ja hallitus on toiminut johdonmukaisesti antaen kaiken aikaa äänestäjille harhaanjohtavaa informaatiota.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ovat jättänyt eilen eduskunnassa kirjallisen kysymyksen al-Hol-asiasta. Aiemmin tehty perussuomalaisten välikysymys saman kalabaliikin tienoilta vedettiin pois koronakriisin ollessa akuutissa vaiheessa, ja opposition antaessa hallitukselle työrauhan.

Sanna Antikainen (PS) kirjoittaa:

– Suomi auttoi jihadistinaiset rajan yli ennen kuin paikallinen tuomioistuin ehti tutkia koko asiaa. Suojelupoliisi on arvioinut, että naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa Suomeen palattuaan. Suomi on tähän mennessä ollut harvinaisen hampaaton tuomitsemaan ketään terrorismirikoksista. Vaikuttaa myös siltä, että aktiivisuus tutkia näitä rikoksia ei ole kovin korkea. (Suomen Uutiset 02.06.2020)

10 Comments

 1. Orang Utang
  2.6.2020 14:00

  > Suomen ulkoministerin yhteyteen Itä-Syyrian
  > kurdi-itsehallinnon kanssa

  Nyt kun nuo ihmiskauppiaat ovat saaneet koukkuun ostajan, jolta ei todellakaan raha lopu, on jatkossa odotettavissa lisää valtion rahoilla tehtäviä kauppoja. Kilahtaahan niistä sievoiset summat myös suomalaisten hallinnoimille tileille.

  – Ihmisiä ostetaan ja myydään. Sopivia papereita ja henkilötodistuksia kirjoitetaan sen mukaan, mistä saa parhaan rahan.

  Haavisto osti itselleen “kansainvälisen luottamuksen” nielaisemalla syötin koukkuineen, kun osti USA:n lähetystöltä “sopuhintaan” luksusasunnon Helsingin parhailta paikoilta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.6.2020 14:20

   Osti USA:n lähetystöltä…”?? Kerrohan lisää?

   Vastaa
  2. Orang Utang
   3.6.2020 01:33

   On täysin varmaa, että Pekka Haavisto ei valikoitunut tämän miljoonakämpän ostajaksi siksi, että sattui tekemään korkeimman tarjouksen. Merkittävälle poliitikoille myydään asunto vain siksi, että hänet saadaan koukkuun. – Kuuntelu- ja katselulaitteista nyt puhumattakaan, niillähän saadaan mukavasti lisäarvoa pienellä sijoituksella.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005520305.html

   USA:n on helppo kierrättää rahaa Haavistolle kansainvälisistä tehtävistä saatujen palkkojen muodossa. Sehän on ostanut lähes kaikki YK:n virastot. Poliitikot ovat vielä itse itselleen säätäneet nuo YK-virat ynnä muut vastaavat verovapaaksi.

   Jos kaikki menee nappiin Haavistosta tehdään presidentti “maltillisen opposition” aseellisessa vallankaappauksessa, kun “kansanjoukot” nousevat kapinaan “ilmaston puolesta”. USA tunnustaa välittömästi uuden hallituksen ja tuo sotajoukot “turvaamaan demokratian säilymisen” Suomessa.

   Vastaa
 2. Onko Simo Hovarilla, nykykollegoilla Antifa-siteitä?
  2.6.2020 15:27

  Simo Hovari anelee apua elämänvastaisen tahonsa pyramidilogolla, kun ilmastovalheiden perään romahtavat maailmanlaajuisesti myös koronateatterin kulissit. Simo kuuluu itse turhan terveiden karanteenin kohta vastuuseen joutuviin maksu-”miehiin”. Isis:in rahoitti (sanoo haastattelussa itsekin) USA:n historian suurimpiin maanpettureihin kuuluva ja sotaoikeutta rajoitetussa liikkumisoikeudessa ”nauttiva” Indonesialainen, jonka Hawaiin syntymätodistus on edelleen kateissa ja jolla selittämättömästä syystä on Hawaii:n sijaan Connecticut osavaltion 042-alkuinen sotu, ja jonka valeisä on Kenialainen. Kalasti afrikkalaisella valetaustalla ääniä afroamerikkalaista sukutaustaansa korostavilta amerikkalaisilta – petti heitäkin sujuvasti vuodesta toiseen. Ilmastovaleilla ratsastanut Simo Hovari kuuluu ilmeisesti maailman ainoan hiilidioksidin silmillään näkevän, ehkä aikoinaan rokotevammautuneen ruotsalaislapsen, pyllistelykaartiin. Nyt kansainvälinen George Sorosin rahoittama fasistinen järjestö, joka nimensä mukaan pitäisi olla fasismin vastainen, on vankoilla todisteilla luokiteltu USA:ssa terrorijärjestöksi. Tämä Antifa on paljastunut USA:n nykymellakoiden takaa. Ei mitään tekemistä rotuvihan kanssa. USA:n suvultaan afrotaustaiset johtajat eivät tienneet kuka mellakoita järjestää. Nyt tietävät. Mahtaako Simo Hovarilta tai kollegoilta löytyä kannatussiteitä terrorijärjestö Antifaan? Ainakin Simon omaperäistä pyllistyskunnioitusta saanut atomien elektronit ja protonit näkevä lapsi, puheet kirjoittava isänsä ja oletettu äitinsä (mikäli naispuolinen 50%/50%?) poseeraavat ylpeinä Antifan T-paidoissa:
  https://dollarvigilante.imgus11.com/public//ad2e60b286cde295ac838bfb34e6533a.png?r=1345766223

  Vastaa
 3. Orang Utang
  3.6.2020 02:45

  Voltaire Network kertoo, että USA ja EU systemaattisesti polttavat viljapeltoja Syyriassa.

  https://www.voltairenet.org/article210070.html

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.6.2020 12:44

   Paikallistiedon mukaan turkkilaiset.

   Vastaa
 4. Orang Utang
  4.6.2020 11:03

  > Paikallistiedon mukaan turkkilaiset.

  Otetaanpa nyt hattu käteen ja analysoidaan tilannetta hieman tarkemmin. Laitetaan riviin seisomaan harras islamiin uskova turkkilainen ja valkoista ylivaltaa edustava valkoihoinen.
  – Kumpi on syyllinen?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.6.2020 11:29

   Vastaus onkin kiinni vastaajan ominaisuuksista. Turkkilaisilla on muuten yhä erittäin paha maine Kaukasiassa. Heitä ei siellä kansanomaisissa käsityksissä pidetä normaaleina ihmisinä lainkaan, kertoi siellä asunut muslimi.

   Vastaa
 5. Orang Utang
  18.6.2020 10:15

  Vielä palaan tähän aiheeseen. Voltairenet:
  – Turkki toteuttaa Pohjois-Syyrin liittä­misessä oman hallintonsa osaksi samaa strategiaa kuin käytti Kyprokseen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.6.2020 13:16

   Ja samaan aikaan Suomen hallitus puuhaa jotain Turkin kanssa?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top