Bidenilta tyhjiä sanoja, maakuntakeskus toisensa jälkeen talebaaneille Afganistanissa

Islamistinen äärijärjestö Taleban kontrolloi 65%:a Afganistanista ja 6-9:aa maakuntapääkaupunkia Yhdysvaltain ja NATO:n ilmoitettua vetävänsä elo-syyskuun vaihteessa joukkonsa maasta. Tietojen mukaan joukkomurhat ja erilaiset brutaliteetit ovat jo alkaneet islamistien valtaamilla alueilla.

(Kuva: TGRT Haber)

Kabulissa istuvaa presidentti  Ashraf Ghanin hallitusta tukeneiden ulkomaisten joukkojen poistuminen on romahduttanut Afganistanin armeijan ja paikallisten miliisien taistelutahdon, ja äärijärjestö voi laajentaa reviiriään ilman tehokasta vastarintaa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti tiistaina (10.08.) omituisen lausunnon, jossa hän kehotti afganistanilaisia taistelemaan maansa puolesta.

”Heidän on taisteltava itsensä puolesta, kansansa puolesta”, Joe Biden sanoi Afganistanin joukoista, jotka ovat olleet vetäytymässä viime viikkoina. Kuitenkin, hän lisäsi että Yhdysvallat ”jatkaa edelleen tekemiemme sitoumuksien pitämistä – tarjoten suoraa ilmatukea, varmistaen, että heidän (afgaanien) ilmavoimat toimivat ja ovat toimintakykyisiä, varustaa joukkoja ruoalla ja laitteilla ja maksaa kaikki palkkansa. Mutta heidän täytyy haluta taistella. He ovat enemmän kuin Talebanit … Luulen, että he ymmärtävät, että heidän on yhdistyttävä poliittisesti huipulla. (I think they’re realizing they’ve got to come together politically at the top.)”

Näiden sanojen tullessa kuulluiksi tiistaina Washingtonista käsin, Afganistanissa jo seitsemäs alueellinen keskus jäi talebaaneille: Baghlanin pohjoisen maakunnan pääkaupunki Pul-e-Khumri sortui tiistai-iltana.  Asukkaat kertoivat hallituksen joukkojen pakenevan kohti Kelagia, jossa on vielä suuri armeijan tukikohta.

Toisessa maakuntapääkaupungissa, Aibakissa joka sijaitsee Mazar-i-Sharifin ja Kabulin välillä, Taleban-taistelijat ovat maanantaina (09.08.) asettuneet hallituksen rakennuksiin, eikä hallituksen joukoista ole havaintoja. Kaupungissa lehden haastattelema (nyt entinen) verovirkamies, Sher Mohamed Abbas jolla on yhdeksänhenkinen perhe, kuvaa hallituksen virkamiesten tuntoja nykytilanteessa:

”Ainoa tapa on itse vetäytyä kotiarestiin, tai keksiä keino päästä Kabuliin. -Mutta edes Kabul ei ole enää turvallinen vaihtoehto.”

Afganistanin pohjois-osa pystyi aiemmassa talebaanien ja hallituksen konfliktissa vastustamaan islamisteja paremmin, mutta äärijärjestö kohtaa siellä tällä kertaa vain vähän vastarintaa. Talebanin tavoite näyttää olevan rajanylityspaikkojen haltuunotto, ja hallituksen kuristaminen pääkaupunkiin Kabuliin. Ghanin regiimin olemassaolo siellä jää sen varaan, tarvitsevatko talebaanien kanssa neuvotteluja käyneet Kiina ja Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) maat Kabulin näennäishallitusta: Sitä elättämällä saadaan viikunanlehti Talebanin vallan hyväksymisen hämärtämiseksi. Kiinan ulkoministeri Wang Yi tapasi Talebanin johdon 28.07. Tianjinissa, ja puheena oli ainakin uiguuri-taistelijoiden toiminnan estäminen Talebanin vallanoton jälkeen. Venäjälle talebaanit ovat lupailleet olla antamatta Tadzikistanin islamistien toimia alueiltaan käsin. Tämän lupauksen pysymiseen kohdistuu epäilyjä.

Afganistanilainen turvallisuusviranomainen  Gulam Bahauddin Jailani vahvisti uutistoimistolle, että taisteluita käydään 25:ssä Afganistanin yhteensä 34: stä hallintoalueesta. Tiedot, kuinka monta maakunnallista keskusta on talebaanien käsissä, vaihtelevat, -ja tilanne muuttuu päivittäin.

Pakolaiset

Kabuliin on tähän mennessä ajautunut maansisäisiä pakolaisia jo 60 000, ja hyvin suuri joukko afganistanilaisia etsii keinoja päästä ulkomaille. Yhdysvaltain armeijan tehtävissä olleille on järjestymässä pääsy vetäytyvien joukkojen mukana, luultavasti USA:n maaperälle, mutta Kabulin hallituksen lukemattomilla virkamiehillä, Mohammed Abbasin tapaisilla, ei ole tätä etua. Talebaanien valtaamilla paikkakunnilla on jo tapahtunut kostotoimia, ja sana joukkoteloitukset on mainittu. Pelon ja irrationaalisen kauhun herättäminen on Talebanin työkalu, siinä missä ”islamilaisen valtion”IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) Syyriassa.

Euroopan Unionin maat ovat pakolaisuuden suhteen ristiriitatilanteessa: Laittomasti EU-maissa oleskelevien ja rikoksiin syyllistyneiden palautuksien keskeyttämistä puoltaa Afganistanin uudelleen väkivaltaiseksi kääntynyt tilanne, mutta keskeyttäminen voi kannustaa vuosien 2015-16 pakolaiskriisin kaltaisen massaliikkeen toistumiseen.

CIA:n asiantuntijan mukaan Afganistanin hallinto voi romahtaa 12-kuukaudessa USA:n joukkojen vetäytymisen jälkeen. Sikäli, kun Kabulin hallitusta ei tarvita talebaanien ja heidän tukijoidensa maskotiksi, ennuste on ilmeisen optimistinen.

Luettavaa:

Intia hakee kansalaisensa Afganistanista sotilaslennolla ”välittömästi”

Yhdysvallat evakuoi afgaani-liittolaisensa heinäkuun aikana

Afganistan: Yhdysvaltojen tilalle on jo tulossa uusi ylivalvoja

3 Comments

 1. Obelix
  11.8.2021 17:40

  Afganistanin pinta-ala on noin 650 000 neliökilometriä. Pääkaupunki on Kabul. Sen rajanaapureita ovat Turkmenistan (yhteistä rajaa 744 kilometriä), Uzbekistan (137 kilometriä), Tadžikistan (1 206 kilometriä), Kiina (76 kilometriä), Pakistan (2 430 kilometriä) ja Iran (936 kilometriä).

  Kunhan nämä Afganistanin naapurimaat, Kiinan johdolla ja Venäjän avustuksella ovat järjestäneet asevoimansa Iranissa ja Syyriassa – siis Israelin rajalla, niin tuskin ne ovat siellä perinteisten ”kauppavaltuuskuntien” asioilla….viime kädessä?

  Vastaa
 2. seant
  11.8.2021 17:50

  Miksi Usa käytä samaa systeemiä kuin Venäjä Syyriassa eli täsmä pommita näitä autosaattueita, jotka saa ajaa täysin rauhassa näihin kaupunkeihin, vielä amerikan armeijan huovee-autoilla. eräässä kolonnassa oli viisi näitä ja välissä miehistön kuljetus pakettiautoja. Kun katseli näitä venäläisten pommituksia saattueita vastaan tuli mieleen ihan videopeli niin helpolta näytti kymmenien autojen tuhoaminen.

  Vastaa
 3. Bill ja Jeffrey, BFF
  12.8.2021 05:28

  Orange man bad teki diilin talibaanien kanssa ,että joukot lähtevät toukokuussa. Ei maistunut o’bidenille tai muillekaan lastensyöjä satanisteille. Tässä tulos.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top