Beirutin räjähdys: Tulli oli vaatinut ammoniumnitraatin kuljettamista pois satamasta, tuloksetta

Beirutin satamassa on ollut varastoituna suuri erä ammoniumnitraattia jo vuodesta 2014 alkaen. Libanonin tullin pääjohtaja kertoo, että vaarallisena pidetyn aineen kuljettamista toisaalle on vaadittu kuusi kertaa, ilman että oikeusviranomaiset olisivat reagoineet.

Puhtaassa muodossaan ammoniumnitraatti (NH4NO3) on valkoinen, kiteinen kemikaali, joka liukenee veteen. Sitä käytetään lannoitteissa ja ainesosana kaivosteollisuuden ja rakennusalan käyttämissä kaupallisissa räjähteissä. Ammoniumnitraatti toimii räjähteessä hapettimena, palava aineosa on jokin muu kemikaali. Luovuttamalla happea detonaatioon aine mahdollistaa nopean ja kuuman palamisen, räjähdyksen.

Koska aineella on myös siviilikäyttöä, terroristit pystyvät hankkimaan sitä. Mm. Oklahomassa virastorakennukseen kohdistunut autopommi-isku toteutettiin ammoniumnitraatilla, kuten myös islamistien ensimmäinen yritys New Yorkin WTC-rakennuksia kohtaan. Beirutin satamaan päätynyt 2750:n tonnin lasti oli tullut vuonna 2014 laivalla, ja se oli jostakin syystä pysäytetty satamaan. Kemikaalierä oli siis jonkun omistuksessa, ja sen siirtämiseen satamalaitoksen tai tullin toimesta tarvittiin oikeuden päätös.

Libanonin tullin pääjohtaja Badri Daher kertoi keskiviikkona medialle, että lupaa kemikaali-erän takavarikoimiseen ja poiskuljettamiseen yritettiin saada kuusi eri kertaa, mutta lupaa ei koskaan saatu. Daher kertoi myös, että ilotulitusvälineitä näyttää olleen varastoituna lähellä ammoniumnitraattia. Beirutin satamaviranomaiset ovat vastuussa satamassa tapahtuvasta varastoinnista, muistuttaa tullipäällikkö.

Räjähdystä edelsi tulipalo, jonka yhteydessä tapahtui useita pieniä räjähdyksiä. Nämä näkyvät monilla kuvatuilla videoilla lukuisina pistemäisinä leimahduksina ennen suurta räjähdystä. Libanonin viralliset tahot eivät tue mm. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käsitystä, että katastrofin olisi aiheuttanut ”pommi” tai vihamielinen isku, eikä käsitys saa tukea myöskään tiedossa olevista seikoista.

Asiasta kirjoitti tänään Al-Arabiya.

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    5.8.2020 21:02

    Päivitetyt uhriluvut: https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1291063678687739906?s=20

    130 menehtynyt, 5000 loukkaantumista kirjattu.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top