Bashar al-Assadin neuvonantaja sanoo: Erdogan haaveilee ottomaanisen imperiumin paluusta

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin neuvonantaja Bouthaina Shaaban luonnehtii hallituksensa pitkäaikaista liittolaista ja keskeistä sotilaallista tukijaa suorapuheisin sanoin. Hänen mukaansa Erdogan tavoittelee muiden kansojen alueita. Shaaban kommentoi lausunnollaan Turkin tavoittelemaa puskurivyöhykettä Pohjois-Syyriaan.

”Turkin päämääränä on miehittää muiden kansojen alueita. Mielestäni me olemme nyt tekemisissä sellaisen Erdoganin kanssa, joka haaveilee ottomaanisen imperiumin uudelleenperustamisesta. En usko hänen onnistuvan siinä, koska meidän ihmisemme ovat täällä puolustaakseen maatamme ja sen riippumattomuutta”, kertoi Bouthaina Shaaban, Syyrian presidentin poliittinen ja media-neuvonantaja toimittajille. (Siteerattu Sputnik Newsin 19.02.2019 mukaan.)

Shaaban esitti lausuntonsa jo tammikuun lopulla, Erdoganin ja USA:n presidentin Donald Trumpin puhelinkeskustelun tultua julki. Keskustelu oli kosketellut Turkin vaatimaa 30km levyistä turvallisuusvyöhykettä Turkin-Syyrian -rajan syyrialaiselle puolelle. Erdoganin antaman käsityksen mukaan Trump olisi suostunut vaatimukseen, ja vyöhyke jäisi Turkin sotilaalliseen kontrolliin. Turkki oli jo tammikuussa 2018 ajanut USA:n tukemat kurdit, YPG:n, pois Afrinin kaupungista Syyriassa. Viime joulukuussa Erdogan julisti Turkin olevan valmis käynnistämään suurhyökkäyksen Manbijin kaupunkiin, ajaakseen YPG:n ja USA:n tukemat voimat pois sieltäkin.

Erdogan oli antanut ymmärtää, että Syyriasta USA:n joukkoja kotiuttava Trump olisi suostunut Turkin aikeeseen. Sensijaan YPG ja USA:n tukema Manbijin paikallinen sotilaallinen turvallisuuskomitea lähestyivätkin al-Assadia pyytäen hallituksen joukkoja miehittämään Manbijin aluetta nimenomaisesti turkkilaisten pyrkimysten esteeksi. Bashat al-Assad ei luonnollisestikaan halunnut Turkin armeijan saavan Manbijiin lähtöasemia itäiseen, Eufratin takaiseen, Syyriaan kohdistuville aikeilleen.

Syyrialainen yksityinen uutistoimisto al-Masdar News kertoo tänään Syyrian presidentin Bashar Al Assadin sunnuntaisesta (17.02.) puheesta, jossa hän suorin sanoin ottaa kantaan vieraisiin sotilaallisiin toimijoihin Syyriassa. Presidentin mukaan kaikkia maahantunkeutujia kohdellaan vihollisina.

”Jokainen palanen Syyria tullaan vapauttamaan, ja jokainen tungettelija on vihollinen, ja tulee kohdelluksi miehittäjänä. Tämä ei ole poliittinen mielipide, vaan se on kansallinen ja kiistaton näkemykseni”, sanoi al Assad sunnuntaina. (Siteerattu al-Masdarin 19.02. mukaan.)

”Turvallisuusvyöhyke, mitä turkkilaiset ovat rakentamassa, on ollut olemassa sodan ensimmäisestä vuodesta alkaen. … Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on anonut ja odotellut lupaa USA:lta, päästäkseen pohjoiseen ja koilliseen osaan Syyriaa, mutta amerikkalaiset ovat sanoneet hänelle: Pysy poissa, sinun hetkesi ei ole vielä nyt. Niin miksi? Koska terroristit ovat riittäneet hyvin heidän suunnitelmiensa toteuttamiseen, turkkilaisia ei ole tarvittu.” (al-Masdarin 19.02. mukaan.)

Bashar Al Assad on ilmeisesti yhtä taitava peluri, kuin miltä näyttääkin. Sodan Damaskoksen hallitukselle myönteinen kehitys on päästämässä hänet rauhaan vihollisiltaan, jotka v.2012 nousivat kapinaan Assadien perhedynastiaa vastaan. Hänellä näyttää olevan taitoa selvitä myös sodan aikana kertyneistä ystävistään.

Asioista kirjoittivat al-Masdar News (Syyria) ja Sputnik News (Venäjä) 19.02.2019.


Video: Ruptly.

1 Comment

  1. Iblis Ginjo
    23.2.2019 01:01

    Facebookissa on turkkilaisia ryhmiä jotka haluavat Bulgarian takaisin ottomaani-imperiumiin. Ilminnoista tulee vaan että ei ole yhteisönormien vastaista. Kummalliset on nuo yhteisönormit, raiskattu postaa kuvia ruhjeistaan on yhteisön vastaista, joku sanoo että mies ei voi synnyttää, yhteisön vastaista. Sodan lietsonta ei ole. Tapio Rautavaara mm. on laulanut paluumarssin kun suomalaiset kävivät vapauttamassa bulgarian, pitääkö sinne kohta taas mennä takaisin?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top