Azerbaidzanille luovutetun alueen asukkaat Nagorno-Karabakhissa ovat alkaneet polttaa talojaan

Syyskuussa alkaneen Azerbaidzanin ja Armenian välisen sodan päättäneessä aseleposopimuksessa Azerbaidzanille luovutetun alueen asukkaat ovat poistumassa, ja lähtiessään he polttavat talonsa ja liikerakennuksensa.

Sosiaaliseen mediaan jaetut videot osoittavat, että Lachinin, Kelbajarin ja Agdamin kaupunkien asukkaat ovat sytyttäneet asuintalonsa, kauppansa ja talousrakennuksensa palamaan ennen poistumistaan azerien haltuun jääviltä alueilta, kertoo tänään uutistoimisto Interfax.

Aseleposopimus solmittiin yöllä 10.11. Venäjän, Azerbaidzanin ja Armenian välillä. Sovitteluun -jos tuota sanaa voi käyttää- ei osallistunut muita valtioita. Armenian pääministeri Nikol Pashinyan perusteli allekirjoitustaan sotilaallisella pakkotilanteella, johon oli jouduttu Armenian jäätyä ilman ulkopuolista tukea Azerbaidzanin ja turkkilaisten hyökätessä.

Sopimuksen mukaan Nagorno-Karabakhiin, armenialaisittain Artsakhiin, siirtyy venäläisiä rauhanturvaajia. Sopimuksen sanamuodot lupaavat asukkaille pysymisen alueella, mutta armenialaiset ovat kristittyjä ja azerit muslimeja. Azerien tueksi oli tullut 1000-2000 Turkin Syyriasta värväämää jihadistia, joilla on käytännön kokemusta jo kurdien ja jezidien karkoittamisesta Turkin miehittämillä alueilla Pohjois-Syyriassa. Näitä ryhmiä on syytetty Syyriassa tapahtuneista ihmisoikeuksien loukkauksista.

Otsikkokuvan palava talo on Dadivankin kylästä. Azerisotilaat katselevat, kun sotasaalis katoaa käsistä.

Etnisiä ryhmiä esittävässä kartassa mm. azerien ja armenialaisten asuinalueet:

Tässä kartassa 10.11. 2020 aseleposopimuksessa Azerbaidzanille luovutettavat alueet (vihreällä) ja azerien ja turkkilaisten sotilaallisesti valtaamat alueet (keltaisella). Kartta: Islamic World News.

9 Comments

 1. pöh
  13.11.2020 17:44

  Näin niiden muslimien annetaan vallata maailmaa pala palalta, joko sotilaallisesti tai sitten hädänalaista pakolaista leikkimällä.

  Vastaa
 2. Los6666
  13.11.2020 18:53

  poltetun maan taktiikkaa 👍 älkää jättäkö muslimikusipäille mitään

  Vastaa
 3. Suomen historiaa
  14.11.2020 10:11

  Noilla pitäis olla kanssa kunnon talvi niin evät jaksaisi koko ajan tapella.

  Muuten, kuinka moni tiesi että Suomen lappia eivät polttaneet saksalaiset vaan suomalaiset?

  Kun oli nähtävissä että Saksa häviää sodan ja tiedettiin Stalinin aikeen Suomen miehittämiseksi, niin piti äkkiä miettiä miten estää se. Suomen sodanjohto sopi Hitlerin kanssa että Saksalaiset saavat vetäytyä Lapin kautta rauhassa, mutta suomalaisten piti näytellä ja ola ajavinaan heitä takaa, jotta voitiin osoittaa Stalinille että olimme sodassa Saksan kanssas.

  Saksalaiset vetäyyivät ja suomalaiset tulivat perässä katkoen puhelinpylväät ja polttaen talot. Valtio maksoi korvaukset suomalaisille tuhotusta omaisuudesta ja kustansi jälleenrakennusta. Tämä koko operaatio oli hyvin pienen piirin tiedossa. Niin pienen, että innokkaimmat takaa-ajajat hyökkäsivätkin yhden osaston kimppuun, mistä saksalaiset pahoittivat mielensä.

  Kysin kerran eläkeellä olevalta majurilta että pitääkö tämä paikkaansa. Hän katseli kaukaisuuteen ja sanoi:”Kyllähän se näin oli. Mutta virallisesti sitä ei koskaan tulla tunnustamaan”.

  Niin että on turha näytellä tulitikkuja ja sytkää saksalaisille. On vain muistettava miten saksalainen ruoka ja ammukset pitivät suomalaiset hengissä ja itsenäisinä koko sodan aikana.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.11.2020 12:31

   Olen myös kuullut olleen yhteisymmärrys siitä, ettei mahdollisille venäläisille miehitysjoukoille saa jättää majoitustilaa.

   Vastaa
 4. Hitti kun viduttaa
  14.11.2020 11:20

  Ja tästäkään ei valevaltamedia juurikaan uutisoi. Noi ei tietenkään, kun pakenijoina ovat ei musut.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.11.2020 13:47

   Julkaisivat tänään, vanhan uutisen.

   Vastaa
 5. Pekka Kemppainen
  15.11.2020 13:54

  Wolf H.Halsti kertoo kokemuksestaan Talvisodassa Kannaksella: Esikunta jossa Halsti työskenteli, oli sijoitettu evakuoituun karjalaistaloon. Talon tytär oli lotta, ja hänet oli komennettu auttamaan eskunnassa, kotitalossaan. Muu perhe oli jo evakossa. Kun vetäytymistä jatkettiin, lotta sai käskyn uuteen palveluspaikkaan. Halsti muistaa: Vaalea tyttö otti talon seinustalta sukset, ja lähti hiihtämään. Pihan jälkeen hän pysähtyi, katseli pitkään taakseen. Sitten hän huusi portailla seisoville upseereille: ”Muistakaa polttaa.” Hiihti pois taakseen katsomatta.

  Vastaa
 6. Orang Utang
  19.11.2020 21:08

  Yksi tämän Nagorno-Karabach -sodan seuraus saattaa olla, että Venäjä tunnustaa Donetskin, Luhanskin ja Trans­nistrian, kirjoittaa Pravda­report.

  Putin considers recognising People’s Republics of Donetsk and Luhansk

  Ehkä sotapeleihin on tullut entistä vahvempana vaihtoehtona mukaan „raaka hyökkäys“. Nyky­tilanne on se, että virallisen protokollan mukaan vain Ukraina voi kutsua Venäjän apuun puolustamaan noita pikku­valtioita.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.11.2020 21:22

   Turkin ja Venäjän yhteispeli ihmetyttää Syyriassakin. Assad aikoo joka tapauksessa strormata Erdon kavereiden Hayat Tahrir al-Shamin (al-Nusra) viimeiset alueet Idlibissä tammikuussa, -ellei Putte kiellä? Kas, Bakussa liehutettiin Isrealin lippuja, ja joku juuri pommitti Assadin joukkoja Syyriassa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top