Azerbaidzan hyökkäsi lauantaina aamulla, venäläiset rauhanturvaajat saapuneet

Azerbaidzanin armeija aloitti lauantaina (12.12.) aamulla hyökkäyksen kahteen kylään Nagorno-Karabakhissa (Artsakhissa). Armenian toistuvien pyyntöjen jälkeen venäläiset rauhanturvaajat tulivat paikalle. Ei ole tietoa, kenen hallussa kylät ovat.

Armenian ja Azerbaidzanin välillä käyty sota loppui 10.11. Venäjän välittämään aselepoon, jonka valvominen jäi sopimuksessa Venäjän huoleksi. Aseleposopimuksessa luovutettiin Azerbaidzanille huomattava osa Nagorno-Karabakhia, joka on pääosin armenialaisten asuttama maakunta Azerbaidzanissa. Neuvostoliiton hajottua Azerbaidzanin SNT ja Armenian SNT itsenäistyivät, ja kävivät verisen sodan keskenään. Silloinkin Venäjä välitti aselevon (1994), joka jätti Nagorno-Karabakhin itsehallinnolliseksi alueeksi, ja sen armenialaisten asukkaiden haltuun.

Marraskuussa 2020 solmittu aselepo muuttaa edellisessä sopimuksessa sovittua tilannetta, ja osa armenialaisesta alueesta luovutettiin azereille. Azerbaidzanin suunnasta oli jo kuulunut kannanottoja, että lisää aluetta pitää ottaa. Lauantaina Azerbaidzan siis ilmeisesti hyökkäsi. Taisteluita Azerbaidzanin armeijan ja karabakhilaisten paikallisten joukkojen välillä on käyty Hin Tagherin ja Khtsaberdin kylien alueella.

Katarovankin luostari, jonka rakennus otsikkokuvassa, sijaitsee azereiden tänään anastamalla alueella.

Asiasta kertoivat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top