Biouhkaa vastaan oli harjoiteltu Helsinki-Vantaalla joulukuussa, mutta mikä petti?

Viranomaisvalmius biologisen uhkan kohtaamiseen Suomen tärkeimmällä kansainvälisellä lentokentällä, Helsinki-Vantaalla, oli päivitetty ja harjoituksessa koestettu, mutta tosipaikan tullen Suomi yllätettiin. Miksi, kysyy mielipidevaikuttaja Mikael Junger.

Helsinki-Vantaan kautta maahan tulleet riskiryhmäläiset on esimerkki hierarkian ongelmasta. Tiedettiin, että siihen piti puuttua, tiedettiin miten ja kaikki tarvittavat resurssit olivat olemassa. Ainoa mitä ei tiedetty, oli toimivaltainen viranomainen. Niinpä hallinto halvaantui.

Näin siis Junger kommentoi tapahtunutta Espanjasta palaajien kontrolloimatonta maahantuloa. Viime vuoden joulukuussa Tulli twiittasi:

Helsinki-Vantaan biouhkaharjoituksen uutisoivat mm:

Koska 2020-luvun ”Mannerheim-linja” petti, meillä on tämä:

Rajoja joudutaan vartiomaan jo metsäpoluillakin, ettei koko valtakunta sairastu ja potilaiden määrä ylitä hoitokapasiteettia. Nämä ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä. Jahkailun ja juristerian sijasta pitää oikeaan aikaan lyödä nyrkkiä pöytään.

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  30.3.2020 15:01

  ”Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan biologinen uhka on mikrobin tai biologisen materiaalin aiheuttama joukkosairastuminen tai sen uhka, kun tauti ei tartuntavaaransa vuoksi ole hoidettavissa normaalitoiminnan puitteissa tai kun kyseessä on laaja joukkosairastuminen, jonka hallitsemiseen tavanomaiset resurssit eivät riitä.

  Biouhassa kyse voi olla myös mikrobin tai toksiinin eli biologisen organismin tuottaman myrkyllisen aineen tahallinen levitys.

  Tullin_huumekoira_3Harjoitus on osa Suomen viranomaisten varautumista tilanteisiin, joissa rajanylityspaikalla epäillään vakavaa tartuntatautitapausta. THL:n mukaan harjoittelua tarvitaan, koska voimakkaasti kasvanut kansainvälinen matkailu sekä eläinten, elintarvikkeiden ja tavaroiden liikkuminen rajojen yli voi tuoda Suomeenkin harvinaisen taudin.

  Harjoitus liittyy WHO:n kansainvälisten terveyssäädösten toteuttamiseen, johon Suomi on 196 muun maan kanssa sitoutunut. Viranomaisten yhteiselle harjoittelulle havaittiin tarvetta, kun Suomen terveysturvallisuuden tilanne arvioitiin laajalti vuonna 2017.”

  Vastaa
 2. Janis Petke
  30.3.2020 16:54

  Manna Sarin on valinnut suomalaisten massamurhan tai ainakin on pelaamassa venäläistä rulettia suomalaisten olemassaololla

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top